maxibike Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Witam Jestem posiadaczem roweru Kross Level A2 2009. Ogólnie jestem zadowolony z jazdy tym rowerem ale ostatnio zaczęły się pojawiać problemy z przeskakiwaniem łańcucha. Myślałem, że wina leży po stronie łańcucha więc kupiłem nowy za 20 zł, założyłem go i myślałem, że problemy ustąpią. Niestety tak się nie stało, a nawet było jeszcze gorzej. Poczytałem trochę na ten temat w internecie i dowiedziałem się, że sama wymiana łańcucha nic nie pomoże i żeby rower odzyskał dawną sprawność muszę wymienić cały napęd tzn. kasete, korbe i łańcuch. Chciałbym przeznaczyć na ten cel ok. 200 zł. Wybrałem: Kaseta Shimano CS-HG51 8 rz.11-32 (47,99 zł) Korba SHIMANO ACERA FC-M361 48x38x28 (129 zł) Łańcuch SHIMANO CN-HG40 (24,99 zł) Podane wyżej ceny pochodzą ze znanego serwisu aukcyjnego. Czy te części, które wybrałem są w miarę dobre? Będzie to wszystko pasować do mojego roweru?
seraph Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Korba zwykle zużywa się dużo wolniej niż reszta napędu, więc bardzo możliwe, że nie ma potrzeby jej wymieniać. Jeśli zęby na małej i średniej tarczy nie są wyraźnie ścięte to najpewniej przyjmie nowy łańcuch. Kaseta jest OK, ale pomyśl nad lepszy łańcuchem, bo problem wróci szybciej niż myślisz. Tutaj nie ma co oszczędzać: do Twojego napędu polecane są KMC X.8 lub Connex 800 - tutaj im wyższa 3-cia cyfra tym lepsze zabezpieczenie przeciw korozji. Co do korby to jak już musisz wymienić to zmiana zębatek na tak duże prawie na pewno wymusi zmianę przedniej przerzutki. Nie mam pojęcia po co tak wielkie w rowerze MTB, ale nie mnie to oceniać
maxibike Napisano 22 Marca 2015 Autor Napisano 22 Marca 2015 Powiem szczerze, że nie bardzo się na tym znam i dlatego chciałbym żeby ktoś z tego forum doradził mi co najlepiej kupić. Wybierając korbe kierowałem się głównie tym, że jest ona wymieniona w podpiętym wątku: [Napęd]Wymiana napędu w kilku zakresach cenowych od 6 do 10s oraz znalazłem sprzedającego na allegro, który ma wszystkie trzy części przeze mnie wymienione i nie musiałbym płacić 3x za przesyłkę kupując od trzech różnych osób. Rowerem jeżdżę już jakieś 5 lat więc myślę, że cały napęd jest do wymiany. Jeżdżę rekreacyjnie i trudno mi powiedzieć ile km zrobiłem przez ten czas ale myślę, że kilka tys. km na pewno. Poniżej zamieszczam zdjęcia korby i kasety i prosiłbym o ocenę tego czy rzeczywiście mam rację i muszę wymienić cały napęd. Kaseta: Korba: Jeśli nie SHIMANO ACERA FC-M361 to jaką korbe byś mi polecił do tego roweru?
Looser Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 a jaka korbe masz obecnie? bo jeszcze pojawia sie problem obslugi zebatek przez przerzutke... zeby sie nie okazalo ze ci nie podejdzie do nowo zakupionej korby przerzutka
seraph Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Kaseta to aż dziwne, że pojeździła do takiego stanu - złom. Korbę też jednak z czystym sumieniem można wymienić... Co do korby to najlepiej jakby miała tyle samo zębów co obecna, bo nie będzie problemu niekompatybilności. I pamiętaj, że jeśli to nie dokładnie ten sam model co obecny, bo pewnie będziesz musiał wymienić też suport.
beskid Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 W tym Krossie nie montowali korb z blatem 48T. Tam jest albo 44T albo 42T i taką sobie kup bo wtedy zostawiasz przednią zmieniarkę. Do korby powinien być nowy wkład suportu więc warto już kupić korbę z mocowaniem pod octalink. Dla przykładu Alivio FC-M430.
seraph Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Octalink bardzo bardzo TAK, ale może też być tańsza Acera FC-M361.
maxibike Napisano 22 Marca 2015 Autor Napisano 22 Marca 2015 Rower kupiłem nowy 5 lat temu i od tego czasu nie wymieniałem napędu więc według tego co udało mi się znaleźć w internecie to mam:Manetki Shimano AlivioKorba Shimano FC-M191Suport Kaseta Alfred ThunŁańcuch Shimano CN-HG40Kaseta Sram PG-830 8-speed
beskid Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Wszystko jak napisano powyżej. Masz korbę z blatem 42T i taką kup ewentualnie max 44T. Kaseta Alivio, łańcuch Connex 800 i tyle.
maxibike Napisano 22 Marca 2015 Autor Napisano 22 Marca 2015 Ok dzięki wszystkim za ekspresową pomoc Podsumowując, jeśli kupię te części:Korba Shimano Acera FC-M361 42x32x22Kaseta Shimano CS-HG51 8 rz.11-32Łańcuch Connex 800 to wszystko będzie działać dobrze? Muszę jeszcze dokupić suport, jeśli tak to jaki?
seraph Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Suport pod octalink dla tej korby powinien mieć oś o długości 126 mm. Dedykowany jest Shimano BB-ES25. Działać wszystko będzie jak najbardziej. Do samodzielnej wymiany będziesz potrzebował jeszcze klucza do kaset, suportu i ściągacza do korb...
maxibike Napisano 22 Marca 2015 Autor Napisano 22 Marca 2015 Wszystko już kupione, teraz czekam na przesyłkę. Wyszło trochę więcej niż zakładałem (200zł) ale wcześniej nie brałem pod uwagę suportu. Dzięki, że zwróciliście na to uwagę. Nie mam w domu tych kluczy do kasety i suportu więc prawdopodobnie dam komuś rower żeby mi wszystko złożył. Dzięki i pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.