Skocz do zawartości

[Łańcuch] Skrzywiony łańcuch.

GoldenRC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnio jadąc na rowerze (24 biegowym) przed podjazdem postanowiłem zmienić bieg. Jechałem na 2-6, najpierw zbiłem na 2-3 i potem chciałem zmienić przednią przerzutkę na 1. W tym momencie łańcuch spadł (najprawdopodobniej zjechał za nisko) i zaklinował się w przedniej korbie jednocześnie wyginając się. W związku z tym mam pytanie: czy naprawę łańcucha i najprawdopodobniej wygiętej 1 zębatki obejmie gwarancja czy muszę pieniądze wyciągnąć z własnej kieszeni.

Dodam że mam rower z Krossa a dokładnie Hexagon X7 z 2014, kupiony 27dni temu- jeszcze nie odbyłem 1-szego przeglądu.

Pozdrawiam

Napisano

Łańcuch nie powinien spadać, jednak czasami mimo wszystko tak się dzieje - zmiana pod obciążeniem, zmiana na nierównościach, elastyczny wózek przerzutki - ciężko udowodnić że winę ponosi sprzęt lub jego regulacja, chyba że ogranicznik przerzutki był faktycznie źle ustawiony. W takim przypadku niezbędne byłoby sprawdzenie czy faktycznie błąd składacza roweru czy konieczność regulacyjna.

Wygięty łańcuch można próbować wyprostować (jeśli blaszki ogniw nie są mocno zdeformowane), lub wymienić krzywe ogniwa - serwisy czy sklepy z reguły mają ścinki łańcuchów które można nabyć/wyprosić. zębatkę również, chyba że wygięta jest mocniej niż tylko sam ząb/zęby. Gorzej jeśli korba ma nitowane do ramion zębatki, wtedy zabieg prostowania jest dużo bardziej skomplikowany.

Jeśli nie było pierwszego przeglądu to można próbować walczyć - choć wg mnie przerzutkę przednią tak czy inaczej ustawia się raz, przy montażu i więcej korekt ona nie wymaga. Jeśli była ustawiona prawidłowo (a to stwierdzić się da jedynie przy działającym napędzie) to raczej szansy na wygraną nie masz.

Tak wygląda to z mojego punktu widzenia, mechanika rowerowego.

Napisano

To można próbować je wyprostować - najsensowniej po demontażu z korby zębatki. Warto być jednak w 100 procentach pewnym że zęby staną się znowu proste - inaczej ryzyko spadnięcia łańcucha pozostanie, będzie też szansa na zaciąganie go.

Może łańcuch jest ciut za długi - wtedy możesz go skrócić. Jeśli wygięte jest zewnętrzne ogniwo łańcucha - zamień je na spinkę (przyda się).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...