tinker_bell Napisano 1 Listopada 2015 Napisano 1 Listopada 2015 Tak jak w temacie, chciałam poradzić się, czy warto zainwestować w rower trekkingowy Batavus Kayenta? Zazwyczaj poruszam się po mieście, jednak zdarzają się wypady po utwardzonych leśnych drogach, w związku z tym czy taki rower zda egzamin w obu tych sytuacjach? Parametry techniczne: - rama wykonana z wysokiej jakości aluminium- wysokość rury podsiodłowej 54 cm- koła 28 cali, obręcze kół wzmacniane- przerzutki Shimano NEXAVE 3x8 przełożeń- przednie oświetlenie zasilane prądnicą w przedniej piaście, tył na baterie- oryginalna osłona łańcucha Batavus- bagażnik aluminiowy przystosowany pod sakwy z gumą- mostek kierownicy z możliwością szybkiej regulacji- amortyzowana sztyca siodła- oryginalna blokada tylnego koła AXA- opony w bdb stanie z paskiem odblaskowymZ góry dziękuję za wszelką pomoc!
Eazy Napisano 1 Listopada 2015 Napisano 1 Listopada 2015 Jeżeli cena jest atrakcyjna (w sensie zdecydowanie poniżej 1000zł) to można się nad tym zastanowić. Przy normalnym traktowaniu nie powinno się nic złego dziać. Z tego co widzę to chyba sztywny widelec, więc bez niepotrzebnego balastu. 3x8 to już kaseta, więc na plus. Zastanowiłbym się jednak nad rozmiarem ramy - 54cm to jakieś 21 cali. Sporo. Raczej dla osób powyżej 180-185cm wzrostu. Przy szerszej oponie i odpowiednio dobranym ciśnieniu leśne ścieżki też nie powinny być problemem.
tinker_bell Napisano 1 Listopada 2015 Autor Napisano 1 Listopada 2015 Cena akurat byłaby w granicy 650zł, więc całkiem korzystna.Właśnie co do widelca mam największe obawy. Całe życie jeździłam na rowerach typu MTB z pełną amortyzacją i zastanawiam się, czy nie będzie cieżko zmienić dotychczasowe nawyki.. Poza tym, jazda po niektórych miejscach w mieście może spokojnie równać się ścieżkom leśnym (wyboje, dziury, wysokie krawężniki). Dlatego byłam przekonana, że amortyzacja w trekk'u jest raczej plusem, niż "niepotrzebnym balastem". Ciekawa jestem opinii w tej sprawie.Na oku mam jeszcze damkę Bergamont Nexus 7 28'', niestety poza zdjęciem nie mam żadnych szczegółowych danych.
Eazy Napisano 1 Listopada 2015 Napisano 1 Listopada 2015 W tej cenie to nie jest zła oferta. Co do widelca - kwestia przyzwyczajenia, odpowiedniej grubości opony i ciśnienia. W rowerach z tej półki cenowej widelce amortyzowane to ciężkie kowadła, które robią więcej szkody niż pożytku. Nie ma to nic wspólnego z dobrą powietrzną amortyzacją w MTB z wyższej półki. Tylko powietrzny widelec kosztuje więcej niż cały ten rower Poza tym dobry widelec amortyzowany nie 'wybiera' liści i żwirku, tylko zaczyna pracę tam, gdzie ma faktycznie co robić. Na utwardzone ścieżki leśne i do miasta nie pakowałbym się w ciężkie pseudo-amortyzatory. Bergamont to przyzwoita firma. Nexus 7 jest w zasadzie bezobsługowy i bezawaryjny (w przeciwieństwie do mniej udanego Nexusa 8), więc napęd na plus. Wystarczy w zupełności przy takim użytkowaniu. Chyba, że w lesie masz dużo piachu i strome podjazdy to może brakować miękkich przełożeń.
modrzew Napisano 1 Listopada 2015 Napisano 1 Listopada 2015 W bardziej cywilizowanych rowerowo krajach jeździ się klasycznymi rowerami bez zawieszenia po mieście, itp. A chyba tylko w Polsce ludzie masowo kupują do tego pseudo-górale, by mieć zawieszenie które nie działa i są jeszcze z tego zadowoleni Te „rowery MTB z pełną amortyzacją” to chociaż rzeczywiście było to o czym piszesz czy coś bliżej makrokesza?
tinker_bell Napisano 1 Listopada 2015 Autor Napisano 1 Listopada 2015 Eazy - dzięki za wszelkie rady i objaśnienia - przemyślę jeszcze, który będzie lepszy dla mnie modrzew - niestety, Polska dopiero pretenduje do bycia takim krajem jak Holandia czy Dania, a póki co musimy bardziej dostosowywać nasze pojazdy do infrastruktury, a nie na odwrót. Co do MTB, to miałam jeszcze do niedawna KROSS'a Earth, więc jest to rower, który raczej nie należy do tych z "makrokesza". Teraz jednak potrzebuję innego typu roweru i z niższej półki cenowej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.