Skocz do zawartości

[nowy napęd] Wymiana napędu na nowy Kross Level A2 2009

maxibike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jestem posiadaczem roweru Kross Level A2 2009. Ogólnie jestem zadowolony z jazdy tym rowerem ale ostatnio zaczęły się pojawiać problemy z przeskakiwaniem łańcucha. Myślałem, że wina leży po stronie łańcucha więc kupiłem nowy za 20 zł, założyłem go i myślałem, że problemy ustąpią. Niestety tak się nie stało, a nawet było jeszcze gorzej. Poczytałem trochę na ten temat w internecie i dowiedziałem się, że sama wymiana łańcucha nic nie pomoże i żeby rower odzyskał dawną sprawność muszę wymienić cały napęd tzn. kasete, korbe i łańcuch. Chciałbym przeznaczyć na ten cel ok. 200 zł. Wybrałem:

Kaseta Shimano CS-HG51 8 rz.11-32 (47,99 zł)

Korba SHIMANO ACERA FC-M361 48x38x28 (129 zł)

Łańcuch SHIMANO CN-HG40 (24,99 zł)

Podane wyżej ceny pochodzą ze znanego serwisu aukcyjnego. Czy te części, które wybrałem są w miarę dobre? Będzie to wszystko pasować do mojego roweru? 

Napisano

Korba zwykle zużywa się dużo wolniej niż reszta napędu, więc bardzo możliwe, że nie ma potrzeby jej wymieniać. Jeśli zęby na małej i średniej tarczy nie są wyraźnie ścięte to najpewniej przyjmie nowy łańcuch.

Kaseta jest OK, ale pomyśl nad lepszy łańcuchem, bo problem wróci szybciej niż myślisz. Tutaj nie ma co oszczędzać: do Twojego napędu polecane są KMC X.8 lub Connex 800 - tutaj im wyższa 3-cia cyfra tym lepsze zabezpieczenie przeciw korozji.

Co do korby to jak już musisz wymienić to zmiana zębatek na tak duże prawie na pewno wymusi zmianę przedniej przerzutki. Nie mam pojęcia po co tak wielkie w rowerze MTB, ale nie mnie to oceniać :sweat:

Napisano

Powiem szczerze, że nie bardzo się na tym znam i dlatego chciałbym żeby ktoś z tego forum doradził mi co najlepiej kupić. Wybierając korbe kierowałem się głównie tym, że jest ona wymieniona w podpiętym wątku: [Napęd]Wymiana napędu w kilku zakresach cenowych od 6 do 10s oraz znalazłem sprzedającego na allegro, który ma wszystkie trzy części przeze mnie wymienione i nie musiałbym płacić 3x za przesyłkę kupując od trzech różnych osób. Rowerem jeżdżę już jakieś 5 lat więc myślę, że cały napęd jest do wymiany. Jeżdżę rekreacyjnie i trudno mi powiedzieć ile km zrobiłem przez ten czas ale myślę, że kilka tys. km na pewno.

Poniżej zamieszczam zdjęcia korby i kasety i prosiłbym o ocenę tego czy rzeczywiście mam rację i muszę wymienić cały napęd.

Kaseta:

747_20150322_120529_tn.jpg 973_20150322_120605_tn.jpg

Korba:

940_20150322_120711_tn.jpg 140_20150322_120730_tn.jpg

Jeśli nie SHIMANO ACERA FC-M361 to jaką korbe byś mi polecił do tego roweru?

Napisano

a jaka korbe masz obecnie? bo jeszcze pojawia sie problem obslugi zebatek przez przerzutke... zeby sie nie okazalo ze ci nie podejdzie do nowo zakupionej korby przerzutka :)

Napisano

Kaseta to aż dziwne, że pojeździła do takiego stanu - złom. Korbę też jednak z czystym sumieniem można wymienić...

Co do korby to najlepiej jakby miała tyle samo zębów co obecna, bo nie będzie problemu niekompatybilności. I pamiętaj, że jeśli to nie dokładnie ten sam model co obecny, bo pewnie będziesz musiał wymienić też suport.

Napisano

W tym Krossie nie montowali korb z blatem 48T. Tam jest albo 44T albo 42T i taką sobie kup bo wtedy zostawiasz przednią zmieniarkę. Do korby powinien być nowy wkład suportu więc warto już kupić korbę z mocowaniem pod octalink. Dla przykładu Alivio FC-M430.

Napisano

Rower kupiłem nowy 5 lat temu i od tego czasu nie wymieniałem napędu więc według tego co udało mi się znaleźć w internecie to mam:

Manetki Shimano Alivio
Korba     Shimano FC-M191
Suport    Kaseta Alfred Thun
Łańcuch Shimano CN-HG40
Kaseta    Sram PG-830 8-speed

Napisano

Wszystko jak napisano powyżej. Masz korbę z blatem 42T i taką kup ewentualnie max 44T. Kaseta Alivio, łańcuch Connex 800 i tyle.

Napisano

Ok dzięki wszystkim za ekspresową pomoc :) Podsumowując, jeśli kupię te części:

Korba Shimano Acera FC-M361 42x32x22
Kaseta Shimano CS-HG51 8 rz.11-32
Łańcuch Connex 800

to wszystko będzie działać dobrze? Muszę jeszcze dokupić suport, jeśli tak to jaki?

Napisano

Suport pod octalink dla tej korby powinien mieć oś o długości 126 mm. Dedykowany jest Shimano BB-ES25.

Działać wszystko będzie jak najbardziej. Do samodzielnej wymiany będziesz potrzebował jeszcze klucza do kaset, suportu i ściągacza do korb...

Napisano

Wszystko już kupione, teraz czekam na przesyłkę. Wyszło trochę więcej niż zakładałem (200zł) ale wcześniej nie brałem pod uwagę suportu. Dzięki, że zwróciliście na to uwagę. Nie mam w domu tych kluczy do kasety i suportu więc prawdopodobnie dam komuś rower żeby mi wszystko złożył. Dzięki i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...