Skocz do zawartości

[rower] mrowienie/wibracje na pedałach i kierownicy przy niskich prędkościach

alyjen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, 

ostatni z tegorocznych dziwnych problemów ;)

Rower Kross Evado 5.0 2014

Jak ruszę rowerem to jest spoko, nic pod butami i w rękach dziwnego nie czuje, jak jadę odrobinę szybciej (tempo ciągle poniżej spacerowego, nie mam niestety licznika) to zaczynam pod pedałami i na kierownicy czuć mrowienie, które jak tylko przyśpieszę to ustaje i już nie wraca przynajmniej przy prędkościach, którymi ja się poruszam.  

Problemu sobie nie przypominam przed pierwszym przeglądem ;) gadałem po tym ze sklepem, oni mówili że po czyszczeniu napędu tak będzie i jak zrobię odpowiedni przebieg (albo inne voodoo się dokona) to przejdzie. 

Intensywność zjawiska zależy od podłoża, na asfalcie, betonie, szutrze jest inaczej i są nawierzchnie gdzie problemu w ogóle nie ma. Zależy też od przełożenia przy tej samej prędkości (napięcie łańcucha?) no i na samym końcu od ciśnienia w oponach, jak mam nabite pod 6bar to jest gorzej, jak zaczyna spadać pod dolną granicę czyli jakieś 4 to mniej przeszkadza. 

Jak zjawisko występuje to nie trzeba pedałować, i tak jest wyczuwalne, naciśnięcie na pedały powoduje że pod nogami czuć bardziej. 

Jak trafię w tą prędkość "rezonansową" to lekkie przekrzywienie kierownicy (albo jazda wężykiem) od razu wzmacnia efekt, tak jakby coś w kształcie bieżnika opony (a kręcąc kierownicą zmieniam powierzchnie styku) wywoływało ten efekt, który nie wygasał na ramie tylko się wzmacniał. 

Nawet w najgorszym przypadku to nie są takie wibracje żeby kierownica próbowała się wyrwać, albo cokolwiek się działo jak ją puszczę, po prostu mrowienie wyczuwalne rękami i stopami, które ustaje jak tylko szybciej zaczynam jechać. 

Napisano

Może to od bieżnika opony. Jak masz taką kosteczkę to ona będzie różnie się układać i może być czuć...

U mnie, szczególnie na asfalcie pod ostrą górę czuję jak bieżnik "atakuje" podłoże. Jak odpuszczę pedałowanie to cichnie. Podobnie podczas mocniejszego hamowania przodem, czuć zmianę ułożenia kostek bieżnika.

Napisano

Jeżeli zależy od prędkości i ciśnienie w oponach, to zapewne one tak działają. Chociaż po Mondialach bym się takiego efektu nie spodziewał. Masz takie, czy inne?

Po przeglądzie, to mogła się zmienić częstotliwość rezonansowa ramy, jak coś przestawiali, ale to luźny strzał dlaczego efekt się pojawił.

Napisano

zekker: tak mam oponki z zestawu Mondiale, niby mają drobną kostkę ale też bym ich o takie zachowanie nie podejrzewajał.

Z tym przeglądem to taki strzał, serwis mówił że to przez łańcuch bo po czyszczeniu i nowym smarowania tak bywa, ale mi to bardziej od kół idzie, zwłaszcza że jak już złapie to skręcenie koła zwiększa efekt.

Niby pierdoła jak na tyle tekstu, ale może komuś się tak dokładny opis przyda ;) z niewielkiego doświadczenia widzę, że w końcu takie problemy się rozwiązują i warto mieć notatki ;)

Napisano

Od łańcucha nie skoro bez pedałowania też to czuć. Zostają opony lub piasty, ale piasty nie są wrażliwe na ciśnienie w oponach.

Tak mnie naszło, czy opony są założone we właściwym kierunku? Nie wiem co serwisowali, ale jak im się zdjęło opony np. do centrowania kół, to mogli odwrotnie założyć i stąd pojawienie się efektu.

Napisano

Moze piasty? Serwisowali je? A moze bebenek jest na tyle "mocny" ze powoduje takie wibracje?

Napisano

Moze piasty? Serwisowali je? A moze bebenek jest na tyle "mocny" ze powoduje takie wibracje?

No jak sprawdziłem to generalnie tylne koło ma lekkie bicie, jak nim zakręcę na sucho to bardziej słychać niż czuć, że nie pracuje idealnie tylko ma jakiś "moment" spróbuje powiesić na jakimś stojaku i sprawdzić czy przy większych obrotach nie powstają z tego jakieś drgania.

Piasty nie były ruszane bo na razie nie ma po co, rower był na przeglądzie zerowym ma zrobione paręset KM (od przeglądu to poniżej 100), i poza tym chodzi idealnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...