Skocz do zawartości

[pedał] naderwany gwint

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Miesiąc temu kupiłem sobie Tribana 500. Dokręciłem pedały, wszystko spoko, ale po przejechaniu około 50 km prawy pedał się wykręcił. Kawałek gwintu w prawym ramieniu jest zniszczony i nie daje rady wkręcić pedała z powrotem równiutko. Czy jest szansa, że w serwisie mi to naprawią bez konieczności wymiany korby? Albo czy może mógłbym spróbować wkręcić go "na siłę"?

Napisano

Na rynku są takie tuleje:

https://www.######.pl/product-pol-7173-Redukcja-naprawcza-prawa-korby-pod-pedal.html

Trzeba tylko znaleźć kogoś z odpowiednim gwintownikiem i doświadczeniem, bo jak krzywo przegwintuje na M16, to korba do wyrzucenia. Dla wprawnego mechanika dysponującego odpowiednim narzędziem nagwintowanie korby to nie więcej niż 10 minut faktycznej pracy i koszt usługi raczej nie powinien przekroczyć 20-25 PLN (robocizna).

Napisano

Czyli raczej nie oddawać go do serwisu Decathlonu i liczyć na to, że w ramach gwarancji czy czegoś w tym stylu to naprawią? Po prostu pochodzić po różnych serwisach i popytać czy się tego podejmą?

Napisano

Montowałem sam i właśnie trochę się bałem, że nie przyjmą.

Zaprowadziłem go wczoraj, przyjęli. Nawet dadzą mi lepszą korbę (Shimano Sora fc) niż ta co była (PROWHELL Once) :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...