Skocz do zawartości

[2700] cross - Kross Evado 6.0/ Cube Nature PRO

nielysy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Po kradzieży roweru przymierzam się do zakupu roweru. Z racji tego, że poprzednio miałem rower MTB, a jeździłem głównie po asfalcie i utwardzonych ścieżkach wybór padł na rower crossowy.

Po długiej analizie internetów zwróciłem uwagę na dwa rowery:

1. Cube Nature Pro 2015 - ok. 2 750 zł

http://www.esportowiec.com.pl/rowery-crossowe-c-11/rower-cube-nature-pro-czerwony-2015-p-5439.html

2. Kross Evado 6.0 2015 - ok. 2 550 zł

http://www.goride.pl/crossowe/8654-kross-evado-60-2015.html?b4

Na tym forum było porównanie Cube Nature PRO do Cube Nature. Ten drugi odrzuciłem. Proszę o opinie, który z dwóch powyższych będzie lepszy. Tak jak wspomniałem jeżdżę głównie po asfalcie i ścieżkach leśnych. Rocznie robię ok. 4-5 tys. km, rowerem dojeżdżam również do pracy. Zależy mi na dobrym sprzęcie. Zakup traktuję jako inwestycję na około 5 lat.

Z tego co wyczytałem Cube ma gorsze hamulce i amortyzator, do tego jest droższy. Czy ktoś może użytkuje któryś z rowerów i chce się podzielić wrażeniami?

Może jest jeszcze inny rower, na który nie zwróciłem uwagi w podobnej cenie?

Z góry dzięki za pomoc!

Napisano

W obu masz tak samo kiepskie z punktu widzenia trwałości i niezawodności hamulce. W obu są zaciski z tej samej jakości marnymi uszczelkami. Jeśli już ma być jednak któryś z tych zestawów to te z Krossa, gdyż - wg mnie - kształt dźwigni jest lepiej dopasowany do chwytu palcami.

Napisano

Ok, hamulce nie są może z górnej półki, ale czy to wyklucza te rowery? Do tej pory używałem V-brakeów i też było ok.

Z tego, co czytałem to hamulce 506 w Krossie są jednak lepsze od 355 z Cube'a. Czy to faktycznie jedna półka?

Napisano

Hamulce nie wykluczają tych rowerów - piszę jedynie o tym na co zwróciłeś uwagę czyli jakość hamulców. 

Oba modele mają wg mnie wystarczającą moc, którą można jeszcze zwiększyć np innymi klockami. Natomiast oba mają mizerną jakość i dużą zawodność. Jeśli wybór hamulca miałby mieć wpływ na wybór roweru to jednak wziąłbym wyższy model - ergonomia dźwigni jest lepsza. 

Napisano

W dniu 8.09.2015 o 15:12, Cree napisał:
unibike zethos / viper, kellys phantic 70. wszystkie poniżej 2900 dostaniesz, a vipera kolo 2300.

Dzięki za podpowiedzi. Niestety żaden z nich nie wchodzi w grę.

Zethos w Szczecinie jest za 3 tys. i to przy płatności wyłącznie gotówką. To dla mnie już za dużo. Okolice 2,7 tys to max.

Viper nie jest chyba lepszy od Krossa. Jest trochę tańszy, ale wizualnie mi się nie podoba.

Natomiast Kellys Phanatic - miałem okazję przejechać się 50tką i nie powalił mnie. Wydawał się być jakiś ciężki, nie fajnie się prowadził. Pewnie 70tka lepsza, ale nie chcę ryzykować.

Tak czy inaczej, dzięki.

W dniu 8.09.2015 o 19:12, tobo napisał:
Hamulce nie wykluczają tych rowerów - piszę jedynie o tym na co zwróciłeś uwagę czyli jakość hamulców.  Oba modele mają wg mnie wystarczającą moc, którą można jeszcze zwiększyć np innymi klockami. Natomiast oba mają mizerną jakość i dużą zawodność. Jeśli wybór hamulca miałby mieć wpływ na wybór roweru to jednak wziąłbym wyższy model - ergonomia dźwigni jest lepsza. 

Dzięki za podpowiedź. Zdaję sobie sprawę, że zarówno hamulce, jak i amor nie jest z wysokiej, ani nawet średniej półki. Obecnie też skłaniam się ku Krossowi, bo nie dość, że ciut tańszy, to chyba mimo wszystko lepszy. A jak oceniasz resztę?

Te przerzutki w Krossie przód z tyłem i manetkami fajnie będą pracować?

Słyszałem też opinie, że Kross ma trochę mniej sportową pozycję. Odległość siodełka od kierownicy jest trochę mniejsza. Czy różnice między tymi modelami, jeśli chodzi o geometrię są zauważalne? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.