Kyoji Napisano 26 Października 2014 Napisano 26 Października 2014 Witam.Zastanawiam się nad kupnem/złożeniem roweru (może na używanych częściach) ponieważ rower który teraz posiadam Arkus grafitti 505 nie przypadł mi zbytnio do gustu.Mam 175cm wzrostu i ważę ok 60kg .Interesuje mnie raczej rower sztywny z dobrym amortyzatorem przednim (ok 130mm skoku choć nie jest to priorytet) ponieważ budżet nie jest wysoki nie będę narzekał na używane części. Rower mogę złożyć sam, lecz nie znam sie na podzespołach (nie wiem jaka dobrać rame do amortyzatora), hamulce raczej tarczowe, kaseta/wolnobieg najlepiej 8biegów. Roweru używam do jazdy po drogach asfaltowych i do jazdy po lesie i czasem po plaży.Prosiłbym o podawanie propozycji rowerów lub nazw podzespołów do złożenia roweru.
Wojtek97 Napisano 26 Października 2014 Napisano 26 Października 2014 A te 600-700 to na samą ramę czy amortyzator?
Kyoji Napisano 26 Października 2014 Autor Napisano 26 Października 2014 Hehe , Wiem że nie lekko ale na rame z amortyzatorem i jakimś kołem Oczywiście budżet możne delikatnie nagiąć w ramach potrzeby.
adamsmaster Napisano 26 Października 2014 Napisano 26 Października 2014 Budżet 600-700 to skończy Ci się tak w okolicy hmm samego napędu, może napędu z tylnym kołem. No dobra, przednie koło też będzie. Kolego, chyba czas zejść na ziemię. Za takie pieniądze to możesz sobie kupić co najwyżej wypasioną hulajnogę. Jak chcesz rower, który będzie jeździł w terenie, to wypadałoby mieć drugie tyle. Za 1200-1500 można już kupić naprawdę fajne zabawki. Poniżej tych pieniędzy to chyba tylko komornicy sprzedają i to tacy, co im głód do d... zagląda. Także zbieraj pieniążki i odezwij się na wiosnę. PS. A po jaką cholerę skok amora 130mm. Nagle Wam w pomorskim góry wyrosły czy jaki gwint?
Kyoji Napisano 26 Października 2014 Autor Napisano 26 Października 2014 Cóż może to 600-700 jest faktycznie niskim budżetem i lepiej poczekać do wiosny, ale wole zapytać już teraz co i jak, a składac planowałem do wiosny.To powiedzmy że te główne podzespoły typu rama, koła i amortyzator były by używane co już obniża ich cene, to czy w takim razie dałbym rade zamknąć sie w 800zł i jeśli tak to na jaką rame i amortyzator musiałbym polować? Już nie liczmy opon i kierownicy bo tego mam w kit wiec okolo 100zł bym zaoszczędził.
beskid Napisano 26 Października 2014 Napisano 26 Października 2014 Aby się zmieścić w tej kwocie musisz mieć praktycznie wszystko używane. Powstaje zatem pytanie po co składać jak można kupić w okolicach 1 tys używany rower??
Kyoji Napisano 26 Października 2014 Autor Napisano 26 Października 2014 To w takim razie jaki rower użyany do ok. tej kwoty polecacie ?
dawkon13 Napisano 27 Października 2014 Napisano 27 Października 2014 Za 1000 zł można kupić nowego na Alivio: allegro.pl/promocja-rower-keller-megator-gorski-ful-alivio-i4728032863.html Ewentualnie taki na Acerze: allegro.pl/mocne-mtb-lazaro-evolution-v2-acera-sr-suntour-m-i4728141097.html
Kyoji Napisano 29 Października 2014 Autor Napisano 29 Października 2014 Te rowery co podałeś są całkeim spoko, ale myślałem nad innym typem ramy, z tego co mi kolega podpowiadał to rama taka jak np "Leader Fox Cocaine" lub "Cross Sign"
adamo408 Napisano 29 Października 2014 Napisano 29 Października 2014 jak dla mnie najlepiej penetrować alledrogo dh-zone'a i giełdy na facebooku bo często gęsto znajdują sie perełki ostatnio była ns surge za 250 to sie rzucili jak gołębie na chleb
Kyoji Napisano 30 Października 2014 Autor Napisano 30 Października 2014 przeglądam forum na fb i czasem się zdarzają jakieś okazje, ale nie znam dobrze tych ram co tam wstawiają i nie wiem na co polować Dlatego chciałem żebyście mnie oświecili i napisali co się opłaca
grzesiowu Napisano 11 Listopada 2014 Napisano 11 Listopada 2014 Te rowery co podałeś są całkeim spoko, ale myślałem nad innym typem ramy, z tego co mi kolega podpowiadał to rama taka jak np "Leader Fox Cocaine" lub "Cross Sign" masz kask? do takiego rowerku też ochrona na kolana by się przydała
nopel Napisano 11 Listopada 2014 Napisano 11 Listopada 2014 To chcesz latac czy jeździć? Zarówno cocaine jak i sign to stare, moim skromnym zdaniem bardzo przeciętne ramy do latania, a nie do normalnej jazdy.
Kyoji Napisano 12 Listopada 2014 Autor Napisano 12 Listopada 2014 Chodzi o to by wytrzymało i normalna jazdę po lesie i od czasu do czasu bym polatał.
marco68 Napisano 12 Listopada 2014 Napisano 12 Listopada 2014 Jak chcesz polatać to zapisz się na kurs szybownictwa,inaczej nie da rady,rower za 700 złotych i hopki?żart?
PeGie Napisano 13 Listopada 2014 Napisano 13 Listopada 2014 kolega marco68 to mądry normalnie jak puszka po coli, takie rady zostaw dla siebie, forum jest od pomagania, a nie od wyśmiewania. http://olx.pl/oferta/rower-pancerny-cocaine-ns-bikes-dartmoor-freeride-CID767-ID6fg9H.html#b53a032336 - 790pln rower do latania http://olx.pl/oferta/author-a-gang-dirt-street-rst-sram-x4-dartmoor-tarcza-aligator-CID767-ID68js5.html#6f8770858c - 780 z lataniem ostrożnie, ale po prostym pojeźdźisz http://olx.pl/oferta/bergamount-kiez-dh-fr-dual-4x-street-CID767-ID7K6lz.html#f2d526180c - 900 - troche drozej ale bardzo fajny ten bergamont Wszystko używane, wszystko do mniejszej lub wiekszej regulacji, ale taki jest rynek i nie ma co oczekiwać cudów. Na tych rowerach jakoś super za######iście się nie będzie jeździło po prostym, ale swego czasu miałem 16' street fighter'a od dartmoora i dało radę pojeździć, kwestia długości sztycy w tym wypadku.
marco68 Napisano 13 Listopada 2014 Napisano 13 Listopada 2014 Brawo!kolega poleca a czy sam by kupił?sobie?pozycja 1 rower złożony w 2008 i praktycznie nie jeżdzony?jeżeli ja jestem mądry jak puszka po coli to co można powiedzieć o tobie?teoretyk amator?
amauser Napisano 13 Listopada 2014 Napisano 13 Listopada 2014 Panowie, nie jesteśmy tu po to, by drapać się między sobą i udawać że każdy z nas ma monopol na wiedzę, tylko po to by koledze Kyoji pomóc i doradzić. Moim zdaniem w podanym budżecie nie złoży się nic konkretnego do polatania i jazdy po lesie (a zdaniem autora postu między innymi do tego ten sprzęt ma służyć). Tym bardziej chwała koledze PeGie, że nieco się wysilił i znalazł kilka aukcji. A czy zakup któregokolwiek z tych rowerów ma sens to już sobie Kyoji rozważy, sam lub a Waszą pomocą.
PeGie Napisano 13 Listopada 2014 Napisano 13 Listopada 2014 @Marco68 - Oczywiście że tak, sam kupiłem do jazdy z dzieckiem rower na ramie Schwinn Mesa z 2006-2007 roku. Koszt całkowity roweru łącznie z doprowadzeniem napędu do idealnego stanu - 650pln. Nie rozumiem co ma wiek w ogóle w tym wypadku za znaczenie? Miałeś jakąkolwiek styczność z ramami tego typu? to są ramy do orania, napierdalania hop 100x dziennie. Jeśli taka rama nie jest spawana, to tak - jak najbardziej polecam i na miejscu kolegi, z jego budżetem, brałbym któryś z tych rowerów(zwłaszcza bergamont'a) jak ksiądz ministranta na zakrystii. @amauser - nie cierpię ludzi którzy piszą posty dla samego faktu nabicia kolejnej cyferki na liczniku w tematach gdzie ktoś daje konkretne pytanie, ma konkretny budżet i jeszcze dodatkowo wyśmiewają nie wnosząc nic do tematu. Od nabijania postów są inne miejsca na tym forum.
Kyoji Napisano 15 Listopada 2014 Autor Napisano 15 Listopada 2014 Rama Bergamount Kiez bardzo mi sie podoba ogólne cały ten rower bardzo spoko, czegoś takieg właśnie szukam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.