Skocz do zawartości

Cube Ltd Pro 29 2015 vs Canyon Grand Canyon AL 6.9

Milkem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Może na począteku się przedstawię. Mam na imię Mariusz i jestem z Wrocławia. :)

Jest to mój pierwszy post na tym forum.

Niedawno zacząłem jeżdzić na nowo na rowerze, jeżdzę czysto rekreacyjnie. Przymierzam się do kupna nowego roweru i obecnie zastanawiam się nad tymi dwoma:

Canyon Grand Canyon AL 6.9

https://www.canyon.com/pl/mountainbikes/bike.html?b=3640

oraz

Cube Ltd Pro 29 z bierzącego rocznika

http://www.cube.eu/uk/bikes/mtb-hardtail/ltd/cube-ltd-pro-29-blackline-2015/

Czy ma ktoś takie rowery, czy ktoś mógłby podpowiedzieć który byłby lepszy?

Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi ;)

Napisano

Pod względem wyposażenia bardzo podobne i ciężko tu wybrać, Canyon ma lżejsze opony i deklaruje mniejszą wagę. Na tym forum większą estymą cieszy się Canyon.
Najlepiej jednak abyś przymierzył oba, z Canyonem może być trochę gorzej pod tym względem.

Napisano

Cube - nowocześniejsza rama(schowane linki, cieńsza podsowłówka , niższy przekrok(bezpieczniejsze jajka), mocniejsza rama). Ładniejsza szata graficzna. Osprzęt w Cube i Canyon prawie taki sam. Poza tym większa dostępność roweru i serwisu gwarancyjnego. A to wszystko za tylko 100zł więcej. Dlatego CUBE. ps. Canon ma podgrzewany wątek przez polskiego przedstawiciela - stąd większa popularność na forum.

Napisano

Dla mnie Canyon bo pomimo praktycznie identycznego osprzętu ma ciekawsze rozwiązania; tylna zmieniarka na sprzęgle, moim zdaniem lepsze koła, sztywna oś w Rebie. A prowadzenie czy bardziej "wyprowadzenie" linek w Cube to dramat.

Napisano

Napaliłem się trochę na tego Canyona po lekturze forum i testu w magazynie Bike. Niestety problem z przymierzeniem się do roweru. Na Cube'ie miałem okazję się przejechać i myślę, że rozmiar i geometria jest dla mnie ok..

Macie może jeszcze jakieś inne fajne propozycje porównywakne do tych rowerów i w cenie ok 4000 pln?

Podoba mi się jeszcze KTM Ultra 1964

http://www.bikesalon.pl/rower-ktm-ultra-1964-ltd-29-2015-kola-29-czarnypomaranczowy

Napisano

Ten Giant też fajny. W tamtym roku miałem Talona, ale niższy model i na dużym kole. Niestety musiałem go sprzedać, ponieważ okazało się, że był dla mnie za mały. Teraz chciałbym kupić coś lepszego, ale wciąż na kole 29 cali. :)

Napisano

Ewentualnie jeszcze taki:

Focus Black Forest 29er Ltd 2.0

http://rower.com.pl/focus-black-forest-29r-ltd-2-0-30-biegowy-493729

Miałem okazję przejechać się na nim, lecz niestety tylko po sklepie. Rower w moim rozmiarze wydawał mi się trochę za krótki, sprzedawca zachęcał do wymiany mostka na dłuższy.

Nie wiem jak się ma ten amortyzator w porównaniu do wcześniejszych, ale logo FOX wygląda fajnie ;)

Napisano

Kolego AUTORZE. Wróć do 2 rowerów. Cube lub Canyon , bo będziesz miał dyskomfort po zakupie. Jak ktoś już zauważył - sztywna oś to coś co jest już istotną cechą. Sprzęgło w tylnej zmieniarce fajne - ale czy ważne? A co do wyjścia linek z dolnej rury, to "DRAMAT" rozgrywa się na Ukrainie , a tu zastosowano jedno z  rozwiązań , które się także sprawdza. Popatrz jeszcze na Radon-a   TEAM.

Gość petrop
Napisano

Radony mają też niezłą konfigurację. Ja mam  Canyona Al 6.9 w rozmiarze XL i jestem bardzo zadowolony. Znajomy ma Cube ale wyższy model Reaction czy jakoś tak i też jest zadowolony. Jakie masz wymiary i o jakich rozmiarach myślisz ?

Napisano

Milkem mam tego Cube tylko na kole 27,5 , do amatorskiej jazdy w zupełności wystarczy. Ja jestem zadowolony, ustawiłem tylko Rebe pod siebie , a dokładnie 18% SAG wyregulowałem przerzutki po miesiącu i śmigam. Opona tylna się szybko ściera ale to raczej nie problem , bo oponę można zmienić w przeciągu 10 min :) Jedynie co jest lipa to pedały , zwykłe najtańsze aluminiowe platformówki , u mnie jeden już ma spory luz więc to warto wymienić. Pzdr

Napisano

Radony mają też niezłą konfigurację. Ja mam  Canyona Al 6.9 w rozmiarze XL i jestem bardzo zadowolony. Znajomy ma Cube ale wyższy model Reaction czy jakoś tak i też jest zadowolony. Jakie masz wymiary i o jakich rozmiarach myślisz ?

Ja mam wzrost ok 180 cm, a długość nogi to 85-86 cm. W przypadku Cube pasuje mi rozmiar 19, w Canyon to trochę niewiadomo bo myslałem o rozmiarze L, ale wtedy przekrok będzie chyba za wysoko.

Jak masz Cube na miejscu, to zdecydowałbym się chyba na niego. Poziom bardzo wyrównany pomiędzy tymi dwoma modelami, a jak dopiero co zaczynasz swoją przygodę z rowerem to serwis na miejscu będzie nieocenioną pomocą.

Jeszcze w sklepach można utargować 10-20% na http://sport-bike.eu/gorskie-29/kellys-gate-50-2015 - sztywna oś z przodu i tyłu, reba, napęd slx/xt.

Ten Kellys, który zaproponowałeś to też fajna opcja, ale jak dla mnie niestety za drogo. 20 % rabatu to chyba raczej nie utarguje. Wszedzie, gdzie pytałem to obniżali o 200, góra 300 pln. ;)

No chyba, że ktoś zna sklep we Wrocławiu, gdzie dostanę 20% rabatu?:)

Milkem mam tego Cube tylko na kole 27,5 , do amatorskiej jazdy w zupełności wystarczy. Ja jestem zadowolony, ustawiłem tylko Rebe pod siebie , a dokładnie 18% SAG wyregulowałem przerzutki po miesiącu i śmigam. Opona tylna się szybko ściera ale to raczej nie problem , bo oponę można zmienić w przeciągu 10 min :) Jedynie co jest lipa to pedały , zwykłe najtańsze aluminiowe platformówki , u mnie jeden już ma spory luz więc to warto wymienić. Pzdr

Dzięki za opinię. Ja również będę jeździł tylko rekreacyjnie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...