Skocz do zawartości

[wolnobieg] zmiana z 7 na 6 rzedów?

norbertsoo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam starszą szose peugeota z lat 90, posiada wolnobieg 7 rzędowy - który prawdopodobnie w 99% nie jest oryginalny, domniewam że oryginał był 5 rzędowy. Czy bez problemu mogę zamiast 7 założyć 6? Z 7 rzędowym jest taki problem że choinka jest dosyć szeroka i przy zakładaniu koła trzeba dosyć mocno się namęczyć i rozepchnąć na siłę tylne widełki inaczej nie wejdzie. 

Napisano

Teoria mówi że do 8 przełożeń wolnobiegi rosły na szerokość zachowując ten sam odstęp między zębatkami ... więc tu nie powinno być problemu.

Wymiana samego wolnobiegu najprawdopodobniej nic nie zmieni w montarzu piastu do ramy.

Będziesz musiał jeszcze dodatkowo dobrać krótszą podkładkę pod kontrę od strony wolnobiegu.

Pozdro

Napisano

Teoria mówi że do 8 przełożeń wolnobiegi rosły na szerokość zachowując ten sam odstęp między zębatkami ... więc tu nie powinno być problemu.

Wymiana samego wolnobiegu najprawdopodobniej nic nie zmieni w montarzu piastu do ramy.

Będziesz musiał jeszcze dodatkowo dobrać krótszą podkładkę pod kontrę od strony wolnobiegu.

Pozdro

to znaczy że 5 rzędówka będzie miała taką samą szerokość co 8 rzędówka? troche mi ciężko to sobie wyobrazić

Napisano

Ten sam odstep miedzy zebatkami a ilosc zebatek wzrasta no to pomysl czy 5rz bedzie miala taka sama szerokosc co 8rz. To nie tak samo jak z sumaryczna inteligencja planety ktora jest stala przy czym liczba ludnosci wzrasta...

Napisano

Co do odstępów między zębatkami od piątek do ósemek,to są różne.Kiedyś sam tego doświadczyłem,miałem szóstkę do niej kupiłem manetkę na siedem,i za nic nie dało się ustawić,dopiero gdy kupiłem 7s porównałem do 6s... "a tu jest problem"-pomyślałem.

A to że ciężko włożyć koło to problem pewnie taki że i koło masz nie oryginalne,szosówki mają piasty 125 mm,a standard jest 135.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...