Skocz do zawartości

[korba] Alivio M4050 vs SLX M670

AdamKrossB4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

przeglądając forum natknąłem się na kilka opisów korb podanych w temacie. W najbliższym czasie planuję zakupić nową korbe w związku z modernizacją osprzętu. W sumie pozostalo mi tylko jeszcze korbe i amor wymienić. Mam dylemat ponieważ jeszcze się nie ścigam gdyż muszę popracowac nad techniką, ktorej zdecydowanie mi brakuje. Zastanawiam się czy warto dokładac 130 zł. i kupować SLX czy na razie pozostać na nowym Alivio i jak faktycznie zacznę startować gdzieś to zakupic slx. Przerzutki mam SLX, manetki SLX lewa i prawa XT, kaseta z tyłu 9rz. Dodam, że mój Kross to 29er. zaczynam jeździć w terenie tak to raczej asfalt i ubite drogi.

Napisano

Ja się ścigam na tej korbie Alivio (dokładnie to octalink M4000) i daje radę nawet bardzo.Kto powiedział, że się nie da? Bo ciężka? Manetki też mam Alivio i nie zamierzam zmieniać...

Korby od Alivio w górę różnią się tylko masą, a Alivio jest nawet żywotniejsze, bo ma wszystkie blaty stalowe.

Napisano

Własnie tak myślałem, że poza wagą to zbyt duże różnicy nie będzie. Zastanawiam się jeszcze czy nie zakupić samych blatów bo ramiona korby mam z rozstawem śrub 104 mm, wtedy będzie taniej jeszcze.

Napisano

Proponuję odwrócić sytuację i najpierw zacznij jeździć w terenie, potem się ścigać, a jak nabierzesz trochę doświadczenia to wtedy powymieniać osprzęt wedle rzeczywistych potrzeb. Póki co sadząc z opisu praktykujesz radosny onanizm sprzętowy, a obecny napęd pewnie ledwo nadszarpnięty i jeszcze długo podoła swojej roli. Ani dopłata do slx ani nawet do xtr nie sprawi że będziesz lepiej jeździł, a hasełka o lekkości i sztywności możesz póki co zostawić na boku.

Napisano

Powiem tak, onanizmu sprzętowego nie preferuje, jestem realistą. Sprzęt jak owy posiadam jest związany z tym że planuje brać udział w zawodach. czuje różnicę między manetkami alivio i slx, tak więc taki wybór. faktycznie dylemat mam tylko z korbami jak na razie. skłaniam się w związku z tym do Alivio z serii M4000. teraz tylko pytanie czy brać hallowtech II czy octalink. Macie jakieś doświadczenia i porównania

Napisano

czuje różnicę między manetkami alivio i slx

To ciekawe ile w tym placebo, bo w manetkach do napędów 9 rzędowych od Alivio do SLX jest ten sam mechanizm i różnią się praktycznie tylko materiałami obudowy i kształtem. Dopiero od XT jest "rewolucja".

Octalink, a konkretnie łożyska suportu w tym systemie uchodzą za żywotniejsze. Octalink jest też mniej wymagający w montażu, ale zintegrowana oś jest ponoć sztywniejsza i na pewno lżejsza.

Napisano

Mylisz Hollowtech II z Hollowtech. To pierwsze to system korby ze zintegrowana osią od Shinano a to drugie to ramiona korby puste w środku. Hollowtech występuje też w kilku modelach korb na octalink.

Napisano

A czego Ci brakuje w korbie, którą masz aktualnie. Zacznij od tego i szukaj takiej, która będzie to miała. 
Na takim etapie dylemat Alivio-SLX głównym kryterium powinny być finanse.

Napisano

Widzisz Adamie, tak to właśnie póki co będzie jak z tymi manetkami. Nakupisz wynalazków kosztem niezużytych obecnych części i za jakiś czas znowu może być rewolucja jak dojdziesz juz do tego co rzeczywiście Ci się przyda. Na razie zacznij jeździć w terenie, a z czasem bez pytania na forum (albo tylko o jakies niuanse) będziesz wiedział czego potrzebujesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...