Skocz do zawartości

[pulsometr] 1. jazda, ocena wyników

rObO87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czytam ten wątek i trochę się szoknołem. Czyli jak ja mam 37 lat, i jadę 30 km w czasie 54min z tętnem 168, to taka jazda nie podnosi mojej formy?

Napisano

Co ma do tego pytania wiek?

Jezeli dopiero zaczynasz jezdzic lub masz nadwage to taka jazda nie da tyle co jazda z mniejszym obciazeniem.

Napisano

Ciekawy temat. Właśnie kupuje pulsometr, ale to co tu przeczytałem zdziwiło mnie, tak jak EDI'ego. Nie zwróciłem nigdy uwagi, że to jak z ćwiczeniami. Im wolniej i dokładniej je wykonujesz tym lepsze efekty. Jeździłem źle, bo zbyt intensywnie...

Napisano

no no no - swego czasu miałem 176 i 125kg, teraz koło 85

najwiekszy błąd to tyranie, jak wiecej z siebie dasz to..... mniej schudniesz, trzymaj góra 140, a jak by sie udało cały czas 130-140 to juz ideał

przy takiej wadze kolana strasznie "dzwonią" i jak jeszcze ostro jezdzisz to po paru dniach mozesz nie wytrzymac

przy konkretnej otyłości fajną sprawą jest ckd czyli dieta tłuszczowa, tylko to sie trzeba ładnie wic, wcinac to tłuste przez 2 mc, nawet jak czujesz moc w nogach to trzymasz to durne tętno i mozna spokojnie 10kg w miesiac zrobić (pewnie ze niezdrowe,ale zadne odchudzanie nie jest)

Napisano

No, no, no wchodze na wage i co ja widze: waże 2 kg mniej :o

Trzymanie pulsu w granicach 130-140 już mi troche lepiej wychodzi, ale ta prędkość... :glare:

Napisano

Od dwóch dni jeżdżę z pulsometrem i myslałem, że będzie gorzej. Wedle tego co wyczytałem postanowiłem zwolnić, ale tylko trochę. Po wczorajeszej jeździe wyszło mi takie coś:

H-zone 60%

F-zone 38%

P-zone 2%

śr. prędkość 20km/h

Czyli nie jest tak źle, bo myślałem, że będę musiał 10km/h jeździć, aby trzymać dobrą strefę. W P-zone wszedłem tylko dlatego, że wracając do domu muszę zawsze pod solidny podjazd wjechać.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Pytanie do użytkowników pulsometrów Sigma:

zmienialiście strefy które pulsometr Wam wiliczył na podstawie pulsu maksymalnego, czy zostawiliście tak jak jest?

Pytam, bo dziś na podjeździe miałem puls 101% HRmax, czyli pulsometr źle policzył u mnie maks :P

H-zone 60%

F-zone 38%

P-zone 2%

śr. prędkość 20km/h

Zazdroszcze Ci takich wyników ;)

U mnie czasami jest na odwrót :angry:

Napisano

Wartosc tetna nie jest wprost zalezna od wieku, wiekszy wplyw na to ma wytrenowanie.

Np ja mam 24 lata a max jaki zanotowalem wczoraj to 203.

Napisano

nie mam pulsometru, ale za kazdym razem jak jezdze probuje pobic swoj rekord czasowy na danej trasie. zawsze robie ponad 100km. jezdze od 2 miesiecy, ale za kazdym razem jak wyjezdzalem bylem szybszy, nigdy wolniejszy. powinienem zaczac wolniej jezdzic? (pytanie calkowicie powazne :) ). pulsometru jeszcze nie mam ;)

Napisano

powinienem zaczac wolniej jezdzic? (pytanie calkowicie powazne :) ). pulsometru jeszcze nie mam ;)

Nikt Ci w ciemno nie powie. Ale mowiac przykladowo, to jezdzac codziennie na maxa poprawisz rekord trasy o 10 minut, a trenujac z pulsometrem o 20 minut.

Napisano

jeżdzenie za kazdym razem na maksa ma swoje minusy - mianowicie moze doprowadzic do przetrenowania. Nawet jezdzac z pulsometrem powinno sie co 3-4 tygodnie robic jeden tydzien luzniejszy z tzw. "rozjezdzeniem" czyli jazda na malej intensywnosci (mozna wtedy pocwiczyc dokladnie technike jazdy).

Napisano

jezdze co 2/3 dni, i raczej nie na maxa, probuje jechac aby bylo szybko, ale zebym sie zbytnio nie meczyl. srednia przez 2 miesiace podskoczyla o 4km/h (na trekingowym z 25 na 29+ na odcinku 100km), i znacznie skrocil mi sie czas na postoje.

Napisano

Wartosc tetna nie jest wprost zalezna od wieku, wiekszy wplyw na to ma wytrenowanie.

Np ja mam 24 lata a max jaki zanotowalem wczoraj to 203.

Niestety, ale wartośc tętna jest zależna od wieku. Dla 20 latka strefa P-zone wynosi max. 218-220 , dla 30-latka od 188-205, dla 40 latka od 180-198 . Oczywiście najlepiej wyznaczyć strefy po szczegółowych badaniach, różnice mogą oczywiście występować.Polecam Magazyn Rowerowy z kwietnia tego roku , bardzo dobry artykuł na temat treningu z pulsometrem. ;)

Napisano

Niestety, ale wartośc tętna jest zależna od wieku. Dla 20 latka strefa P-zone wynosi max. 218-220 , dla 30-latka od 188-205, dla 40 latka od 180-198 . Oczywiście najlepiej wyznaczyć strefy po szczegółowych badaniach, różnice mogą oczywiście występować.Polecam Magazyn Rowerowy z kwietnia tego roku , bardzo dobry artykuł na temat treningu z pulsometrem. :)

Rafałowi chyba chodzilo poprostu o to ze system 220-wiek=RHmax[stosowany czesto w pulsometrach i innych bajerach] nie jest dobrym wyznacznikiem

• 2 tygodnie później...
Napisano
Maraton (32km)

TRAINTIME: 1:25:14

AVERAGE: 175

MAXIMUM: 205

KCAL: 2111

HEALTH-Z: 0:00:09 (0%)

FITNESS-Z: 0:02:27 (2%)

PERFORM-Z: 1:22:37 (96%)

Nie wiedziałem że tak długo można siedzieć na mieszanym...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...