Skocz do zawartości

[manetki] Revoshift na Rapidfire

tomeq77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako, że na wymianę całego roweru nie bardzo mam czas, ochotę i kasę powoli chciałbym powymieniać w tym co mam niektóre części na nowsze/lepsze/bardziejsze.

Na początek myślę o zmianie:

1. manetek Revoshift na Rapidfire i chwytów,

2. wolnobiegu na kasetę (czyli całego tylnego koła),

3. dętek na takie z wentylem Schradera (AV) i opon RUBENA 26x2,25 CHARYBDIS na jakieś mniej terenowe.

Pytanie AD 1:

Czy manetki Shimano Altus RapidFire Plus SL M310 3x7 będą pasować do przerzutek Shimano TX-35 / TZ-30?

Pytanie AD 2:

Czy przy wymianie wolnobiegu 7-rzędowego na taką samą kasetę jest wymagana wymiana np. łańcucha lub tylnej przerzutki jw.?

Do AD 2 na razie brak pytań :)

Napisano

Pytanie AD 1:
 Tak

Pytanie AD 2:
Łańcucha tak.Zainwestuj od razu w 8rz koszt będzie prawie taki sam a będziesz miał znacznie większy wybór części. Zmian na 8rz nie wymaga zmiany przerzutki tylnej. 
Napisano

Tak

Łańcucha tak.Zainwestuj od razu w 8rz koszt będzie prawie taki sam a będziesz miał znacznie większy wybór części. Zmian na 8rz nie wymaga zmiany przerzutki tylnej. 

Pomysł do rzeczy. Ale to by oznaczało, że wymianę manetek i koła z łańcuchem musiałbym zrobić jednocześnie. Wolałbym to rozłożyć w czasie/kasie. Ale pomyślę.

Edit:

Doczytałem, że łańcucha wymieniać nie trzeba.

Napisano

Też jestem w trakcie takiej modernizacji. Zacząłem od manetek, 3x8 acera M360 świetnie ogarniają siedmiobiegowy wolnobieg i najzwyklejsze przerzutki tourneye. Koła i reszta napędu czeka na swoją kolej czyli zupełne zajechanie łańcucha, wolnobiegu i korby. Przemyśl czy korby też nie warto wymienić.

Napisano

Przemyśl czy korby też nie warto wymienić.

Mój cały (nowy) rower kosztował < 700 zł.

Na razie wymienię rzeczy podstawowe. Później (jak nie zmienię całej maszyny) będę myślał o dalszej modernizacji :thumbsup:

PS. Faktycznie, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby teraz kupić manetkę 8-rzędową, a za jakiś czas kasetę. Tylko chyba trochę lipa na początku z regulacją będzie.

Napisano

Doczytałem, że łańcucha wymieniać nie trzeba.

Rzecz w tym, że łańcuch wymienić trzeba. Prosta zasada - nowa kaseta, nowy łańcuch. Stary albo będzie skakał, albo zaoszczędzisz parę groszy, ale dużo szybciej zajedziesz nową kasetę.

Napisano

TX-35 obsluzy 8 rzedow?

Taką odpowiedź dostałem od Shimano Service Center:

Przerzutki te oczywiście będą działać z kasetą 8-rzędową ale dość szybko straci Pan płynność przerzucania i nie uda się jej poprawnie regulować.

Są robione dla napędów 6/7rzędowych w niskich grupach osprzętu. Przy zastosowaniu kaset 8-kowych dość szybko łapią luzy i tracą przez to precyzję.

Zalecamy zastosowanie mocniejszej przerzutki przystosowanej do obsługi 8-rzędów czyli np RD-M280 lub RD-M360

Czyli wszystko jasne: zmiana na 8-rzędów = wymiana przerzutki.

Napisano

Bla, bla, bla... Ja nie spodziewałbym sie odpowiedzi, która nie nakłoni klienta do wiekszych zakupów.

Co ma ilośc rzędów do szybszego złapania luzów?

Prawda jest taka ze szybkość powstania luzów zależy od sposobu eksploatacji plus jakości danej sztuki i luzów już fabrycznych.

Co do wymiany łańcucha - chyba nie pojawiła sie informacja o przebiegu km obecnego napędu. Jesli rower ma mały przebieg to można łańcuch pozostawić. Za wymiana przemawia to jakiej klasy jest łańcuch w takim rowerze, z reguły podłej.

Napisano

Za wymiana przemawia to jakiej klasy jest łańcuch w takim rowerze, z reguły podłej.

Przebieg to dopiero jakieś 700-800 km. Wg miernika łańcuch jest OK.

W tym rowerze (Romet Rambler 2.0 z 2013 r.)  wszystko jest klasy raczej podłej :thumbsup: ale mi, puki się nie psuje,  pasuje.

Napisano

W jednym z Shimano nie sposób się nie zgodzić. Płynność przerzucania te przerzutki rzeczywiście szybko tracą. Inna sprawa, że nie z powodu połączenia z 8-rzędową kasetą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...