Skocz do zawartości

[Pedały] Jakie platformy kupić do enduro/dh? Max 100zł

Haitz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Dzisiaj rozczłonkowałem łożyska moich starych pedałów po skoku(po prostu wypadła śruba mocujące i kulki wyleciały, pedał już bezużyteczny).

Szukam pedałów platformowych, max 100zł(wiadomo że jeśli jakieś tańsze będą wystarczające, to tym lepiej).

Myślałem nad Dartmoor Stream(75zł), lub dopłacie do Dartmoor Candy Pro(100zł). Co polecacie? Zastosowanie roweru to rąbanie w górach, skakanie itp., więc szukam jakiś wytrzymałych.

Napisano

Miałem Dartmoor Candy Pro i polecam, lekko się obracają i żadnych uszkodzeń przy uderzeniach o kamienie itp. Dobrze trzymają but.

Napisano

Ja mam odwrotne odczucia, trochę wody i zaczynały się piski z butów oraz niepewność. Może to i są dobre pedały na rower dirt/street, gdzie masz tenisowe trampki z mięciutką podeszwą i nie jeździsz w ciężkich mokrych warunkach.

W drugim rowerze mam platformy Wellgo z metalowymi pinami i dopiero tam jest 100% zaufania, niezależnie od aury :)

• Mod Team
Napisano

Jak chcesz pewne platformy to raczej alu na łożyskach maszynowych. Niestety za 100 to nieosiągalne, dozbieraj te 50pln i kup Steamy Pro.

Ewentualnie zostaje opcja zakupu np. na Aliexpress i wtedy uda się zmieścić w stówie.

Napisano

Ewentualnie zostaje opcja zakupu np. na Aliexpress i wtedy uda się zmieścić w stówie.

Możesz podać coś konkretnego, bo mnie to nic nie mówi.

jka 

Napisano

Bo to jest tak że im więcej szukam przeglądam to tym bardziej głupszy jestem.

Teraz zastanawiam się czy mnie i przy mojej jeździe potrzebne mi są pedały z pinami.

Czy nie wystarczą same platformy coś prostego z filmy "Wellgo"

Tak to jest jak nie ma się możliwości czegoś dotknąć to człowiek kombinuje.

jka

Napisano

Nie wiem czy dobrze znalazłem ale jakby to były te to trochę za ciężkie

pedały aluminiowe z AL 6061 do BMX, Downhill

- waga: 574g

Jeżeli miałbym coś kupować w podobnej wadze to wybrałbym już te:

Shimano Saint PD-MX80

jka

Napisano

jka, czyżbyś już zrezygnował że swoich ostatnich platform z pinami?

Szczerze mówiąc to znowu coś kombinujesz, bo zdaje się nie uprawiasz żadnej bardziej hardkorowej jazdy, a to temat gościa co ubił pedały podczas skoków ;) więc niekoniecznie coś dobre dla niego przyda się i Tobie.

Napisano
jka, czyżbyś już zrezygnował że swoich ostatnich platform z pinami?

Zostawiam je sobie na lato do węższych butów.

Szczerze mówiąc to znowu coś kombinujesz,

A bo to pierwszy raz :(

bo zdaje się nie uprawiasz żadnej bardziej hardkorowej jazdy

Zgadza się, ale ktoś kto raz przejedzie się klifem z Ustki w stronę Łeby to mnie zrozumie, i potwierdzi że przydają się tam dobre pedały.

Następna sprawa że ja już  trochę na hobby i to nie tylko rowerowe wydałem i teraz wiem że czasami jest kupić/zapłacić raz a dobrze nić kupować, kupować itd.

Dlatego teraz się aż tak nie spieszę z zakupem, stąd i kombinuję.

@jka, Ja bym brał z pinami,lepiej się noga trzyma tylko trzeba liczyć się z tym że podeszwa się niszczy

Mam już jedne z pinami - co zresztą mi przypomniano :) już w tym temacie.

jka

Napisano

Wiesz co, to są pedały m.in. dla tych co z podobnych klifów skaczą a nie tylko po nich spokojnie jadą ;)

Ja wiem, że w Polsce jest wśród rowerzystów mania na rowery górskie, ale potem zgodnie z przeznaczeniem wykorzystuje je tylko pewien mały procent posiadaczy. Za to wielu afiszuje się „hardkorową jazdą” po opanowaniu zjazdu z pagórka w lesie. Pojedź w góry, przejedź jakiś maraton czy zawody XC, to wtedy inaczej spojrzysz na swój klif. U mnie po kilku wycieczkach w góry okoliczny teren nagle zrobił się płaski jak stół ;)

Dwa, nie zapomnij o odpowiednich butach, bo bez nich i najlepsze platformy niewiele dadzą. Już kiedyś poruszaliśmy ten temat.

Summa summarum możliwe, że wrócisz za jakiś czas do pedałów jakie dostałeś z rowerem po jeszcze kilku kombinacjach.

Napisano

Jeśli chodzi o platformówki to piny moim zdaniem muszą być. Inaczej but się ślizga i nie jest bezpiecznie. Szczególnie jak jedziesz w terenie gdzie jest błoto - podeprzesz się nogą, do podeszwy nalepi się błota, jak będziesz chciał depnąć aby wyrwać się z błotka to możesz się zdziwić jak Ci but z pedałów się ześlizgnie.

Kup z pinami ale takimi wkręcanymi na wylot - wtedy długość wystającego pinu łatwo dobierzesz używając podkładki pod łeb śrubki. Ustawisz tak, aby but pewnie siedział jednocześnie aby nie zorać zbyt szybko podeszwy.

Pamięta ktoś pedały shimano PD-M350 takie "platformówki", były niezniszczalne :-)

Napisano

Pojedź w góry, przejedź jakiś maraton czy zawody XC, to wtedy inaczej spojrzysz na swój klif.

No cóż powiem uczciwie że mnie nie nastraszyłeś, widzisz urodziłem się wychowałem i uczyłem jeździć na rowerze w Bielsku-Białej w tamtejszym BBTS.

Co prawda była to jazda szosowa ale trasa naszych treningów biegła B.B. Skoczów,Wisła,Szczyrk,B.B. niejednokrotnie rower wnosiłem, bo sil brakowało by wjechać. Tak że teraz mając 60 lat ciesze się że udaje mi się przejechać tak przez Ciebie wyszydzanym klifem 

Dwa, nie zapomnij o odpowiednich butach,

Mam takie na inne nie było mnie po prostu stać.

4kics0.jpg

Summa summarum możliwe, że wrócisz za jakiś czas do pedałów jakie dostałeś z rowerem po jeszcze kilku kombinacjach.

Nie ma takiej opcji, ja tych co dostałem z rowerem już nie mam, najnormalniej w świecie je wyrzuciłem, jeden miał minimalny luz, to po co takie coś trzymać.

Do kształtu może i powrócę temu nie moge zaprzeczyć.

W razie czego zawsze mogę przykręcić te od roweru trekingowego :)

Ergon PC2-S

33o42hf.jpg

Kup z pinami ale takimi wkręcanymi na wylot - wtedy długość wystającego pinu łatwo dobierzesz używając podkładki pod łeb śrubki. Ustawisz tak, aby but pewnie siedział jednocześnie aby nie zorać zbyt szybko podeszwy.

Dzięki to jest rzeczowa podpowiedz, czytałem już o tym, ktoś proponował też wykręcić piny i je sobie skrócić na odpowiednią potrzebną dla siebie długość.

Nic robi się zimno to można pomyśleć co by tutaj zrobić.

jka

Napisano

Pojedź w góry, przejedź jakiś maraton czy zawody XC, to wtedy inaczej spojrzysz na swój klif.

można się zdziwić i to mocno tym klifem.

Napisano

jka, od razu wyszydzam ;) Po prostu po tym co i jak piszesz i pokazujesz nie wydaje mi się żebyś uskuteczniał na nim jakaś rąbankę.

Butki na grubo żeś sobie strzelił :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...