Krzaq Napisano 7 Października 2015 Napisano 7 Października 2015 Witam Wszystkich, Pytanie do szosowców. Czy korba Shimano FC 4700 (10-rzędowa) będzie kompatybilny z resztą posiadanego napędu, czyli 8-rzędowym Clarisem? Dlaczego chcę wymienić? Zakupiłem dość tanią szosę z przeznaczeniem jedynie treningowym (jeżdżę głównie w XCM). Na napęd roweru składają się przerzutki i klamko-manetki Shimano Sora, kaseta 8 rzędowa Sunrace i kompaktowa korba Vuelta Corsa. Właśnie tego ostatniego wynalazku chciałbym się pozbyć, ponieważ brak mu sztywności (do tego suport na kwadracie - 68 mm). Myślę o wymianie korby i co za tym idzie suportu (na łożyskach zewnętrznych) w celu zwiększenia sztywności. Nie chcę jednak na razie zmieniać reszty napędu, ze względu na koszty. Czy nie będzie problemu z kompatybilnością przedniej przerzutki, linią łańcucha, no i w końcu samego łańcucha? Zresztą jaki łańcuch zastosować? Wydaje mi się że 8 rzędowy dostosowany do kasety?
Mod Team Puklus Napisano 7 Października 2015 Mod Team Napisano 7 Października 2015 Bedzie to działać, Jeżeli przednia przerzutka także jest 8 rzędowa to w ogóle bez problemu, jak 10 ... może być to uciążliwe ale będzie działać.
firefoks Napisano 7 Października 2015 Napisano 7 Października 2015 U mnie 10-rzędowa Ultegra nie działała dobrze z łańcuchem 8-rzędowym - był za szeroki i obcierał o wypustki w korbie. Ale może z Tiagrą będzie dobrze?
Mod Team Puklus Napisano 7 Października 2015 Mod Team Napisano 7 Października 2015 Raczej będzie ta sama historia, można założyć 9 lub 10 rzędowy łańcuch. Tak, będzie to poprawnie pracować.
firefoks Napisano 8 Października 2015 Napisano 8 Października 2015 Czyli łańcuch 10 rzędowy będzie poprawnie pracował z kasetą 8 rzędową?
Krzaq Napisano 8 Października 2015 Autor Napisano 8 Października 2015 Wczoraj zrobiłem krótki test zakładając łańcuch 10-rzędowy do napędu 8-rzędowego. "Tył" pracował bez zarzutu, ale zaznaczam, że to była chwilowa przejażdżka. "Przód" już gorzej (problem z wrzuceniem na duży blat), ale zakładam, że po założeniu korby do 10-rzędowego napędu z powodu mniejszej odległości pomiędzy blatami przód będzie działał. Na razie poszukuję wspomnianej korby na 170 mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.