Skocz do zawartości

[nowy napęd] Kompatybilność komponętów

piechu03

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem nowy i chciałbym wymienić mój stary napęd tj.

Przerzutka przód Shimano M190 Przerzutka tył Shimano Acera M390

Manetki Shimano Altus M310, 8 speed Korby Shimano M171 42/34/24T Suport SR Suntour Łańcuch Shimano HG40 Kaseta

Shimano Altus HG41-8 11-34T

na nowy, składający się z:

Przerzutka przód Shimano deore xt FD-M771 Przerzutka tył Shimano deore RD-M592  
  Manetki Shimano acera SL-M390 Korby Shimano alivio FC-M431   Łańcuch Shimano deore xt CN-HG93 Kaseta

Shimano CS-HG20

Chciałbym wiedzieć czy to wszystko będzie kompatybilne ze sobą. Dziękuje za pomoc. :)

Napisano

Jeśli na tyle samo rzędów, to będzie działać, ale tragicznie to skomponowałeś. Po pierwsze: przednia przerzutka, moze być niskiej grupy, nie ma sensu dawać xt, po drugie: manetki są najważniejsze, więc dając acerę nie odczujesz różnicy. No i ta kaseta, trochę kiepska. 

Napisano

Przerzutka przód Shimano deore xt FD-M771 Przerzutka tył Shimano deore RD-M592     Manetki Shimano acera SL-M390 Korby Shimano alivio FC-M431   Łańcuch Shimano deore xt CN-HG93 Kaseta Shimano CS-HG20

Na tył m591 może być, ale poniżej 100 zł spokojnie dostaniesz coś z Shadow, a jak nie boisz się używek, to i XT m772 w tej cenie bywa do złapania. Łańcuch OK. Kaseta ciężka, ale jak nie liczysz gramów to bez znaczenia - tego i tak nie czuć w praktyce. Jeśli chodzi o manetki, to albo m4000 albo m770. Ewentualnie m430, bo tańsze od m4000 a pracują tak samo (ale IMHO mniej wygodne).

Jeśli chodzi o przód, to możesz pokombinować z przerzutkami pod 10 rzędów, bo masz korbę o pojemności 18T (przerzutki dedykowane pod 9 rzędów mają pojemność 22T, więc możesz mieć problem z regulacją). Szukaj np. FD M610/611 albo M670/671.

Napisano

Na tył m591 może być, ale poniżej 100 zł spokojnie dostaniesz coś z Shadow

daj se spokój z shadow...chodzi ciężej. Dla mnie klasyka dla 8-9 biegów (591) to lepszy wybór. Shimano czasem za bardzo kombinuje... i tak jak shadow dla 10 jest ok.... to dla 8-9 już gorzej. O przednich przerzutkach to już nie wspomnę... czym starsze modele tym lepiej. Przerzutki z lat 90 działały z 2-3 blatami czy miały na blacie 42/44/48/50 zębów.

• Mod Team
Napisano

@up, co chcesz od Shadowa? Miałem SLXa 9sp 5 lat, chodziła bez zarzutu. Miała już luzy trochę, kupiłem taką samą. Dla mnie prowadzenie linki w klasycznej konstrukcji to nieporozumienie.

Napisano
Dla mnie prowadzenie linki w klasycznej konstrukcji to nieporozumienie

???? co ma prowadzenie do lekkości działania podczas przerzucania. Ja mam wrażenie że lżej chodzi manetka + przerzutka. Żadnej przewagi dla 8-9 biegów dla shadowa nie widzę. W 10 nie ma wyjścia i przewaga nie jest w konstrukcji a w przełożeniu 1:1 z manetką. A czy pancerzyk do przerzutki podpięty bardziej z dołu (ślizg pod ramą) czy z góry (leje się do niego woda ;-(((() to inny temat. Dla mnie shimano w tym temacie goni srama. Większy skok jakościowy to przełożenie manetka+przerzutka na 1:1 niż kształt shadowa, ale to dopiero dla 10 ;-) 

Shadow działa OK ale nie lepiej.... a na pewno ciut ciężej. 

• Mod Team
Napisano

???? co ma prowadzenie do lekkości działania podczas przerzucania

Nie chodzi o pracę przerzutki, a o estetykę. co do pracy Shadowa zastrzeżeń nie mam, jak pisałem, no i z wyglądu to ładniejsze niż te klasyczne. Ale co kto woli...

Czyli mogę dać z przodu przerzutkę na 10s i wszystko będzie działać poprawnie?

Jak robisz napęd 3x9 to nie dawaj przerzutki pod 10sp.

Napisano

Piechu, a czy do tego roweru w ogóle warto ładować jakieś cuda wianki? Sądząc po tym co opisałeś to jest sprzęt z niskiej półki i pewnie nie tylko napęd tu kuleje.

Zamiast robić jakieś niedorzeczne miksy typu zmieniarka XT z manetką Acera, to może warto kupić całą nową 9-kową grupę jak najnowsze Alivio?

Napisano

A co myslicie o takiej kombinacji:

przerzutka tylnia: deore m591

przerzutka przednia: alivio m430

korba: alivio m431

łanicuch: deore xt cn hg93

kaseta: cs hg300

manetki: alivio m4000

Napisano

Co to znaczy „tylnia”? W języku polskim mamy tylna.

Jak już manetki z grupy m4000 to może zmieniarki i korba też? Vide mój post wyżej. Łańcuch możesz śmiało zastosować KMC czy Connex i gdzieś tam dopiero na końcu Shimano.

Napisano

Zamiast manetek alivio wziąłbym coś zdecydowanie lepszego.

Zawsze dawałem się pokroić za opinię że ważniejsza od manetek jest przerzutka w kwestii precyzji pracy. Może to dlatego że zawsze używałem dobrych manetek więc problem złych mnie nie dotyczył :)

Obecnie wymieniłem drugą manetkę alivio 430 w ciągu dwóch miesięcy, sam je polecałem wiele razy.. W jednej padł mechanizm, mimo czyszczenia i smarowania "sklejał" się przez co dźwignie wachlowały na pusto. W drugiej mechanizm musiał się wytrzeć, bo jakość indeksacji spadła.

Lepiej poszukać coś powyżej, możliwie nowego.

Napisano

Jak już manetki z grupy m4000 to może zmieniarki i korba też? Vide mój post wyżej. Łańcuch możesz śmiało zastosować KMC czy Connex i gdzieś tam dopiero na końcu Shimano.

Nowe zmieniarki delikatnie mówiąc nie urywają głowy jakością wykonania. Zdecydowanie lepiej wziąć coś starego z wyższej grupy. Z kolei shimanowskie łańcuchy XT mają akurat bardzo fajny stosunek jakości do ceny i bym ich nie skreślał dla zasady.

@szymony, zasadniczo racja, ale mimo wszystko poniżej Alivio bym nie schodził.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...