Skocz do zawartości

[Rower] NS Soda FR 2 2014

przeeemeeq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zastanawiałem się nad zakupem roweru do lekkiego DH i Freeridu. Z tego co czytałem soda nadaje się do obu, dlatego padło na akurat ten rower. Mój budżet to około 3,5tys i widziałem już dziesiątki ogłoszeń sprzedaży tego roweru. Oczywiście będzie to rower używany. Będzie to również mój pierwszy rower. Może ktoś posiada i mógłby wymienić mi plusy i minusy? Czekam na wasze odpowiedzi :)

Napisano

Dziesiątki ogłoszeń raczej się nie pojawia bo nie jest to rama aż tak popularna. Do tego byłbym ostrożny ze sprzętami za taką kwotę - 3,5 tysiąca to kwota pozwalając w ogóle myśleć o zakupie w miarę zadbanego fulla a w Twoim przypadku mówimy o niespełna dwuletniej ramie która aż tak nie straciła na wartości. 

Sporo ogłoszeń dotyczy ramy w wersji Slope a to zupełnie co innego. Aczkolwiek nie śledzę rynku na bieżąco, jedynie czasem coś zauważę. 

Co mogę powiedzieć o samej ramie - jest krótka i bardzo zwrotna. To odczuwam najbardziej w porównaniu do innych rowerów którymi zdarzyło mi się jeździć. Zaleta ta staje się minusem jeśli chcesz pojechać gdzieś dalej czy podjeżdżać - nie jest to uciążliwe ale bardziej męczące. Brakuje też trochę przedniej przerzutki (choć i temu można zaradzić) ale z drugiej strony nie jest to rama projektowana do lżejszych zastosowań pokroju AM/enduro więc ciężko nazwać to minusem. 

A poza tym jeżdżę, banan nie schodzi mi z twarzy także na pewno polecam :) 

Napisano

No może nie dziesiątki ale 5 lub 6 na pewno widziałem w 2 ostatnie miesiące. Nie chodzi mi o to żeby się dobrze podjeżdżało lub na jakieś dalsze wycieczki bo nie po to ten rower ma być :) Mam zamiar jeździć na nim głównie po trasach DH/FR które mam blisko domu. Szukałem również innych fulli w okolicach 3,5tys ale wydaje mi się że soda będzie najlepszym wyborem ale mogę się mylić.

Napisano

Ciężko mi powiedzieć jak Soda sprawdzi się w porównaniu do rasowych zjazdówek typu Glory, Demo bo takie używki też można dorwać w podobnej kwocie. 

Na pewno będą to ramy dużo bardziej zmęczone bo raz są przeznaczone stricte do DH a dwa były używane przez kilka lat. Także z tego punktu widzenia Soda zdecydowanie wygrywa. 

Jak wypada sama geometria w porównaniu do wspomnianych zjazdówek nie wiem, zwłaszcza że używam Sody głównie w konfiguracji "FR" czyli krótki skok - krótki tylny trójkąt. 

Niemniej jednak widząc jak wiele osób radzi sobie na niej na trasach zjazdowych raczej bym się nie obawiał, zwłaszcza że zaczynasz. 

Także plusy jakie widzę to po pierwsze zmienna geometria i możliwość zrobienia roweru bardziej zwinnego a dwa - ramy które mają maksymalnie dwa lat. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...