Skocz do zawartości

[kaseta, łańcuch] dobór komponentów

Megamas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Będę modernizował rower. Mam przednią korbę z zębatkami - Deore FC-M591 175 48/36/26

przerzutka przednia i tylna to też seria Deore 591 (tylna z długim wózkiem SGS).

Ze względu że mam manetki 3x8 a nie chcę ich póki co wymieniać potrzebuję dokupić tylną kasetę 8 rzędową (jeżdże rekreacyjnie czyli 11-28 rozstaw wystarczy, nie muszę mieć zębatki 32 bo po górach nie jeżdżę) i łańcuch. Prosiłbym o propozycję jakie powyższe komponenty dobrać tak aby były zgodne co do twardości (kaseta i łańcuch) i długości (łańcuch) tak aby pasowały z przednim zestawem zębatek.

Pozdrawiam

Adam

Napisano

Nie ma czegoś takiego jak dobrać pod względem twardości. Do każdej kasety zalecany jest lepszy łańcuch, bo to w 90% od łańcucha zależy zużycie kasety. Im łańcuch lepszy tym dłużej będzie trzymał fabryczne wymiary, w rezultacie nie będzie piłował zębów.

Polecam zestaw HG51 i HG71. Kaseta to po prostu dobry model, występuje w stopniowaniu 11-32. Łańcuch natomiast jest następcą HG50, który był bardzo lubiany ale przestał być produkowany.

Z łańcuchów możesz jeszcze rozważyć KMC X8 (obojętne który model) oraz Connexa serii 800. Kategorycznie unikaj tanich KMC czy HG40 bo to plastelina jest.

Dziś sobie kupując te komponenty zakupiłbym właśnie HG51 + HG71, łańcucha dwie sztuki. Jeśli chcesz wydłużyć życie kasety to zmieniaj łańcuchy co 1000 czy 2000km. No chyba, że masz mocne kopyto, to co 500km. A, i smaruj. To brak oleju i brud niszczą łańcuchy.

Napisano

Dodając do powyższego - kasetę dobierz sobie pasującą stopniowaniem oraz ceną - im wyższa grupa tym będzie lżejsza, znaczących różnic w wytrzymałości nie będzie.

Długość łańcucha ustala się najprościej zakładając go na największą koronkę kasety i korby z pominięciem przerzutki i dodając dwa ogniwa, łańcuch najpewniej będziesz musiał skrócić. Wygląda to jak na obrazku:

img_75619126.jpg

Napisano

moje doświadczenia z KMC są takie iż nie polecę tego (Seria X9) miałem dwa i oba się rozleciały po 700 km w tym ten pierwszy wygł mi przerzutkę i urwał hak, drugi natomiast rozpadł się ostatnio - dodam że wiem jak się używa przerzutek - porostu rozkuwają się ogniwa mimo że są regularnie co 100 km czyszczone 

Napisano

Nie ma co porównywać łańcuchów KMC X8 oraz X9, to trochę inna bajka. Notabene również jestem niezadowolony z X9 dokładnie z X9.73, nie urwał się natomiast był od nowości nieprzyzwoicie rozciągnięty ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...