Skocz do zawartości

[korba] Tiagra FC 4700 i napęd 8-rzędowy

Krzaq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich,

Pytanie do szosowców. Czy korba Shimano FC 4700 (10-rzędowa) będzie kompatybilny z resztą posiadanego napędu, czyli 8-rzędowym Clarisem?

Dlaczego chcę wymienić? 

Zakupiłem dość tanią szosę z przeznaczeniem jedynie treningowym (jeżdżę głównie w XCM). Na napęd roweru składają się przerzutki i klamko-manetki Shimano Sora, kaseta 8 rzędowa Sunrace i kompaktowa korba Vuelta Corsa. Właśnie tego ostatniego wynalazku chciałbym się pozbyć, ponieważ brak mu sztywności (do tego suport na kwadracie - 68 mm).

Myślę o wymianie korby i co za tym idzie suportu (na łożyskach zewnętrznych) w celu zwiększenia sztywności. Nie chcę jednak na razie zmieniać reszty napędu, ze względu na koszty.

Czy nie będzie problemu z kompatybilnością przedniej przerzutki, linią łańcucha, no i w końcu samego łańcucha? Zresztą jaki łańcuch zastosować? Wydaje mi się że 8 rzędowy dostosowany do kasety?

• Mod Team
Napisano

Bedzie to działać, Jeżeli przednia przerzutka także jest 8 rzędowa to w ogóle bez problemu, jak 10 ... może być to uciążliwe ale będzie działać.

Napisano

Wczoraj zrobiłem krótki test zakładając łańcuch 10-rzędowy do napędu 8-rzędowego. "Tył" pracował bez zarzutu, ale zaznaczam, że to była chwilowa przejażdżka. "Przód" już gorzej (problem z wrzuceniem na duży blat), ale zakładam, że po założeniu korby do 10-rzędowego napędu z powodu mniejszej odległości pomiędzy blatami przód będzie działał.

Na razie poszukuję wspomnianej korby na 170 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...