Skocz do zawartości

[800zł] Używany MTB lub CROSS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów!

Planuję zakup jakiegoś porządnego używanego roweru w kwocie do 800zł.

Czytam, oglądam, szukam, każdy pisze co innego. Już po prostu nie mam do tego siły więc postanowiłem się zarejestrować i  bezpośrednio zapytać bardziej doświadczonych rowerzystów.

Rower ma być przeznaczony do jazdy po "utwardzonych", o ile można tak to nazwać (mnóstwo dołów), drogach oraz asfalcie.

Zastanawiam się czy lepszy do tego celu będzie MTB czy CROSS. No i jeśli już to jaki.

Wpadł mi w oko hexagon V4, zanteresował mnie też V2 ale podobno ma bardzo słaby widelec i kiepską tylną przerzutkę. Zacząłem polować na Hexagon V4, ale przeczytałem, że w ogóle w takiej kwocie nie opłaca się kupować KROSS'a tylko można kupić lepsze rowery. Niestety w większości tematów podawane są linki do allegro (już nie aktualne) zamiast nazw rowerów, co utrudnia mi oglądanie innych propozycji. Dodatkowym utrudnieniem w zakupie, jest to, że mam 189cm wzrostu i potrzebuję ramy 21".

Z góry dziękuję za pomoc w wyborze.

Napisano

haha dzięki za propozycję, ale czekam jeszcze na inne propozycję no i nie kupię czegoś tak drogiego bez obejrzenia na żywo ;)

Napisano

Jeśli szukasz Hexagona V4, to tutaj masz i to nawet z możliwym odbiorem w Warszawie:
http://allegro.pl/idealny-kross-hexagon-v4-rama-21-aluminium-i5552631822.html
Ewentualnie coś innego z górali:
http://allegro.pl/rower-gorski-bulls-comp-4-50-deore-xt-21-cali-i5557745097.html - trochę do potargowania, moim zdaniem warto, no ale poza Twoim regionem. Niemniej raczej popieram, żeby sprzęt obejrzeć przed zakupem, bo w okolicach <1000 zł ludzie często sprzedają złom, albo coś gdzie cały napęd jest do wymiany jako rower w stanie idealnym, względnie z małymi śladami zużycia. Zwłaszcza jeśli kupujesz od osoby prywatnej, bo w przypadku zakupu od firmy przynajmniej masz prawo do zwrotu. Generalnie po przejrzeniu - na allegro posucha w używkach w tym przedziale cenowym.

Jeśli cross (a z tego co piszesz, to w ten typ roweru powinieneś raczej celować, skoro chcesz jeździć tylko po ubitym terenie), to szukaj czegoś w podobnym standardzie:
http://allegro.pl/miejski-pomykacz-na-bazie-author-classic-12kg-i5557760499.html - Warszawa, do obejrzenia osobiście i przymierzenia, chociaż tu rama będzie za mała zapewne. Ale też wyboru wielkiego nie ma na rynku wtórnym.

Napisano

Co do tego hexagona v4 to zastanawia mnie fakt, dlaczego ma w tylną przerzutkę tourney gdy w specyfikacji na kross.pl powinien miec acerę. Ten bulls comp faktycznie wydaje się spoko ale niestety za daleko. Ten miejski pomykacz też tak średnio bo nie ma żadnej amortyzacji, a te dziury są dość duże, no i też czasem lubię się przejechać po lesie (ale po ścieżkach wyznaczonych). 

Z chęcią bym nawet poczekał  na jakąś fajną aukcje na allegro lub ogłoszenie na olx, tylko nie wiem czego mam szukać i na co czekać. :< 

Tak czy siak dzięki za pomoc! :)

Napisano

Z tych wymienionych to tylko sensowny jest Bulls Comp, reszta to jakieś szroty. Nie wiem skąd obawy przed kupnem z drugiego konca kraju, ludzie zamawiają towary z Chin i dopiero na miejscu widzą dokładnie co kupili.

Napisano

Rower to nie jest para majtek z chin, nie odeśle za kilka zł jak będą nie takie no i wartość dużo większa. Szczególnie, że szukam roweru używanego i nie chce kupić jakiegoś popsutego lub kradzionego. Ten Bulls Comp fajny, ale drogi troszkę i nie ma nigdzie indziej prócz tej aukcji. 

Macie jeszcze jakieś inne ciekawe pozycje modelowe do sprawdzenia?

Napisano

Dzięki za propozycję ale to o 50% drożej niż mój budżet no i średnio się by nadawał do jazdy po lesie. Ja mam zamiar głównie użytkować ten rower na wsi, tam mam drugi dom w środku lasu. Ale jak już sie z lasu wyjedzie to jest asfalt ;p

Napisano

Moj KTM z 2013 ma zrobione jakies 6tys km. Wyglada jak nowy, no nie liczac kilku drobnych obic ;-) TEchnicznie jest jak nowy, od niedawna ma nowa kasete i łancuch :P

W tym rowerze moze byc jedynie problem taki, ze łancuch moze byc juz do wymiany, a nowy łancuch moze nie łyknać starej kasety. za ok 100pln ew kupisz co trzeba.

Trzebaby tez rzucic okiem na obrecze, czy hamulce ich za bardzo nie wytarły... nie wiem czy te obrecze mialy znaczniki zużycia, bo jesli mialy to tylna juz jest zjechana...no i spradzic amora czy nie ma luzów.

Jesli to gra, to powinien byc OK z tymi dodatkami.

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź! Mógłbyś mi powiedzieć jak mam sprawdzić stan obręczy, jeśli się wybiorę oglądać ten rower?

Napisano

Dziękuję wszystkim za pomoc. Koniec końców kupiłem Unibike Viper z 2011r za 700zł. Rower do regulacji, opony do wymiany, wymienię też i łańcuch ale wydaje mi się, że nie przepłaciłem.

Napisano

Wzioles ten z ogloszenia ktore podlinkowałes ? Ja bym tego łancucha nie zmienial dopoki nie pojawia sie problemy z przeskakiwaniem, kupiłbym tylko łańcuch i kasete i czekał az zacznie byc problematyczny,  . Chyba ze z pomiarów wyjdzie, ze juz jest na limicie rozciagniecia, co grozi zerwaniem.

Moj łańcuch + kaseta  8speed po 5tys trafil do zimowki, przejezdzil cala zime i byc moze dalej jezdzi, ale zimowka zmienila juz wlasciciela. ;-)

Co do opon, nie wiem ile planujesz rocznie krecic, dla swietego spokoju polecam kupic Schwalbe Marathon Mundial w rozmiarze 700x35C. 85pln sztuka i bedziesz mial na kilka sezonow z glowy problem z oponami i przebiciami.

Napisano

Tak, wziąłem ten z ogłoszenia. Łańcuch zmierzyłem suwniarką według instrukcji, które znalazłem w internecie i wyszło na to, że powinno sie go wymienić. Oglądałem te opony które polecasz ale koniec końców, ze względu na to, że nie jeżdzę bardzo dużo i tylko w weekendy, zdecydowałem sie na zakup Shwalbe Land Cruser. Dokupiłem sobie tez dętki continental, żeby wymienić przy okazji. Pozostał jeszcze dzwonek i lusterko i bede miał pełen zestaw haha

Napisano

DZwonek polecam z decathlonu za 9.99pln. Mialem juz kilka ktore sie rozpadly, a ten smiga juz 2gi rok ;-) Jest maly i fajnie dzwoni.

Napisano

Wlasnie miałem sie tam wybrać w poszukiwaniu tych rzeczy. Dzięki za informacje. Moze jak juz wszystko zrobię ładnie i wyczyszczę to wrzucę kilka zdjęć na forum :)

Napisano

Powinieneś bardziej udzielać się w dziale druciarstwo rowerowe. Za te manetki może nawet miejsce się znajdzie :teehee:

Hah,

Zwykła wymiana kierownicy, a manetki w tym miejscu przymusowo:)

"jak coś jest głupie ale działa, to znaczy że nie jest głupie" ~ III Prawo Inżyniera

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...