Skocz do zawartości

[Amortyzator] Czyszczenie po jeździe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Po kilku dniach jazdy rower jest na tyle brudny, że wymaga czyszczenia. Generalnie czyszczę go zwykłą wodą i wycierać do sucha mikrofibrą. I tu mam pytanie: czy po takim czyszczeniu golenie amortyzatora trzeba smarować? Jeśli tak to czym?

Pozdrawiam

Napisano

Brunox deo, używam od paru lat i na razie same pozytywy. 

Napisano

Brunox deo, używam od paru lat i na razie same pozytywy.

Tylko odpowiednie użycie brunoxa, tzn nie psikanie po lagach i wciskanie na siłę.

Pryskasz na szmatkę wycierasz do sucha i tyle.

Napisano

Ja psikam dookoła uszczelki + na lagę i rozcieram po całości. 

Napisano

No to teraz sobie weź i ściągnij dolne lagi i zobacz od środka. jak brunox ci się dostanie pod uszczelki to tak jak bys popryskał WD-40, czyli z zewnątrz masz ładnie lecz wewnątrz masz bagno

• Mod Team
Napisano

Nie przesadzajcie, ja robię tak samo. Dosłownie kropla na uszczelkę, ona sie rozpłynie po obwodzie, kilka ugięć, syf wyciągnięty a brunoxa wewnątrz na pewno nie ma :P

Napisano

no właśnie chyba taki jest cel używania brunoxa - do czyszczenia - więc minimalna ilość brunoxa musi wejść pod uszczelkę, ugiąć amorka kilka razy żeby brud został na goleniach i wtedy wycieramy do sucha.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wydaje mi się że jest to najlepszy sposób na czyszczenie i konserwacje slizgów. Poza tym ten sam olej jest w amorze. Mój Sid jest od wielu lat bardzo zadowolony ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...