Skocz do zawartości

[rower] 9 kilowy rower

Gość Green

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jedna uwaga -

Mostek - Truvativ XR - 192g, 50 zł
- a który? Bo wersja 60 mm waży (sprawdzone!) 136 g.

Zresztą każą jedną część trzeba ważyć, bo katalogowe wartości są zawsze zaniżane, czasem nawet o dobre 10-15%, a do tego dochodzi jeszcze "nierowność poszczególnych egzemplarzy".

Zresztą ja bym się prawde mówiąc bał wsiadać na sprzęta o wadze 9kg, a przynajmniej za taką kasę... Niestety, jak ktoś nie ma hajsu na sprzęt Ritchea WCS, Shimano XT czy na samą ramę tak z 1500, to nie złoży LEKKIEGO I WYTRZYMAŁEGO roweru! Przykłady?

- Mostek Boplight - 109 bodajże gram za 100PLN - ostatnio widziałem pół pudła takich, jak połamane wracały do dystrybutora.

- Rama Author Vision - 1700g za ok. 650 PLN - jak ktoś jeździ po prostej i równej drodze, to może mu to wytrzyma, ale i tak nie obiecuję. A za Introverta choćby trzeba dać już ponad 1100.

Ja mam np. przednie koło na piaście XT (z zaciskiem bodajże 140g) i obręczy Alexa ACE18 (460 katalogowo, realnie pewnie z 500) na 32 szprychy, ale te już nie są cieniowane, bo dla kilkunastu gramów nie będę ryzykował, że jak przednie koło wpadnie mi w większą dziurę, to zostanie mi z niego precel ;)

Więc albo rybki, albo akwarium... No i jeszcze raz: nie liczcie na wagach katalogowych, bo wam faktycznie wyjdą cuda! Np. ten Manitou Answer Mars'01 80mm z wagą 1403 g... dobre sobie! Poprosić w sklepie niech rzucą na szalkę i dopiero wtedy! No i dojdą linki, pancerze właśnie i stado dupereli na które nikt nie zwraca uwagi i z 10 zaraz robi się lekko licząc 12!

PS Mój Accent El Nino na skoku 120 waży około 13-13,5, docelowo zejdę do jakiś 12 kg (zmiana telesfora na 105, kiery, różków, siodełka i pedałów- w sumie za jakieś 1200 zeta) ale dalej nie będę już szalał. Bo po co? lepiej zainwestujmy w pozbycie się nadmiaru tłuszczyku... :)

PS2 Dobrze dobrane opony z niskimi oporami toczenia (niekoniecznie nawet bardzo lekkie) mogą dać większe odzcucie poprawy niż zdjęcie nawet ponad pół kilo z roweru - wiem, bo sam tak zrobiłem.

PS3 Na koniec tego dlugiego wywodu - miłego liczenia życzę! ;)

Napisano

@MrJ - nie zgodze sie z Toba.

Zapodaj fotkę tych połamanych mostków, kazdy mzoe se gadac,ze widzial nawet cały kontener ze statku polamanych czesci. mam mostek SMICA 120mm (to samo co boplight i WCS) jeszcze nawet nie strzelil dzwiekiem,a co dopiero mialby sie polamac.

To co piszesz o kolach to równeiz bzdury, niekeidy nawet cieniowane szprychy sa lepsze, poniewaz sprezynuja i kolo tak latwo sie nie pokrzywi.

Sam mam SAPIm Laser 2.0-1.5-2.0 po zjezdzie ze Skrzycznego niebieskiem szlakiem nic z kołami sie nie stało,a waza komplet 1,56kg.

Napisano

czy na samą ramę tak z 1500, to nie złoży LEKKIEGO I WYTRZYMAŁEGO roweru! Przykłady?

- Rama Author Vision - 1700g za ok. 650 PLN - jak ktoś jeździ po prostej i równej drodze, to może mu to wytrzyma, ale i tak nie obiecuję. A za Introverta choćby trzeba dać już ponad 1100.

Ja na ramie która masę i cenę ma zbliżoną do Visiona złożyłem rower z tarczówkami o wadze ~9.6kg. Rama ma IMO sztywność i wytrzymałość na wysokim poziomie a nie kosztowała ~1500zł.

Swoją drogą kumpel ma Visiona i jakoś szczególnie nie narzeka...

- Mostek Boplight - 109 bodajże gram za 100PLN - ostatnio widziałem pół pudła takich, jak połamane wracały do dystrybutora.

Z jakiego sklepu wracały te mostki?

mam mostek SMICA 120mm (to samo co boplight i WCS)

Raczej nie to samo co WCS, ale są podobne.

Napisano

Nie dam fotek, bo nie mam jak zrobić. Poza tym to było nie "to samo co SMICA i Ritchey". Mój znajomy pracuje w sklepie grupy Accent gdzie to mają - Boplighty robione są ponoć z nie dość wytrzymałego stopu aluminium i dlatego się łamią. Zresztą jak masz mostek w tej samej wadze jeden za 100, a drugi za 200 to chyba jest coś na rzeczy, nie?

Takie koła na cieniowanych są właśnie takie, że mają zbyt dużą elastyczność - jak ktoś jedzi po równej i prostej drodze to nie ma znaczenia, ale jak nagle zjeżdżasz w lesie 35 i przed tobą półmetrowa wyrwa? No ciekaw jestem. Bo mam na myśli "ciężkie XC", a nie niedzielne przejażdżki po szutrach.

A już np. kupowanie cieniutkich dętek to bzdura zupełna - takie doś w lesie przebijesz zanim się zorienyujesz, jeśli nie masz konkretnej, wzmacnianej opony, a ta z kolei jest cięższa, więc gdzie tu sens?

Sam mam SAPIm Laser 2.0-1.5-2.0 po zjezdzie ze Skrzycznego niebieskiem szlakiem nic z kołami sie nie stało,a waza komplet 1,56kg.

To napisz, ile za nie dałeś i wtedy się rozważy czy można złożyć 9 kg za 3000! No i ile czasu zjeżdżałeś z tego skrzycznego, bo to też jest ważne - uwierz że na co dzień (choć nieprofesjonalnie) zajmuję się prostowaniem obręczyi wystraczy źle podniesione koło na kraweżniku 15 cm i masz gorsze uszkodzenie niż po wpadnięciu nim wielką, głęboką, ale "miękką" diurę w ziemi.

PS Muszę spadać jak co pogadamy innym razem - obiecuję, że wrócę do tematu (będę około 20 września dopiero).

Napisano

Moim zdaniem nie uda ci sie zejsc ponizej 10kg za cene 3000zł jesli ci sie uda to bedzie respect mowa o rowerku górskim z amorem i nowymi czesciami :):):) bo jak bys poszukal to i używki znajdziesz dobre i lekkie niektorych częsci na allegro :) Życze powodzenia w skladaniu!!!

Napisano

cena z allegro, waga takze z allegro.

Tak tylko przeleciałem temat, ale wywody MrJ są naprawde mało prawdziwe. Duzo osob jezdzi na roweruch ponizej 10 kg, a składali je za nie cale 4 koła, da sie. I jezeli nie wazysz 100kg i wiecej, to nic sie nie stanie. O ile potrafisz sie obslugiwac rowerkiem, bo o rower trzeba dbac, o czym nie wszyscy pamietaja...

Tak po za tematem, Marsy naprawde tyle ważą, są nawet modele <1300g.

• 2 tygodnie później...
Napisano
cena z allegro, waga takze z allegro.

Cena ze sklepu (po promocji, ale jednak), waga też ze sklepu (ważone przy mnie!).

PS Życzę powodzenia w zjeżdżaniu z ostrych górek na rowerach 10kg za 3000PLN!

Napisano

Cena ze sklepu (po promocji, ale jednak), waga też ze sklepu (ważone przy mnie!).

PS Życzę powodzenia w zjeżdżaniu z ostrych górek na rowerach 10kg za 3000PLN!

Co to sa " ostre gorki " wedlug ciebie ?

Za 3k mozna kupic juz przyzwoity sprzet i moze nawet w tych 10kg sie zmiesci ale fakt faktem ciezko bedzie , mowa o nowych czesciach. Kola na cieniowanych szprychach wytrzumuja sporo , no moze czesciej nieco trzeba centrowac ale wszystko tez zalezy ilu kg osobnik jezdzi na rowerze , ja ze swoimi nie mialem problemow i nie raz dostaly z " kraweznika " itp i nic im nie bylo. Moze te kolami z ktormi masz doczynienia byly slabo/zle zaplecione np.

Ja jak podliczylem zlozylem swoj , obecny ;] , za 3k , kilak rzeczy nowa ( hample , opony , kaseta , detki , suport ) reszta rzeczy praktycznie nowa i brak zuzycia. Wazy poki co ok 11,6kg ( musze zmienic 2-3 rczey i bedzie ok 11kg ) ale... ma klockowate kola , tarczkowi i amorek ( fotka http://www.pinkbike.com/photo/1018808/ )

Napisano

no a co z naszą konfiguracją?? parenaście dni temu był plan aby zrobić takie zestawienie najtańszych/najlżejszych części...

Napisano

to może powiecie mi, co ja moge w tej chwili zmienic na lżejsze, tak by łączna ilość wydanej kasy nie była wieksza niż 1000 zł

- i ten warunek niestety daje sporo mi do myslenia ;)

obecnie mam 12,3 kg

http://www.forumrowerowe.org/index.php?s=&...ndpost&p=276685

Myślałem o obreczach, ale z nich jestem zadowolony, bo choć ciezki to ładnie trzymają moją wage, wiec zmienie je pewno dopiero za 2 lata, jak przyjdzie ich kolej :)

Amorek, to z 600 zł minimum do wydania ...

pewno sporo da sie zaoszczedzic na zintegrowanym mech. korbowym, np: LX

Pewno udało by sie zejsc do 11,5-11,8 kg - przy łaczej wydanej sumie 3000 zł, bo wydałem już z 2000 zł i na kolejne zmiany z 1000 zł w ciągu najblizszego roku.

Napisano
Mostek Boplight - 109 bodajże gram za 100PLN - ostatnio widziałem pół pudła takich, jak połamane wracały do dystrybutora.

Wywody osoby, która nie ma zielonego pojęcia o takim sprzęcie i naczytała się lub nasłuchała bredni i opowieści ludzi, którzy na sprzęcie do XC skaczą z metrowych hop, schodów i murków i dziwią się, że czasami ten sprzęt nie wytrzymuje... ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dobra, już nie będę pisał o wytrzymałości części bo każdy ma swoje zdanie...

Tylko o odchudzeniu roweru:

http://www.forumrowerowe.org/index.php?s=&...ndpost&p=276685

Korba LXa HollowtechII to jakieś 450PLN (wagi dokładnej nie powiem, ale różnica z tym Truvativem razem z suportem będzie spora). Przydałoby się wymienić mostek na Smica, Ritchey, lekkie Accenty, Truvativ XC itp. (niecałe 100 zeta winno wystarczyć, waga 110-max140g), kierownicę (prosta 58cm Tiogi, Ritcheya itp i następne paredziesiąt gram w dół ). Co do obręczy - proponuję Alexa DH19 - sztuka 85zeta/520 gram a są naprawdę mocne. Tyle ode mnie :)

PS To jest w sumie do innego tematu, ale skoro już tu mi się wrzuciło... to niech będzie!

Napisano

A skąd Ty żeś wziął tą cenę korby LX II? Przecież w większości aukcji allegro jest poniżej 350zł... Poza tym taniej i lżej będzie kupić LX I i suport LX 121mm. Cena wyjdzie ok 280zł, a i parenaście gram zaoszczędzimy :)

Napisano

Poza tym taniej i lżej będzie kupić LX I i suport LX 121mm. Cena wyjdzie ok 280zł, a i parenaście gram zaoszczędzimy :)

Ja dorwalem calosc (korba + suport) za 270 zł w normalnym sklepie. Zostaje jeszcze 730... mozna poszalec :twisted:

Napisano
A skąd Ty żeś wziął tą cenę korby LX II? Przecież w większości aukcji allegro jest poniżej 350zł...

Aaaa.... mój błąd pardon (nie sprawdziłem co się na allegro dzieje, a cenę sklepową też niedokładnie zapamiętałem). Swoją drogą jakbym wiedział jakiś czas temu że tylko 370... Ale no nic, człowiek na własnych blędach się uczy!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...