Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Problem z przerzutką

BlackBourn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)
Na wstępie oświadczam iż jestem amatorem i dzisiaj zakupiłem swoją pierwszą "kolarke", zamówiłem przez internet rower Vertigo piccadilly, ponieważ wydawał się odpowiedni jak dla mnie, czyli początkującego. Po rozpakowaniu i złożeniu napotkałem problem, który polega na tym, że tylna przerzutka Na niskim biegu gdy jest blisko koła po prostu zawadza mi o szprychy w rowerze i cała jest jakby trochę odgięta, proszę o pomoc i wyrozumiałość :)
Pozdrawiam.

Napisano

1. Krzywa przerzutka

albo/i

2. Krzywy hak

i/lub

3.Śrubka oznaczona L na korpusie przerzutki z tyłu za mocno wykręcona.

Te trzy problemy prawdopodobnie wstępują jednocześnie i jeśli nie masz doświadczenia to

1. Zrób zdjęcia z boku i z tylu by pokazać w najlepszy możliwy sposób problem/wadę

2. Napisz do sprzedawcy opisując problem, załącz zdjęcia, zapytaj o sugerowane w tej sytuacji rozwiązanie problemu przez sprzedawcę. Prawie na 100 procent da się to naprawić bez wymiany czegokolwiek - jednak wymagana jest pewna wiedza/narzędzia/doświadczenie, więc sprzedawca na pewno nie ma prawa podać jakiegoś rozwiązania po przysłowiowych "łebkach" ani rozwiązania chałupniczego, czyli wykonalnego przez Ciebie, gdyż w takim przypadku jest duże ryzyko pogorszenia stanu sprzętu lub jego uszkodzenia.

Sprzedawca powinien:

1. Przyjąć zwrot roweru w ramach reklamacji (gdyż jest to wada montażowa fabryczna, wada nieodpowiedniego procesu przygotowania roweru w sklepie przed sprzedażą, lub uszkodzenie w wyniku wypadku kartonu w transporcie).

2. Pokryć koszt naprawy w Twoim lokalnym serwisie - co wg mnie jest tańsze niż przesyłka roweru w dwie strony, na koszt sprzedawcy.

Jeśli sprzedawca będzie robił kłopot pozostaje Ci powołać się na zasady handlu internetowego, które dją całkiem spore prawa Tobie, szarpać się przez rzecznika praw konsumenta lub naprawić to samemu, co raczej nie będzie wielką kwotą JEŚLI np przerzutka nie jest uszkodzona.

Napisano

Krzywy hak.

Takie rzeczy się samemu prostuje jakimś"francuzem", żadna filozofia, jak się obawiasz to oddaj do serwisu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...