Skocz do zawartości

[Modernizacja] Pomysł na wymianę całkowitą napędu

Domino525

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich = )

Posiadam rower Gitan Revel z zeszłego roku z maja na niskiej klasy osprzęcie 8rz.. Na początku roku wyjechałem na pierwsza jazdę rowerem w tym sezonie no i pech ze przerzutka wkręciła mi się w koło ;( wymieniłem tylną przerzutkę na deore Xt która ma możliwość pracowania na 9 rzędowej kasecie . możecie mi doradzić na jakie części napędu zamienić obecne tak aby mogły pracować na 9 rzędowej Kasecie przy użyciu przedniej przerzutki tez deore Xt ? chyba ze polecacie inna przerzutkę przednia.Sprzedawca wspominał mi o kwocie 1500 zł za całość ale wierze ze idzie to taniej wszystko kupić wspominał też ze przednia przerzutka deore xt współpracuje na zupełnie cieńszym łańcuchu.

uwzględnijcie też manetki i zależy mi na jak najmniejszych wydatkach koniecznie ! a jeśli możecie wytłumaczcie mi w jaki sposób dobiera się korbę bo nie rozumiem zupełnie dlaczego jest tak zróżnicowana ilość ząbków .

Rocznie robię ok. 5.000 tys km j

Dziękuję za pomoc z góry!

Napisano · Ukryte przez anarchy, 22 Marca 2015 - Na TEMAT prosimy i konkretami a nie lanie wody....
Ukryte przez anarchy, 22 Marca 2015 - Na TEMAT prosimy i konkretami a nie lanie wody....
Sprzedawca wspominał mi o kwocie 1500 zł za całość ale wierze ze idzie to taniej wszystko kupić wspominał też ze przednia przerzutka deore xt współpracuje na zupełnie cieńszym łańcuchu.

Gupoty gada :P Cena za to to zależy jakie weźmiesz części , nie rozumiem co ma grubość łańcucha do przedniej przerzutki. Jeśli by korba była za gruba na łańcuch 9 rzędowy może korba do wymiany , ale tak to wątpię. W każdym razie musisz liczyć się z tym że musisz mieć koło pod kasetę 9 rz. a jeśli takiego nie masz to na dobrej piaście na maszynówkach dobrych obręczach i szprychach trochę wyjdzie samo koło. W każdym razie da się to zrobić znacznie taniej niż te 1500 zł.

Zróżnicowana ilość zębów jest tak zróżnicowana by można było uzyskać żądaną  kadencję.

Napisano

Ychu a nie jest to tak ze przednia przerzutka jest przystosowana do cieńszego łańcucha?w przeciwnym razie może za daleko zrzucać łańcuch  ale to tylko teoria ;D a konkretne modele podzespołów możesz polecić ? chodzi o to ze gówna nie chce kupić ale z drugiej strony też chce jak najmniej wydać i czerpać radość z jazdy jak wyżej napisałem jeżdżę ok. 5,000 tys km rocznie w tym wypad w trasę 600-700 km . ;)

napisz ile chcesz przeznaczyć pieniędzy, to wtedy coś się pokombinuje 

Najlepiej bylo by gdym wydal 500-600zl ale nie wiem czy to realne 

Napisano

musisz mieć koło pod kasetę 9 rz.
A cóż to za herezje? :woot:@Domino525 wyraźnie napisał, że napęd miał 8-rzędowy, więc i piastę z bębenkiem pod kasetę, a te są tej samej szerokości, czy mówimy o 8, 9 czy 10 rzędach.

możecie mi doradzić na jakie części napędu zamienić obecne tak aby mogły pracować na 9 rzędowej Kasecie przy użyciu przedniej przerzutki tez deore Xt
jeśli chcesz się przesiąść na 9 rzędów, to musisz wymienić kasetę i manetki. Warto przy okazji łańcuch na 9-rz, ale jak masz dobry w miarę nowy 8-rz., to też się nic nie stanie. Korba do kasety nic nie ma, można je mieszać do oporu. Przednia przerzutka dedykowana pod 8 rzędów działa z napędem i łańcuchem 9-rzędowym, choć trzeba ją troszkę precyzyjniej wyregulować. Jedyne na co trzeba uważać, to żeby jej pojemność była dopasowana do pojemności korby. XT z przodu tak naprawdę się nie opłaca, bo zysk z pracy jest niewielki. W zupełności wystarczy Deore. Za to zdecydowanie warto zainwestować w manetki XT.

Reasumując: kaseta Alivio/Deore + 2 łańcuchy XT + używane manetki XT = max 450 zł

Napisano
  1. przerzutka przednia alivio 47zł (nie musisz kupować przełożysz starą)
  2. kaseta deore 99zł
  3. korba deore 255zł (jak stara korba dobra to ten zakup też nie jest koniecznościa)
  4. manetki xt 265zł (za 130zł kupisz manetkę na tył a przód przełożysz tą co masz)
  5. 2 x łańcuch campagnolo record c9 218zł (można przyciąć i kupić 2 xt i 100zł mniej)
  6. spinak do łańcucha 25zł

wyjdzie z 900 zł ale z twoim przebiegiem to problem z głowy na 3lata 

Napisano · Ukryte przez anarchy, 22 Marca 2015 - Jak Kolega wie mało się Kolega nie wypowiada tylko czyta i uczy od innych!
Ukryte przez anarchy, 22 Marca 2015 - Jak Kolega wie mało się Kolega nie wypowiada tylko czyta i uczy od innych!

A cóż to za herezje? Domino525 wyraźnie napisał, że napęd miał 8-rzędowy, więc i piastę z bębenkiem pod kasetę, a te są tej samej szerokości, czy mówimy o 8, 9 czy 10 rzędach.

Panie , ja całe życie na wolnobiegu jeżdżę to się nie dziw. W sumie to jeden rower markoresz miałem 6 lat od przyjęcia teraz dopiero kupiłem 2-gi tak że o kasetach wiem mało. 

Napisano

Z tych rzeczy które podał Seczuan i cen za nie można spokojnie urwać jeszcze co nieco PLN np:

1. Przerzutkę polecam kupić używkę Shimano XT M771- zapłacisz za używkę 60zł

lub kupić nową Shimano deore M590- wyraźnie odczuwalna różnica do Alivio.

2. Kaseta Shimano deore HG50 nówka na allegro 11-32T 78zł z wysyłką

3. Korba Shimano deore M590 z suportem na allegro 248zł z wysyłką

4. Manetki Shimano XT M770- cena podobna co kolega napisał lub wziąć Shimano deore M590 za 140zł- nowe na allegro z wysyłką.

5. Łańcuchy Shimano XT HG93- 58zł z wysyłką na allegro za sztukę.

Po takiej modernizacji różnica będzie naprawdę odczuwalna ;)

Napisano

Panie , ja całe życie na wolnobiegu jeżdżę to się nie dziw. W sumie to jeden rower markoresz miałem 6 lat od przyjęcia teraz dopiero kupiłem 2-gi tak że o kasetach wiem mało.

To może warto zastosować zasadę "nie wiem to się nie udzielam"?

Takie fajne jest nabijanie sobie postów i wprowadzanie kogoś w błąd? Podobnie błysnąłeś w dziale o hamulcach.

Napisano

1. Przerzutkę polecam kupić używkę Shimano XT M771- zapłacisz za używkę 60zł

To już naprawdę jest aż tak tanie? :woot:

4. Manetki Shimano XT M770- cena podobna co kolega napisał lub wziąć Shimano deore M590 za 140zł- nowe na allegro z wysyłką.

Akurat jeśli chodzi o manetki, to temat mam dobrze rozpoznany. M590 nie są alternatywą dla XT i ich zakup ma sens właściwie tylko wtedy, gdy chcesz mieć ładny napis na manetkach. W innym wypadku wybór jest między m430 (najlepiej klamkomanetki) a m770. Przy czym te drugie ostatnio kupiłem za 185 zł z przesyłką i prawie 18 miesiącami gwarancji :D
Napisano · Ukryte przez anarchy, 22 Marca 2015 - OT
Ukryte przez anarchy, 22 Marca 2015 - OT

To może warto zastosować zasadę "nie wiem to się nie udzielam"? Takie fajne jest nabijanie sobie postów i wprowadzanie kogoś w błąd? Podobnie błysnąłeś w dziale o hamulcach.

Nie chodzi o nabijanie postów :P po prostu jedno zdanie napisałem zbędne i tyle. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...