Skocz do zawartości

[Pedały] Co polecacie z pedałów dwufunkcyjnych?

Bajer0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zważywszy na cenę i wszelkie uwagi - również z innych portali chyba jednak wybiorę 520.

Dokupie platformy - ale za jakiś czas - do końca sezonu wale tylko na SPDkach. Może i kilka gleb zalicze, ale liczę, że to długo nie potrwa.

Co do tych zjazdów - to nie jest tak, że kazdy podjazd i zjazd to rower prowadzę, albo asekuracyjnie trzymam nogę nad glebą - raczej tak, że rzucam się z motyką na słońce i w połowie podjazdu muszę się ratować podparciem bo lecę na plecy.

Właśnie takich sytuacji się obawiam w przypadku SPD i dlatego pomysł z platformami. W sumie to nawet w pracy się przyjeło, że obuwie należy zmieniać (korpo, wszędzie wykłądziny) więc temat butów to problem przejścia ok 50 metrów z garażu do pokoju.

Napisano

Właśnie takich sytuacji się obawiam w przypadku SPD i dlatego pomysł z platformami.

Jak sobie wyrobisz odruch wpinania/wypinania to wspomnisz moje słowa, że takie sytuacje nie będą stanowiły żadnego problemu i że w SPDkach będziesz się czuł w nich równie bezpiecznie jak teraz na platformach :)

Ja swojego pierwszego razu w zatrzaskach (Eggbeaterach) chyba nigdy nie zapomnę :P Po niecałym sezonie wpinałem wypinałem się odruchowo. A teraz w zwykłych pedałach nie umiem jeździć, bo odruchowo ciągnę pedał do góry :D

Napisano

OK, no to postanowione - będą 520.

A co do butów -myślisz, że na początek mogę pójśc w te btwin z decathlona? (za ok 150zł)?

Problem w tym, że ja mocno niszczę buty i takie z decathlona - pewnie zaraz po sezonie będę reklamował - albo mi wymienią, albo oddzadzą kasę, albo odrzucą reklamacje.

Mogę na początek kupić jakieś shimano, ale może szkoda na początek? Z puntku widzenia budżetu wolałbym teraz kupić coś taniego i zmienić je w przyszłym sezonie.

Napisano

Jak chodzi o samą naukę jazdy w SPD to w każdych dedykowanych butach nauczysz się tak samo. Jeżeli jeździsz typowo turystycznie to mogą być te z Decathlona za 150 zł.

Tylko miej na uwadze, że mogą się szybciej rozpaść, nie będą miały tak sztywnej podeszwy jak Shimano (ale w jeździe turystycznej to może być zaleta), no i najwygodniejsze jednak są klamry i rzepy (ale w turystyce to też nie jest duży problem).

Najwyżej jak będziesz chciał coś bardziej sportowego (sztywnego) to sobie dokupisz później, bo mimo wszystko jazda w butach sportowych a turystycznych (te z decathlona) to zupełnie inna bajka :) No i w tych z decathlona można w miarę wygodnie chodzić, choć na betonie/tarasie będziesz wydawał dźwięki jak w szpilkach :P

PS. Choć ja osobiście nie wiem czy nie wolałbym jednak trochę dołożyć i kupić np. takie http://allegro.pl/buty-spd-louis-garneau-comp-mtb-roz-43-i5197507449.html

Napisano

No spoko - dołożyć to nie problem, tylko te z decathlona mogę mieć już jutro - sklep jest 2km od mojej pracy. Podjade, przymierze i dobiorę idelanie.

Tutaj to zawsze ryzyko - trzeba dobrze zmierzyć itd. Ewentualne reklamacje i zwroty wymagają wysyłki.

Tak jak wspominałem - nie licząc dosłownie dwóch par butów jakie dotąd miałem (jedne turystyczne - ręcznie robione, drugie firmy ECCO letnie półbuty) żadne moje buty nie wytrzymały zwykłego użytkowania dłużej niż dwa sezony.

Napisano

Dlaczego shimano ma być szkoda na początek? Sam się wahałem czy kupować drogie buty bo to "na początek" przecież? Zaczynałem od budżetu 150-200, później 250-300 aż stanęło na ponad 400. Oczywiście to wszystko zleży od grubości Twojego portfela ale chyba lepiej wydać raz a dobrze i mieć buty na lata. Uwierz, jak pojeździsz w spd to zwykłe buty na rower założysz co najwyżej tylko na wycieczki rodzinne (tu sobie właśnie baaaardzo chwalę hybrydy-dla snobów itp). A upadków nie ma co się bać ;).

Napisano

Tu się akurat zgadzam z przedmówcą w 100% Każde 50/100 zł więcej w butach SPD daje się odczuć w komforcie i sztywności podeszwy :) Tylko tak jak mówiłem w sportowych butach bardzo niewygodnie się chodzi, więc jeżeli myślisz o wycieczkach turystycznych (z jakimś zwiedzaniem) to lepiej kupić odpowiednie buty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...