Skocz do zawartości

[Korba] Zmiana blatu 48 na większy co za tym idzie

hadess

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam korbe Shimano Acera M311 48/38/28T a jeżdżę głównie szosą.

Najlepiej to chciałbym kupić korbę szosową 2 rzędową ale czy to się opłaci.

Pierwsze pytanie jest takie czy wymiana korby na 2 rzędową cos za soba niesie czy coś do tego trzeba wymienić np  przerzutke...?

Drugie pytanie jak wymiana korby to zły pomysł to może lepiej wymienić sam blat 48 na 50 np ale czy tutaj też cos trzeba wymienić dodatkowo ?
Proszę o szybką odpowiedź i poradę póki mam korbę w serwisie ;( 

z góry thx

Napisano

Niesie, zapewne w korbie szosowej duża tarcza będzie ocierała o widełki ... sam blat chyba nie jest wymienialny w  korbie 311 ...

Napisano

no tak racja ! Korba szosowa będzie ocierała, zobaczę dziś jak będę zmieniał suport ( to on jest w serwisie a nie korba ;) ) co da się zrobić z tym blatem.

Napisze zaraz

Napisano

311 jest nierozbieralna. A dłuższy suport jak założysz to nie da rady założyć 50T?

Przerzutka może raczej zostać. Kolega ma 2 blaty z przodu a przerzutkę na 3. Tak rower ze sklepu wyjechał.

Napisano

Zdajesz sobie sprawę, że taka zmiana zębatki to tylko 4% różnicy? Czyli zamiast np. 50km/h pojedziesz 52km/h (przy tej samej kadencji). Jeżeli sprzęt nie zajechany, to nie widzę sensu w taką wymianę, bo efekt zmian raczej niewielki, a kasa pójdzie.

Napisano

no własnie też tak myślę i chyba tak zostanie jak jest 

za rok i tak nowy rower 

dzieki wszystkim za odp do zamkniecia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...