Skocz do zawartości

[przerzutka] Serwis rozkłada ręce.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam przerzutka przestałą funkcjonować zaczołem ją regulować i nic, zmieniłem na altusa i nic nie da się wyregulowąc. Wymieniłem linkę, pancerze czyste jak nowe i nic nie da sie wyregulować o co biega możę ktoś miał taki przy przypadek?

Napisano

Hak prosty?

Przerzutka prosta?

Manetka sprawna?

Jeśli możesz to zrób zdjęcia przerzutki oraz podaj dokładny model przerzutki i manetki.

Napisano

Ale najpierw to może napisz po ludzku, co się stało. Co to znaczy przestała funkcjonować? Może linka się urwała?Nic nie wynika z tego, co powiedziałeś. Czemu serwis rozkłada ręce? Powiedz cokolwiek i może w jakiejś zgodzie z językiem ojczystym...

• Mod Team
Napisano

Ty jesteś tym serwisem i rozkładasz ręce? Czy jakiś inny serwis, a ty po nich próbowałeś poprawić?

W sumie nieważne. Pojedź do innego serwisu, nie musi to być najlepszy w Twoim mieście, ponieważ ustawienie przerzutki tylnej, to nie jest kosmiczna wiedza, którą mieli zaszczyt dostąpić wybrani.

Gdybyś sam jednak próbował to naprawić wejdź tutaj i: http://www.forumrowerowe.org/topic/41729-regulacja-przerzutki-tylnej/

Napisano

Spróbuj jeszcze raz od podstaw ustawić przerzutkę. Spójrz na przykładowy film :

Napisz proszę na którym etapie występuje problem. 
Możliwe, że gdzieś na początku popełniasz błąd, a reszta jest następstwem. 

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam przerzutka przestałą funkcjonować zaczołem ją regulować i nic, zmieniłem na altusa i nic nie da się wyregulowąc. Wymieniłem linkę, pancerze czyste jak nowe i nic nie da sie wyregulować o co biega możę ktoś miał taki przy przypadek?

Może to głupie ale jak zaczynałem zabawę z rowerami to miałem podobny problem okazało się że, kupiłem na allegro pancerze hamulcowe bo było napisane w aukcji cały komplet, jeździłem tak długo i faktycznie nie dało się nic naregulować, teoretycznie jeśli ktoś nie jest doświadczony a nie wiadomo do jakiego serwisu trafiłeś, serwisant nie dopatrzy się że linka do przerzutki doprowadzona jest pancerzami od hamulca, pancerz hamulca jest inaczej zbudowany ma grubsza średnice w środku. Jeśli przerzutka nie ma luzów manetki działają, linki nie są za krótkie albo za długie a hak nie jest skrzywiony, nie ma możliwości żeby nie działało. Sprawdź pancerze.

post-196266-0-97529700-1461952700_thumb.png

• Mod Team
Napisano

Jeżeli masz

- manetki shimano, 7-8 biegowe

- przerzutkę poprawnie przykręconą

- do niej poprowadzoną linkę, która jest poprawnie zamocowania ( wg prowadnic które ciężko przegapić).

- przynajmniej jedna sprawną baryłkę przy przerzutce.

- Hak jest prosty, a ilość zębatek odpowiada menetce

Nie ma takiej możliwości by to nie chciało działać. Zwłaszcza ze są nowe komponenty.

Napisano

To jest prosty mechanizm. Ktoś, kto nie może znaleźć przyczyny i przede wszystkim tak beznadziejnie opisuje objawy nie ma też wiedzy i umiejętności aby samemu to poprawnie poskładać. Przypomina mi się tekst mojego wujka sprzed 30 lat: pokaż mi który to jest ten gaźnik a ja go sobie wyreguluję...

Opisz kolego objawy, dokładnie co się dzieje. Zrób zdjęcia maszyny może coś zauważymy. Proszony o zdjęcia wrzucasz nam zdjęcie przerzutki z katalogu? Co my, przerzutek nie widzieliśmy?

Napisano

serwis rozkłada ręce bo to trudniejsze niż napompowanie koła.

Często jeśli pozornie wszystko wydaje się ok a przerzutki nie da się wyregulować to okazuje się, że krzywy jest hak.

Spójrz na rower od tyłu i popatrz czy wózek przerzutki jest równoległy do koła.

Jeśli nie to trzeba prostować - delikatnie można francuzem, albo znaleźć kogoś kto ma narzędzie (na serwisy nie licz)

Napisano

Skoro nie miałeś "a kuku" w formie wypadku i łańcuch jest prosty, koło tylne prosto założone (a zakładam, że tak jest) i wymienione linki, pancerze prawdopodobnie masz krzywy hak lub źle puszczoną linkę (przykręconą źle do przerzutki), jeszcze manetka może być walnięta. Pytanie brzmi co rozumiesz przez wyrażenie "przestała funkcjonować", nie wciąga, nie zrzuca, strzela, nie wchodzą dolne/górne zębatki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...