Skocz do zawartości

[napęd]przejście na kasetę, czy na pewno?

adik97

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Puchaty mylisz się . Przerzutke Shimano 7/8/9 rz można dowolnie łączyć z manetką shimano 7/8/9 rz. Przerzutke shimano 10 dyna sys można łączyć z manetką srama 7/8/9 rz . Przerzutke srama 10s można łączyć tylko z manetką srama 10s , manetke shimano 10s można łączyć tylko z przerzutką shimano 10s

Przerzutka w przypadku 7/8/9 shimano nie ma nic do indeksacji manetki i to manetka o wszystkim decyduje .

• Mod Team
Napisano

Tu chodzi o to że manetka zawsze musi być w parze z kaseta i to nie podlega dyskusji, ale sama przerzutka juz nie, tutaj jest dowolna wolna amerykanka, nawet mieszanie srama i shimano, mieszanie 8s i dyna sys, jest możliwe choć często bardzo problematyczne ale manetki nie przerobisz, choć są takie ze zmiennym systemem.

Więc podsumowując:

do napędów od 5-9 każda jedna dostępna przerzutka w systemie 2:1 i ma działać

do napędów 10 shimano tylko shimano

do napędów 10 sram tylko sram

Sa oczywiście wyjątki od reguły. I piszę o przerzutkach tylnych.

Napisano

o tym, że dyna sys chodzi ładnie z 1:1 srama to wiem, wynika to właśnie ze zmiany uciągu linki w shimano. Natomiast mixem 8 i 9 shimanowskiej mnie nie przekonujecie i nie mówię tutaj o tym, że to nie zagada w ogóle, ale o tym, że jakość pracy tego zupełnie nie przemawia do mnie słowem "działa". Nie wiem, może wynika to z tego, że wszystkie mixy jakie stosowałem to by lsprzęt używany. Może na nowym to jakoś bangla, ale to z czym ja miałem do czynienia w ogóle do mnie nie przemawia. To tyle ode mnie, bo robimy tutaj koledze śmietnik.

Napisano

Jak nie jest to 8/9 rz. to to pójdzie na Maxim gdzie też przeloze wolnobieg :) osprzęt będę brał z grupy Acera nowy, czy uzywany? na co trzeba zwracać uwagę przy wyborze używek?

Napisano

i nie mówię tutaj o tym, że to nie zagada w ogóle, ale o tym, że jakość pracy tego zupełnie nie przemawia do mnie słowem "działa".

Mijasz się z prawdą i tyle . To działa normalnie tak jak połączenie przerzutki 8s i manetki 8s . Jeździłem na tym kiedyś dość długo jeszcze przed przejściem na srama i wszystko działało normalnie . Jeździ w ten sposób dość duże grono ludzi , nikt nie marudzi . Szukasz dziury w całym .

Napisano

Ja bym sie przychylil do tego ze istotna jest manetka i kaseta . Tylnia przerzutka ma swoj zakres o ktorego wykorzystaniu decyduje manetka.

• Mod Team
Napisano

Puchatku ale my o przerzutkach a nie o manetkach :P koniec OT.

Odnośnie acery i innych, zwracaj uwagę na stan techniczny, luzy, obdrapania, manetki ciężko ocenić bez namacania.

Napisano

Poochaty, producenci montuja przerzutki deore z grup 9sp do reszty osprzetu 8sp. Nie musi to do Ciebie przemawiac lub nie przemawiac, tak jest zwyczajnie robione przez producentow i przez zwyklych uzytkownikow.

Robisz smietnik piszac to co piszesz.

Napisano

Z tego co wiem to się daje podkladki, tak chyba się to nazywa :) i na bębenku 8/9 rz. można montować 7 rz. :)

I poprawka co do aktualnego osprzętu. Sprawdziłem i:

Na lewej manetce pisze "Sp3300"

Przerzutka to Acera :) na przedniej pisze "sis"

Piasty jakieś czarne

Napisano

Co do przerzutek. To obojętnie jaka, byle manetki obsługiwały 9 rz., tak? No i jeszcze pewnie nową linkę muszę mieć?

Napisano

Nie jakakolwiek - przeczytaj jeszcze raz co napisano wyżej.

Linki nowej mieć nie musisz, pytanie czy przeciągniesz przez manetkę, pancerze i śrubę regulacyjną przerzutki starą linkę.

• Mod Team
Napisano

Przerzutka ma szeroką tolerncje ale zawsze ma granice, musi mieć odpowiednią długość wózka, pracować w tym samym systemie co manetka, być prosto zakręcona i fajnie by było jak by linki i pancerze był świeże :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...