romigrabarz Napisano 3 Stycznia 2015 Napisano 3 Stycznia 2015 Witam, Poszukuję roweru do jazdy głównie po asfalcie (z przewagą na nierówny i podziurawiony asfalt) oraz weekendowe wypady na górskie szlaki. Jako że przewaga jazdy po asfaltach będzie znacząca, myślę nad wyborem roweru typu cross o kołach 28'', Wcześniej przez 7 lat jeździłem wyłącznie rowerem MTB/XC Kelly's Magic, ale niestety go skradziono. Jeździło mi się wyśmienicie, ale też nie mam żadnego porównania przy nim do typowego crossa. Studiując forum rowerowe, rozważam kupno roweru Kands Maestro, ale mam tutaj dylemat w sprawie ramy. Mam 180cm wzrostu, 70kg wagi i rama 21,5'' w Kelly's Magic była idealna. Natomiast zauważyłem że przy wyborze Kandsa to przy moich wymiarach jest polecana raczej rama 19''. Czy jednak lepiej wziąć Kandsa 21''? Kusi mnie też Kross Hexagon X9 - https://www.sklep.eurorower.pl/pl/p/ROWER-KROSS-HEXAGON-X9-M-CZARNO-NIEB-MAT-2014-WERSJA-EKSPORTOWA/3053 Wiem, że to inna półka bo MTB, ale jaka jest różnica jakościowa osprzętu w tych dwóch rowerach? Potrzebuję też w podobnej kwocie kupić drugi rower dla mojej żony, tylko że dla niej istotny jest wygląd - musi być czarno czerwony, lub czarno pomarańczowy i tutaj jestem zupełnie zielony, dlatego proszę o godne propozycje. Może być też inna kolorystyka. Obecnie upatrzyłem również Kandsa Maestro for Lady, ale ma okropny wygląd (zdaniem żony) i jest na końcu listy wśród możliwych rowerów do kupna. Żona ma wzrost 172cm, więc proszę też o propozycję ramy.
rodszyld69 Napisano 3 Stycznia 2015 Napisano 3 Stycznia 2015 Natomiast zauważyłem że przy wyborze Kandsa to przy moich wymiarach jest polecana raczej rama 19''. Czy jednak lepiej wziąć Kandsa 21''? W Kandsach trzeba brać poprawkę na dość długie ramy. Kusi mnie też Kross Hexagon X9 Rower mtb byłby dobry gdyby te górskie szlaki były w większości Twoich tras. Jeżeli dominuje asfalt to cross wystarczy. Wiem, że to inna półka bo MTB, ale jaka jest różnica jakościowa osprzętu w tych dwóch rowerach Hexagon jest na troszkę lepszym osprzęcie, ale ten rower jest przystosowany do jazdy w cięższym terenie niż Kands. Potrzebuję też w podobnej kwocie kupić drugi rower dla mojej żony, tylko że dla niej istotny jest wygląd - musi być czarno czerwony, lub czarno pomarańczowy poszukaj jakiś propozycji a my je ocenimy, najpierw tylko spytaj się żony czy wygląd jej odpowiada.
modrzew Napisano 3 Stycznia 2015 Napisano 3 Stycznia 2015 Cała linia Hexagon to nawet nie stała kolo MTB, to ma tylko wyglądać jak MTB. Zaczyna się od czegoś na pograniczu makrokesza i roweru, a kończy na modelu którego osprzęt trudno nazwać nawet przyzwoitym. To właściwie rowery ATB, takie coś dla niedzielnego rowerzysty, co koniecznie musi mieć "górala" a nie wyjeżdża praktycznie nigdy poza DDR. Pisanie o cięższym terenie w ich przypadku to imho spore nadużycie.
rodszyld69 Napisano 3 Stycznia 2015 Napisano 3 Stycznia 2015 Pisanie o cięższym terenie w ich przypadku to imho spore nadużycie. Nie pisałem że nadaje się na maratony, Hex zdecydowanie jest lepiej przystosowany do jazdy po lesie i jak autor tematu chce po górskich szlakach niż Kands.
romigrabarz Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Napisano 4 Stycznia 2015 Skorzystałem ze wzoru na dobór ramy dla roweru cross (współczynnik = 0,63): odległość od podłoża do krocza = 84. rama = (odległość od podłoża do krocza * współczynnik) / 2,54 rama = 20,83 Obawiam się że jednak rama 19" może okazać się za mała. Wracając do tematu - mam takie propozycje rowerów: 1. KROSS EVADO 2.0 - https://www.sklep.eurorower.pl/pl/p/ROWER-KROSS-EVADO-2.0-M-GRAFITOWO-CZERWONY-2014/2317 2. KELLYS CLIFF 40 - http://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-CLIFF-40-SHADOW-GOLD-2014/1789 Jako że kolorystyka rowerów damskich jest zdaniem żony okropna to wybrałem te z ramami men, a jej to różnicy nie robi jaka geometria ramy. Czy będzie spora różnica w rozwijaniu maksymalnej prędkości przy 24 biegach? Wcześniej miałem 27 dlatego interesuje mnie porównanie. 21-biegowe całkowicie odrzucam.
rodszyld69 Napisano 4 Stycznia 2015 Napisano 4 Stycznia 2015 Obawiam się że jednak rama 19" może okazać się za mała. Zwróć uwagę na długość górnej rury, ( za długa ,za krótka = niewygodny rower) Wracając do tematu - mam takie propozycje rowerów: dla mnie rowery podobnej klasy z niewielkim plusem dla Krossa. Czy będzie spora różnica w rozwijaniu maksymalnej prędkości przy 24 biegach? Nie będzie różnicy, po prostu ma o jedną możliwość mniej dobrania sobie przełożeń oraz przy kasecie 9-rzędowej biegi są bardziej równomiernie zestopniowane.
romigrabarz Napisano 12 Stycznia 2015 Autor Napisano 12 Stycznia 2015 Mój Kands już dotarł kurierem i czeka na pierwszy dziewiczy rejs. Jak na mój wzrost 180cm, rama 19" jest idealna. Jedyny minus jaki zauważyłem to lekko scentrowane tylne koło. Sklep mam ponad 200km więc nie opłaca mi się reklamować i tracić kasy na wysyłki, tylko za parenaście zł w pobliskim serwisie rowerowym to skorygować. Dziękuje za wskazówki w temacie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.