Skocz do zawartości

[łańcuch] popękany łańcuch KMC x10 XXSP

Aarth

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

post-183393-0-05267300-1425819170_thumb.jpgWitajcie!

przejrzałem forum, ale nie znalazłem podobnego wątku. W zeszłym roku kupiłem Merida big7 500, napęd przód korba octalink i deore, a z tyłu deore xt. Łańcuch KMC x10 XXSP (czyli niby ten wzmacniany)

Dbam o sprzęt, nigdy nie jeżdżę z brudnym napędem itp., raczej rekreacyjnie niskie górki, lasy, pola, te sprawy. Rowerek w ub roku nie zrobił dużo, ok 500 kilometrów. Ostatnio zabrałem się do przygotowań na wiosnę i bardzo dokładnie przyjrzałem się kilku elementom - w tym łańcuchowi - odkryłem że popękał w dwóch miejscach (załączam zdjęcie).

W życiu nie spotkałem się z tak popękanym łańcuchem - jak mówię jeżdżę rekreacyjnie, i łańcuch nie był katowany. Jego stan i stan napędu oceniam wizualnie na nimalże idealny.

Ten łańcuch KMC ma świetną kulturę pracy, dlatego zamówiłem właśnie drugi bardzo podobny do niego.

1. Jak myślicie - reklamowac to w Meridzie, czy reklamacja z tytułu łańcucha odpada jako uszkodzenie mechaniczne?

2. Czy to częsta przypadłość nowoczesnych twardych jak diabeł, ale jednak jak widac chyba kruchych łańcuchów? Ktoś tak łamał juz łańcuch?

3. Czy ten problem może wynikac z tego, że może i nie katuję roweru mocno po górach, ale jednak jestem dość spory i prawie 100 kg - może powodowac aż takie przeciążenia?

4. W serwisie mi powiedzieli że niestety nie da się tak poprostu wykuć te dwa ogniwka i wstawić nowe. Podobno do łańcuchów na kasety 9 i 10 rzędowe to juz są serio twarde materiały i trza mieć jakąś serio bardzo dobrą "serwisową" maszynkę, żeby rozkuć, bo można zwykłą maszynką taki łańcuch uszkodzić.

5. Zdziwiłem się że nie można zwyczajnie wziąć i zakuć maszynowo np. dwóch nowych ogniw - przecież to nie jest jakaś wielka chyba fiozofia i operacja na otwartym sercu? Zasugerowali nowy łańcuch albo w to miejsce wstawienie kolejnych spinek (przeciez nie będę jeździł na 3 spinkach...)

6. Planuję w tym roku jakąś kilkudniową wyprawę do dziczy. Czy mam rozumieć że jak mi łańcuch strzeli to i tak mi nie pomoże dodatkowa lekka maszynka do rozkucia i założenia awaryjnie dodatkowej złączki, bo zniszczę łańcuch?. Czyli najlepiej poprostu kupić sobie zapasowy łańcuch i go ze sobą do dziczy czy na dalszą wyprawę zabrać?

7. Czy wg. Was ten łańcuch już do śmieci czy jednak sie takie rzeczy przekuwa? Nigdzie nie znalazłem żeby ktoś sprzedawał ogniwka czy piny do takich łańcuchów...

Za wszystkie informacje od Was z góry dzięki, a z okazji nadchodzącej wiosny życzę gumowych kamieni na szlakach :)

pzdr,

Art

Napisano

Ja bym jednak próbował oddać na gwarancję. łańcuch po kilkuset kilometrach pęknięty w dwóch miejscach ma jakąś wadę, nawet jak wymienisz ogniwa to padną kolejne. Tak czy inaczej ten do śmieci.

Napisano

Łańcuch po prostu może być wadliwy co również ma miejsce albo nie umiejętnie zmieniasz przełożenia bo i tak też bywa. Jaka prawda nie mam pojęcia.

W serwisie trochę racji mieli bo nie przeprowadza się czegoś takiego jak usunięcie kilku ogniw i wstawienie nowych. W takim przypadku jak tutaj wstawia się dedykowaną spinkę lub najzwyczajniej usuwa zniszczone ogniwa. Łańcuch jest przez to ciut krótszy ale to nic nie szkodzi.

Łańcuch można rozkuć i skuć tym samym pinem ale jest to trochę trudniejsze od starszych typów łańcuchów i najlepiej tę czynność poćwiczyć na jakimś już zużytym.

Tak czy inaczej powinieneś się zaopatrzyć w skuwacz tylko konkretny a nie padaczkę za 10zł.

Napisano

Dzięki za Wasze rady!

Biegi zmieniam umiejętnie, bez szarpania, żyłowania, i jeżdżenia z łańcuchem "na skos".Spróbuję zareklamować łańcuch. Zaopatrzę się też w skuwacz.

Czy np. taki KMC za 79 zł jest okej?

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5100649093

Dodatkowo, tak z praktyki; polecacie ten łańcuch wogóle? przyjrzałem korbie to tam napisane "hg x chain only" a producent roweru dał kmc. Ale to chyba nie ma aż takiego znaczenia. Są kompatybilne.

Napisano

Widziałem pare razy tak popekane łańcuchy KMC , niektóre w kilkunastu miejscach. Co prawda były to łańcuchy 9sp ale widoczne na zdjęciu szkody sa identyczne.

Nie jest to wadliwe użytkowanie, to wada materiałowo-wykonawcza - gdybam ze być moze zła obróbka termiczna (?) stali.

Nawet mocno zużyty łańcuch nie powinien tak pękać, nie pęka tez w ten sposób łańcuch poddany zbyt dużym obciążeniom przy zmianie biegów.

Jest to powód do złożenia reklamacji wg mnie rozpatrzonej na korzyść klienta.

Możesz wstawić w to miejsce kawałek innego łańcucha, Shimano 10sp jest chyba tej samej szerokości. Problem w tym ze prawie na pewno pęknie ponownie na innym ogniwie - jeśli sprzedawca cię zbedzie i nie będziesz z nim walczył to wymień ten łańcuch na inny bo możesz zgubić zeby.

Napisano

Po czyszczeniu różowym środkiem expand popękał w kilkunastu miejscach (sic!). Sram mi go zareklamował i wymienił na nowy :)

w sensie PC-951

Napisano

Do łańcuchów KMC nie jest zalecane ich skuwanie i rozkuwanie - bo nie ma fabrycznych dostępnych do tego celu pinów. :) KMC ma spinki, Shimano używa pinów.

Materiały 9 i 10 tek sa tak serio twarde jak głęboka jest wiedza panów w tym serwisie :)

Moze zapytaj ich, niech pokażą Ci ten ekstra skuwacz, sam go chętnie zobaczę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...