partyzan Napisano 27 Kwietnia 2015 Napisano 27 Kwietnia 2015 Mam pytanie odnośnie rozciągliwości nowego łańcucha. Wymieniłem ostatnio napęd w swoim rowerze, rower to treking z biegami w piaście a łańcuch jednorzędowy produkcji shimano za jakieś 20zł, więc nie jakiś szczyt techniki ale po jednym wyjeździe do pracy w te i z powrotem (ok 30 km) rozciągnął się dość znacznie (po zamontowaniu luz ok 1-1,5cm a po powrocie ze 4cm) :-\ czy to normalne że nowy łańcuch tak się rozciąga, może coś tam się musi ułożyć?
Rulez Napisano 27 Kwietnia 2015 Napisano 27 Kwietnia 2015 Raczej koło źle dokręcone przesunęło się do przodu ...
partyzan Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Napisano 27 Kwietnia 2015 Fakt że nie dokręcałem koła bardzo mocno, bo ostatnio zerwałem gwint na nakrętce wskutek ciągłego naciągania poprzedniego łańcucha a nakrętka do tej piasty jest dość nietypowa i wcale nie tania... ale jakby to był skutek zbyt słabego dokręcenia koła to chyba koło by się wykrzywiło, było by bardziej do przodu po stronie łańcucha? a tak nie było. W każdym razie teraz dokręciłem mocniej i zobaczymy jak będzie.
Rulez Napisano 27 Kwietnia 2015 Napisano 27 Kwietnia 2015 Nie ma możliwości żeby łańcuch tak się wyciągnął, zresztą to co nazywamy wyciągnięciem łańcucha to faktycznie wyrobienie ogniw/tulejek i powiększony luz wewnątrz, a nie rozciągnięcie płytek ...
partyzan Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Napisano 27 Kwietnia 2015 A może to farba na łańcuchu się starła, bo ten łańcuch jest pomalowany jakąś srebrzanką po wierzchu, to może od środka też była farba... chociaż jak by się zastanowić, to starcie farby po wierzchu też będzie miało jakiś tam wpływ na naciąg, bo łańcuch wejdzie ciut głębiej w zębatki
Tofi Napisano 28 Kwietnia 2015 Napisano 28 Kwietnia 2015 po zamontowaniu luz ok 1-1,5cm a po powrocie ze 4cm) Nowy łańcuch już na starcie może być wyciągnięty o 50 metrów. Szokująca liczba? Wcale nie. Zmyślona? Jak najbardziej prawdziwa - na każdym kilometrze nowy łańcuch może być wyciągnięty na starcie do 50 metrów. Ale praktyczniej jest podawać wyciągnięcie procentowe, lub w mm na dziesięć ogniw. Napisałeś 1,5cm oraz 4 cm, a punkt odniesienia? Jeżeli go będziesz miał to zauważysz, że stal o tyle się nie wyciągnie.
Mod Team Puklus Napisano 28 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 28 Kwietnia 2015 Napisałeś 1,5cm oraz 4 cm, a punkt odniesienia? No przecież napisał ze luzu na łańcuchu ... zapewne wiesz ze w singlach się luz ustawia ... czy nie ?
Tofi Napisano 28 Kwietnia 2015 Napisano 28 Kwietnia 2015 No przecież napisał ze luzu na łańcuchu pytanie odnośnie rozciągliwości nowego łańcucha rozciągnął się dość znacznie nowy łańcuch tak się rozciąga Jeżeli ktoś podaje długość o jaką rozciągnął się łańcuch to w domyśle zmierzył długość wszystkich ogniw przed i po a na koniec podał różnicę. Łańcuch w rowerze może być dłuższy lub krótszy na starcie, a więc do obliczenia procentowego rozciągnięcia potrzebny jest punkt odniesienia.
partyzan Napisano 28 Kwietnia 2015 Autor Napisano 28 Kwietnia 2015 No przecież napisał ze luzu na łańcuchu ... zapewne wiesz ze w singlach się luz ustawia ... czy nie ? Dokładnie o to mi chodziło... rozciągnięcia wzdłużnego nie mierzyłem na nowym
partyzan Napisano 1 Maja 2015 Autor Napisano 1 Maja 2015 Kolejny wyjazd do roboty i znowu łańcuch luźny, chiciaż już mniej niż za pierwszym razem... Może za mocno cisne na peadały a wy co ile km naciągacie w singlespeedech?
partyzan Napisano 2 Maja 2015 Autor Napisano 2 Maja 2015 Chyba musze zainwestować w klucz dynamometryczny bo ciężko wyczuć ręką gdy gwint jest tylko na połowie obwodu osi piasty... To jak z tymi przebiegami między naciąganiem, są tu jacyś singlespeedowcy??
cienkun Napisano 2 Maja 2015 Napisano 2 Maja 2015 Ja jeżdżę trochę z piastą 3R40, ale nie mam przy tym rowerze licznika. Naciągam na ogół jak zakładam łańcuch po czyszczeniu, czyli tak mniej więcej co 300-350 km.
partyzan Napisano 2 Maja 2015 Autor Napisano 2 Maja 2015 Dzięki za info. A co do siły dokręcania nakrętek to instrukcja podaje 30-45Nm więc na 12cm kluczu 25-37.5kg i myślę że w tym zakresie dokręcam. Narysowałem kreske na ramie, zobaczymy czy koło sie przesuwa...
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2015 Mod Team Napisano 2 Maja 2015 Kup sobie i wstaw napinacze trzymające koło, to standardowe wyposażenie ram z poziomymi lub ukośnymi hakami. Np takie
partyzan Napisano 2 Maja 2015 Autor Napisano 2 Maja 2015 Pod nakrętką mam podkładki zapobiegające obracaniu się osi, więc ciężko będzie tam wpasować napinacz...
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2015 Mod Team Napisano 2 Maja 2015 To wywal podkładki lub ( jeśli trzeba) zmień nakrętki.
partyzan Napisano 2 Maja 2015 Autor Napisano 2 Maja 2015 Piasta to shimano nexus 8 z hamulcem w pedałach, więc bez tych podkładek oś się będzie kręcić a to raczej nie wskazane ;-)
zekker Napisano 3 Maja 2015 Napisano 3 Maja 2015 Masz tyle różnych typów napinaczy, że na pewno coś dopasujesz, jak nie między ramę i podkładkę, to między podkładkę i nakrętkę. Przecież ludzie jeżdżą z takimi napędami i napinaczami. Zajrzyj np. na rowerystylowe.pl, sklep specjalizuje się w rowerach miejskich: https://www.rowerystylowe.pl/c-285/napinacze-lancucha
partyzan Napisano 10 Maja 2015 Autor Napisano 10 Maja 2015 Zajrzyj np. na rowerystylowe.pl znam ten sklep, tam właśnie kupiłem łańcuch i zębatkę ;-) i dokupiłem też te napinacze, dziś je założyłem i zobaczymy jak będzie, bo faktycznie to koło się przesuwało minimalnie...
pietrekth7 Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 Witam Zakupiłem http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2015/cross/cliff-90#.VVMMuI7tmko podczas pierwszej jazy zauważyłem, że podczas zjazdu z naprawdę niskiego krawężnika łańcuch obija się o ramę. Wydaję się luźny. Gdy ruszę pedałami w tył dość energicznie jest tak samo. Dzieję się tak na zębatka przód środkowa, tył trzecia od dołu. Pytanie czy jest możliwość regulacji naciągu łańcucha tylną przerzutką ??? Oczywiście w sklepie ten typ tak ma i nie ma możliwości naciągu łańcucha. lecz mnie to bardzo irytuję. Pozdrawiam
zaruski Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 Pozjeżdżaj sobie ze schodów to się przyzwyczaisz . Obijanie się łańcucha w takiej sytuacji nie jest niczym nadzwyczajnym!
cervandes Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 Ja mam taką: http://allegro.pl/oslona-neoprenowa-accent-fobos-bikestacja-i5316261530.html Jest dość gruba, więc poza tym, że chroni ramę to także wycisza ten dźwięk który jest "nieprzyjemny".
pietrekth7 Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 Ja mam taką: Osłona neoprenowa Accent Fobos Bikestacja (5316261530) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Jest dość gruba, więc poza tym, że chroni ramę to także wycisza ten dźwięk który jest "nieprzyjemny". Właśnie zakupiłem http://www.kellysbike.com/PL/akcesoria/akcesoria-i-komponenty/akcesoria-do-ram#.VVMjlI7tmkp za 10zł. pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.