Skocz do zawartości

[stery] jak to zamontować?

syncerror

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam stery do zamontowania i zastanawiam się jak to zrobić, żeby było dobrze.

Nie licząc gwiazdki i górnej pokrywki, mam wszystko to co jest na zdjęciu.

84gLCHnl.jpg

Dobrze kombinuję, że 2 część od tyłu idzie na spód widelca a łożysko pierwsze z prawej ściętymi ściankami do góry w ramę. Czyli zakładam podkładkę na widelec, później łożysko i wsuwam widelec do ramy.

Teraz górna część. Czapeczka z lewej domyślam się, że ma iść na samą górę ramy i będzie miedzy łożyskiem górnym a mostkiem. Łożysko (drugie od lewej) wsadzam ściętymi bokami w dół? Tylko gdzie i jak założyć srebrną blaszkę?

Napisano

Po złożeniu tak jak pisałeś (oprócz górnej pokrywki), pomiędzy rurą sterową a górnym łożyskiem powinien być widoczny luz. Aby go wyeliminować, wsadzasz między sterówkę a łożysko ten srebrny pierścień. Ma wejść ciasno. Po założeniu mostka itd. całość dodatkowo ściskasz wkręcając śrubę w gwiazdkę.

Edit:

Na fotce masz odwrotnie założoną do gwiazdki śrubę i top cap (kapsel)

Napisano

Kapsel mam tak skręcony bo leżał w pudełku i po prostu skręciłem, żeby nie zgubić ;)

Czyli rozumiem, że lewe łożysko wkładam (do góry nogami w stosunku do zdjęcia) do ramy i (tak samo) od góry srebrną blaszkę. Na to skośną przykrywkę, tak jak na zdjęciu i jak będę miał w rurze gwiazdkę mocno wszystko ściskam?

Jeszcze jedno pytanie. Na ile takie stery są wytrzymałe i dobre w porównaniu do sterów kupowanych osobno? I czy w momencie jak będę docinał rurę, powinienem zostawić sobie trochę miejsca (1 - 2 podkładki) gdybym w przyszłości zakupił inne stery?

Napisano

Tak. Tą srebrną blaszkę warto "poupychać" już trochę palcami zanim założysz pokrywkę (skrajna lewa). Na oko patrząc (i nie widząc misek) te stery wydają się dość "niskie". Gdybyś w przyszłości zmieniał (nie sądzę), to może kilka mm rury braknąć. Z tego względu możesz rozważyć wrzucenie podkładki 5mm.
Inna sprawa, że zanim dobrze dobierzesz sobie pozycję na rowerze, to warto mieć ze 2-3cm pola manewru i poprzekładać podkładki pod/nad mostek.

Kolejna uwaga: po złożeniu całości (z podkładkami i mostkiem, ale bez top capa) rura sterowa NIE POWINNA być na równi z górną powierzchnią mostka. Powinna być 1-2mm "za krótka" (poniżej poziomu wierzchu mostka).

Napisano

Powinna być krótsza, żeby docisnąć mostkiem stery i tą przykrywkę pod spodem, tak?

Dzięki!!

Stery, oglądając inne modele w internecie, też wydawały mi się stosunkowo niskie. Zastanawiam się tylko czy jest sens zainwestowania w nowe. A jeśli tak to w jakie.

Napisano

Dokładnie tak. Gdyby była na równi, to top cap oparłby się na rurze sterowej i nie byłoby możliwości ściśnięcia całego zestawu. Nie powinno się też całości skręcać zbyt mocno. Dla przykładu przy moich sterach napisane było, żeby górną śrubę (wchodzącą w gwiazdkę) dokręcić momentem 5Nm. Następnie przykręcasz pozostałe dwie śruby w mostku, zaciskające go na sterówce.

Co do jakości poszczególnych modeli sterów się nie wypowiem. Nie wiem też jakie Ty masz i czy jest sens zmieniać na inne. Na pewno mogę polecić dowolny model Cane Creek (~130zł+).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...