Ardius Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam. Chciałbym kupić do roweru jakieś osłony na ramę pod łańcuchem oraz na dolną ramę od strony przedniego koła, no i może na ramę pionową od strony tylnego koła. Co kupić? Czego nie dać sobie wcisnąć w sklepie? Powinno być to coś raczej wytrzymałe, bo będę jeździł po górskich ścieżkach i bezdrożach. Rower firmy Unibike, a nie wiem nic jak wytrzymały jest w nim lakier, Po prostu chciałbym o niego zadbać od początku. Czekam na wasze rady.
Jock3r Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Pod łańcuch będzie dobra jakaś osłona neoprenowa na rzep, koszt 10-15 zł. Na dół na ramę możesz kupić naklejki bezbarwne np. takie: http://allegro.pl/naklejki-ochronne-na-rower-folia-40szt-xxl-gratis-i4858765665.html Też ok 15 zł. Moim zdaniem tanio i skutecznie.
alagor96 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Ja bym się ograniczył do osłony pod łańcuch. Możesz kupić neoprenową, albo zrobić sam ze starej dętki, moim zdaniem drugie rozwiązanie jest lepsze.
Wooyek Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 Pod łańcuch jest dużo opcji: - standardowo neopren z rzepem, ale da się też taniej i lepiej: - owijka hokejowa - samoprzylepny rzep (strona "włochata") - dętka + zipy (brzydkie...) - taśma samowulkanizująca Resztę roweru oklej folią bezbarwną w miejscach narażonych na otarcia, np.: - cały spód dolnej rury, - wierzch górnej rury (od ubłoconych spodni), - tył podsiodłówki, - chainstay i seatstay na wysokości pięt i oczywiście: - wszystkie punkty kontaktu linek z ramą. Tylko nie kupuj jakichś powycinanych kawałków za 20 zł z Allegro, tylko kup metr bieżący dobrej folii bezbarwnej za 2 zł i sam powycinaj tak, żeby idealnie Ci wszystko pasowało. Godzina roboty, a efekt lepszy, za mniejszą kasę. Jak Ci zależy, to dolną rurę na odcinku 20-30 cm od suportu możesz zabezpieczyć jakimś kawałkiem gumy. Fajne są np. przezroczyste pasy gumy wieszane w bramach hal magazynowych, ale ładnie przycięty kawałek dętki też ujdzie. Jak za cienko, to pod spodem może nakleić parę pasków taśmy samwulkanizującej, albo ten kawałek dętki przykleić na taśmie montażowej (która ma ok. 1 mm pianki). Jak planujesz szybkie przeloty po kamiennych rąbankach, to możesz też pójść na całość i zapodać kawałek starej opony, ale to już dość paskudne rozwiązanie...
Ardius Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Napisano 8 Kwietnia 2015 Z tą oponą to paskudnie faktycznie. na razie załatwiłem sobie czarną owijkę i założę ją pod łańcuch. Podkleję ramę żeby ochronić przed kamieniami spod kół, ale nie wiem, czy ta przeźroczysta folia bedzie wytrzymała na te pędzące kamyki?
ElDiablo Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 Kolega #Wooyek dobrze prawi. Jedyną rzeczą którą mogę dodać - to rodzaj folii. Polecam Oracal zabezpieczającą (Oracal stone). Bezbarwana, nieco grubsza -oklejają nią między innymi ciągniki siodłowe tzw.tiry przed obiciami lakieru od kamieni na jezdni. Mam nią zabezpieczoną ramę - zero śladów, nawet w miejscach gdzie linki przerzutek czy hamulców stykają się z ramą. Inne folie (w w 2 rowerze) miały wyraźne ślady ocierania...tu minimalne wręcz. Tu masz temat z foliami - http://www.forumrowerowe.org/topic/152004-folia-ochronna-czy-oklejacie-rowery-folia-ochronna-w-innych-miejscach/page-3
Ardius Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Napisano 8 Kwietnia 2015 U mnie idą linki od spodu ramy, więc nie wiem czy jest sens oklejać te miejsca.
ElDiablo Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 Ja też mam linki. Oczywiście że jest sens. Właśnie ta część dostaje najwięcej kamienia spod koła. Odpinasz linki, robisz wycięcie w folii na mocowanie i naklejasz.... Tyci pracy, ale masz święty spokój i zero dyskomfortu podczas jazdy po szutrze.....
Ardius Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Napisano 8 Kwietnia 2015 Widziałem zdjęcia z tamtego tematu. Tylko że ja mam matowy kolor ramy - czarno-grafitowy. Nie ma tej Oracal Stone w macie?
mariusz18d Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Podczepię się pod temat. Mam linkę przerzutek poprowadzoną od dołu rurki gdzie chciałbym od góry zabezpieczyć lakier przed łańcuchem. Widziałem na allegro różne osłony Neoprenowe, od 10 zł do 30zł. Widzę że chyba wszystkie montuje się na rzep. Czy w takiej sytuacji po zamontowaniu tej osłonki neoprenowej nie będzie ona blokować linki przerzutek ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.