yotomeczek Napisano 11 Kwietnia 2015 Napisano 11 Kwietnia 2015 Mam teraz napęd 3x8 i chciałbym go uprościć. Jeżdżę głównie po mieście i używam przeważnie 4-5 przełożeń. Problem w tym, że nie jest to zbyt wygodne - bo muszę operować oboma przerzutkami. Co zmienić żeby niedużym kosztem uprościć napęd? Jak przy okazji nieco schudnie to jeszcze lepiej Docelowo chcę piastę wielobiegową ale to na razie dość odległe plany... Najczęściej używam przełożeń: 32-20, 32-17, 44-20, 44-17, 44-15 Teraz mam: przód 44-32-22 (SR SUNTOUR AP 47 na supporcie Truvativ BB-07 SQ-LE 113mm kwadrat), SHIMANO FD-M 431 tył 11-13-15-17-20-23-26-30 (kaseta HG 51 8-RZĘDOWA), SHIMANO RD-M 430
mklos1 Napisano 11 Kwietnia 2015 Napisano 11 Kwietnia 2015 Po pierwsze załóż temat zgodnie z regulaminem, bo raz jakiś mod go usunie. Od operowania dwoma przerzutkami raczej nie uciekniesz. Skoro planujesz piastę wielobiegową nie ma sensu inwestować w ten napęd i próby jego modyfikacji. PS. Używanie 44x30 to masakra dla napędu. Spokojnie możesz użyć innej konfiguracji, aby uzyskać podobne przełożenie, a będzie ona zdrowsza dla napędu.
yotomeczek Napisano 11 Kwietnia 2015 Autor Napisano 11 Kwietnia 2015 Używanie 44x30 to masakra dla napędu Oczywiście błąd przy wpisywaniu - poprawiłem juz w 1 poście ( używam głównie 32-20, 32-17, 44-20, 44-17, 44-15) Żeby napęd nie cierpiał za bardzo - ile koronek powinno się używać przy 3x8 (po 6 na przedni blat?)
cervandes Napisano 11 Kwietnia 2015 Napisano 11 Kwietnia 2015 Używać to może i da się wszystkich, ale zależnie od łańcucha takie krzyżowanie koronek wpływa na szybsze zużycie i ząbków i łańcucha. Ja Używam 5-ciu przy napędzie 3x8 mała z przodu to max 1-5z tyłu, na środkowej z przodu staram się nie używać skrajnych na kasecie, a duża z przodu to dla mnie 4-8 z tyłu. Ja to czuję w pedałach czy łańcuch się męczy, czy pracuje miękko i przyjemnie czy wyraźnie drży. A jak chcesz bardzo uprościć napęd, to korba jednoblatowa, 36 czy 37 zębów i używając całego zakresu kasety będziesz miał to czego szukasz. Nie wiem tylko, czy przy ósemce ktoś próbował napędu 1x8... Co zyskujesz? Wywalasz przednią przerzutkę, a przy 37x11 nadal spokojnie dobrze ponad 30km/h wykręcisz, nawet bliżej 40 o ile masz kopyto.
yotomeczek Napisano 11 Kwietnia 2015 Autor Napisano 11 Kwietnia 2015 A jak chcesz bardzo uprościć napęd, to korba jednoblatowa, 36 czy 37 zębów i używając całego zakresu kasety będziesz miał to czego szukasz. Nie wiem tylko, czy przy ósemce ktoś próbował napędu 1x8... Co zyskujesz? Wywalasz przednią przerzutkę, a przy 37x11 nadal spokojnie dobrze ponad 30km/h wykręcisz, nawet bliżej 40 o ile masz kopyto. No właśnie kusi mnie taka opcja z przerzutką jedynie z tyłu. Teraz przy zakres użyteczny mam na przełomie średniego i dużego blatu z przodu... Max wyciągam koło 38km/h przy 44x15 i nie czuję potrzeby na więcej (no powiedzmy jedno przełożenie na zapas przy zjazdach z jakichś wiaduktów czy górek). Z drugiej strony 32x20 wystarcza mi jak dotąd, więc z zapasem powiedzmy jedno w dół to daje 32x23. Teraz pytanie: - czy łańcuch SHIMANO CN-HG 50 da radę obsłużyć 1x8? - jaką korbę (wychodzi mi że optimum to 38-36 przy obecnej kasecie) kupić i suport? Takie rozwiązanie było by dla mnie optymalne ze względu na umiarkowany koszt zmian - ale czy zadziała 1x8?
Mod Team Puklus Napisano 11 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 11 Kwietnia 2015 PS. Używanie 44x30 to masakra dla napędu. Ja używałem 44x34 i zrobiłem tak 15 000km, mało tego kasetę jeszcze sprzedałem wiec nie gadaj
mklos1 Napisano 11 Kwietnia 2015 Napisano 11 Kwietnia 2015 @@Puklus, Twoje zdanie nie powinno się liczyć bo pod względem wyciągania ostatnich km z napędu znacznie odbiegasz od średniej. :) :)
yotomeczek Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Napisano 12 Kwietnia 2015 Orientujecie się czy łańcuch SHIMANO CN-HG 50 da radę obsłużyć 1x8? Nie znalazłem danych ale w jakimś sklepie opisany był jako do kombinacji 1x6, 3x8 itd... Na razie zostanę przy tylnej przerzutce, bo zmiana na pastę pod tarczówki to minimum z 700zł (z przeplotem koła itd), a tu jak dołożę łańcuch, kasetę i manetkę wyjdzie z 250... stare fanty odsprzedam (przebieg ok kilkaset km) więc część kosztów się zwróci. Jaką kasetę 9 i łańcuch warto teraz kupić (pod kątem 1x9)??
modrzew Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 Kaseta dowolna, niższe grupy są po prostu cięższe i gorzej zabezpieczone antykorozyjnie. W kwestii łańcucha dużo osób poleca Campagnolo C9 o ile budżet pozwala
zekker Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 Powiem tak, nic nie zmieniaj, łącznie z przełożeniami z przodu. 32:11 jest minimalnie wolniejsze od 44:15, dodatkowo zaczniesz się przyzwyczajać do tylko 8 biegów (o ile przymierzasz się do takiej piasty). Jeżeli napęd już dogorywa, to korba jednorzędowa (ja mam jakąś RPM za około 70zł, wymienna zębatka, osłonę metalową można wymienić na zębatkę), suport do poprawy linii łańcucha (żeby ustawić zębatkę na środku kasety). Wielkość zębatki i kasety wedle upodobania. Widzę, że masz możliwość wymiany zębatek, więc raczej nie warto inwestować w nową korbę. Zdjąć niepotrzebne zębatki i zostawić środkową (będą potrzebne podkładki, żeby ją przykręcić lub trzeba zostawić blat lub szukać osłony przykręcanej zamiast zębatki). Jedyne minusy przejścia na jednorzędową korbę, to ewentualne problemy z trzymaniem się łańcucha na przedniej zębatce. Może się zdarzyć, że łańcuch będzie chciał spadać. Można próbować z zębatką dedykowaną pod napędy jednorzędowe (brak nacięć i wytłoczeń ułatwiających zmianę biegów), ale nie mam praktyki z takim zestawem, więc nie wiem na ile pomoże.
tobo Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 Ja używałem 44x34 i zrobiłem tak 15 000km, mało tego kasetę jeszcze sprzedałem wiec nie gadaj Przejechałeś 15 tys km na tej kombinacji?
yotomeczek Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Napisano 12 Kwietnia 2015 Napęd prawie nowy - jeżdżę na nim od sierpnia 2014 (do listopada) i teraz od marca - nalot kilkaset km. Jak złożyłem rower to najpierw bez manetek - ustawiłem 32-20 i było super. Napęd cichutki nic nie terkotało/obcierało itd.Jeździło się lekuchno ale niezbyt szybko. Po zamontowaniu przerzutek i wyregulowaniu już nie było tak fajnie - a to coś terkoczne przy lekkim zukosowaniu łańcucha, a to ociera o przednią przerzutkę. Najgorsze to wachlowanie oboma manetkami - w mieście mnie to wkurza. Zamiast przedniej przerzutki zamontuję prowadnice łańcucha - podobno eliminuje problem spadania łańcucha. Łańcuch 8-rzędowy chyba jest za mało "elastyczny" do 1x8. Zmienię na 9-rzędowy i kasetę również. Przerzutka da radę obsłużyć 9 - a chcę tez wymienić manetkę na inną więc wiele mi to nie zmienia. Obrotowe manetki na wąskiej prostej kierownicy sa dla mnie niestrawne - często coś przekręcę niechcący jak pracuję kierownicą. Najgorszy jest ten optymalny zakres przełożeń - dokładnie na pograniczu średniej i dużej zębatki - czasem chciałbym jednocześnie zrzucić z dużej na średnią i z jednocześnie z tyłu - kończy się to często brakiem napędu przez chwilę zanim powpada to wszystko na zębatki. Dzięki wszystkim za rady
lucass1984 Napisano 13 Kwietnia 2015 Napisano 13 Kwietnia 2015 Jeżeli masz trochę budżetu to faktycznie warto przejść na system 1x9. Korby nie ma co zmieniać, wyrzucić tylko niepotrzebne zębatki i kupić w miejsce środkowej 36 lub 38T. Ja równieżwykonywałem opdobną konwersję tylko miałem problem, że przy wrzucaniu z tyłu na najwięszą zębatkę czasami z przodu spadał łańcuch (brak przedniej przerzutki sprawia, że przekoszony łańcuch ma więszą szansę na wyskoczenie) więc może trzeba będzie pomyśleć na d krótszy msuportem.
yotomeczek Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Napisano 13 Kwietnia 2015 Zamiast dokupować zębatkę do aktualnych korb, myślę nad zakupem tej: http://allegro.pl/show_item.php?item=5101168449 Chyba że nacie coś lepszego/lżejszego/mocniejszego w zbliżonych pieniądzach (max x2). Czy ta będzie lepsza http://allegro.pl/korba-shimano-nexus-nx-75-fc-38t-czarna-i5233093099.html (nie wiem jak z jej masą)? Szukam do tego mocny i w miarę lekki suport (jak nie znajdę nic lepszego to chyba wezmę ten http://allegro.pl/wklad-suportu-kwadrat-neco-122-5-lozyska-maszynowe-i5182078631.html) Ten łańcuch będzie ok? Bo sporo jest niby takich samych ale sporo droższych?
zekker Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 Nie widzę sensu w zmianie korby i suportu. Masz teraz możliwość zmiany zębatki jeżeli się zużyje lub nie będzie pasowało przełożenie. Te co proponujesz mają niewymienne zębatki, czyli jak zajedziesz, to wymieniasz całą korbę. suport warto zmienić jeżeli jest zużyty lub żeby poprawić linię łańcucha.
lKuba Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 Mam podobną korbę fc-m440 i też chcę uprościć napęd. Czy 32t można wymienić 36t z deore: http://www.rowerystylowe.pl/p-6016/zebatka-rowerowa-shimano-przednia-3236-deorelxxt Albo zamiast 32t wstawić "drugi blat", taz, żeby był on na środku w celu poprawienia lini łańcucha. Chyba, że można zastosować zwykłe podkładki? http://www.rowerystylowe.pl/p-6013/zebatka-rowerowa-shimano-przednia-424448-deore-alivio-acera
lucass1984 Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 Zębatka do FC-m440 będzie pasować natomiast najlepiej założyć ją w miejsce środkowej,, będzie lepsza linia łańcucha co jest istotne przy rezygnacji z przedniej przerzutki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.