Skocz do zawartości

[Licznik GPS] Garmin EDGE 500

xmartin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich

Zastanawiam się nad zakupem EDGE 500.

Mam kilka pytań do użytkujących.

Przegladając instrukcję natknąłem się na kilka ustawień o które chciałbym Was zapytać.

1. Czy używacie AutoPause (wł, wył czy ręczna wartość (jaka się sprawdza))?

2. Filtr niezerowy dla danych kadencji (wł/wył)?

3. Rozmiar koła (auto/własne)?

4. Ustawienia wysokości -  używacie punktów wysokości?

Dzięki

Pozdrawiam

Napisano

Ad. 1 Nie używam ponieważ jak licznik włączy pauzę to wyłączyć można ją tylko ręcznie, czasami można się zapomnieć. W mieście znaczyłoby to klikanie co chwilę. Nie mam ciśnienia na jak najwyższą średnią prędkość więc się nie przejmuję różnicami na poziomie 1-2 km/h na dystansie powyżej 40 km. Jeśli zatrzymuję się na dłużej to w nawyku mam ręczne kliknięcie pauzy.

Ad 2.  Przy włączonym do średniej kadencji nie bierze momentów bez pedałowania, np. z górki. Mam włączone.

Ad 3. Przy Auto pomiar jest dokonywany na podstawie sygnału z GPSa, który może mieć odchyłki. Trzeba znaleźć z 500 metrów prostej, w otwartym terenie, przy jak najmocniejszym sygnale z satelit aby funkcja Auto dobrze wyliczyła obwód. Włączyłem, wyliczyło. Ale przy zakłóceniach GPSa pewniejszym będzie zmierznie i wpisanie ręczne.

Ad 4. Bardzo przydatna funkcja. Wysokościomierz barometryczny w Edku do spółki z GPSem mogą źle wyznaczyć wysokość. Jeśli ustalisz na jakiej wysokości n.p.m. masz np. punkt startowy pod domem to możesz wpisać go na sztywno. W momencie znalezienia sygnału przez GPS w odległości bodaj do 30 metrów od zaprogramowanego punktu  Edek automatycznie ustawia prawidłową wysokość. Można sobie wpisac kilak takich punktów na przykład na najczęstszych trasach przejazdów. Urealnia to przewyższenia w podsumowaniach.

Napisano

ad. 1. Autopauza uzywam, na moje najwiekszy sens ma z czujnikiem predkosci. Jezeli go nie masz to moze nieco szalec i zbyt czesto wlaczac pauze jak jedziesz. W polaczeniu z czujnikiem predkosci dziala bardzo dobrze i jestem zadowolony z tej opcji, uzywam.

ad. 2. Uzywam, bo inaczej wyszla by dziwna srednia, jak najbardziej powinno byc wlaczone.

ad. 3. Preferuje wlasne, na moje jest dokladniejsze, potem mozesz sobie sprawdzic na slupkach czy dobrze liczy.

Napisano

W dniu 22.10.2014 o 09:33, Kekacz napisał:

Ad. 1 Nie używam ponieważ jak licznik włączy pauzę to wyłączyć można ją tylko ręcznie, czasami można się zapomnieć.

Chyba coś Ci się pogmyrało. Nie bez powodu nazywa się to autopauza. Jak włącza się automatycznie, tak samo się wyłącza.

Napisano

Nie stwierdziłem. Zawsze mi licznik ekran darł po auto pauzie, że wykrył ruch i co mam wcisnąć aby zaczęła się rejestracja. Zawsze, czyli jakieś 10 minut zanim nie wyłączyłem tego w cholerę. Może miałem za mało cierpliwości. Nie testowałem później, bo nawet instrukcja nie wspomina o automatycznym starcie.

Napisano

Kekacz mam Edge 800 i to działa normalnie . Zatrzymujesz sie - urządzenie pokazuje komunikat "uruchomiono autopauze" , ruszam to urządzenie pokazuje coś w stylu "zatrzymano autopauze" i automatycznie ponawia dalszą rejestracje .

Jeśli ręcznie zapauzujesz przyciskiem to nie rejestruje trasy do czasu ponownego wciśnięcia przycisku .

Napisano

W dniu 22.10.2014 o 12:19, jasinski21444 napisał:
Jeśli ręcznie zapauzujesz przyciskiem to nie rejestruje trasy do czasu ponownego wciśnięcia przycisku .

i wtedy wlasnie wyskakuje to ostrzezenie ze wykryto ruch, a nie jest logowana trasa. Ostrzezenie to mozna wylaczyc, ale na moje nie warto.

Napisano

Witam

Mam taki problemik z funkcją wyścigi.

Wszystkie trasy planuję w BaseCamp.
Zrobiłem export trasy z BaseCamp do gpx i wczytałem do GPSIES potem wyeksportowałem do tcx.
Tcx wczytałem do edge 500 bezpośrednio do folderu new files.
Garmin wczytał traskę.
W opcji mapa pokazuje ją w całości.
Jak uruchomię wyścig i podaję tą trasę to:
Garmin wyswietla ją kiedy chce, czyli raz  ją pokazuję a raz nie.

Czy mieliście taki problem i rozwiązaliście go?
Byłbym wdzieczny za propozycje wyjścia z problemu,

Dzięki
Pozdrawiam

Napisano

Witam ponownie

Przypomnę się nieśmiało z moim problemem.

Chyba, że to tylko ja tak mam albo nikt nie korzysta.

Dodam jeszcze, że jak do trasy dodam punkty, to te punkty pokazuje a trasy nie.

Pozdrawiam

Napisano

Dzięki Panowie

Chyba dotarłem do problemu.

Mam fatalną dokładność 8-9 metrów.

Jak dojdze do 7 to pokazuje trasę.

Czy sprawdzanie jaką Macie dokładność GPS - bo chyba 8-9 metrów to bardzo kiepsko?

Pozdrawiam

Napisano

Zależy, w jakich zastosowaniach, bo np. w turystyce 10m to bardzo dobrze (przeciętnie, długoczasowo). Podobny problem dokładności śladu można zaobserwować w Stravie. Niejednokrotnie nie akceptuje ona przejechanego segmentu, bo albo jego inicjator nie zwrócił uwagi, że ma słaby sygnał i utworzył segment z niedokładnego śladu, albo nasz odbiornik kiepsko sobie poradził w konkretnych warunkach odbioru.

Nieco o dokładności GPS:

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:Dokładność_danych_GPS_Podstawy

• 3 miesiące temu...
Napisano
  W dniu 22.10.2014 o 09:33, 'Kekacz' napisał:

Ad 4. Bardzo przydatna funkcja. Wysokościomierz barometryczny w Edku do spółki z GPSem mogą źle wyznaczyć wysokość. Jeśli ustalisz na jakiej wysokości n.p.m. masz np. punkt startowy pod domem to możesz wpisać go na sztywno. W momencie znalezienia sygnału przez GPS w odległości bodaj do 30 metrów od zaprogramowanego punktu  Edek automatycznie ustawia prawidłową wysokość. Można sobie wpisac kilak takich punktów na przykład na najczęstszych trasach przejazdów. Urealnia to przewyższenia w podsumowaniach.

Odświerzam. Kupiłem i skonfigurowałem Edge 500 w domu (1 piętro w bloku). Dzisiaj zrobiłem pierwszy trening. Ogólnie spoko. Ale patrząc na wykres wysokości coś jest nie halo ;) Kilka razy mam wartości na minusie. Wystarczy wprowadzić punkt przed blokiem ? Tylko skąd wziąć ile tam jest m npm ? 

Screen w załączniku.

Napisano

Nie oczekuj, ze bedziesz mial wskazania co do metra. Poruszales sie na dosc zblizonych wysokosciach. Wahanie cisnienia atmosferycznego bedzie mialo wplyw na wskazania, a moze po prostu jezdziles po depresyjnych dziurach ☺

Napisano

Kilka treningów z mną i 500tką. Zarówno rower jak i bieganie z paskiem na nadgarstku. Trochę trzeba się pobawić z ustawieniami, ale efekt jak najbardziej na plus :) Polecam!

Co do biegania to zauważyłem, że błędnie wskakuje temperaturę bo chyba obiera ciepło z ręki [emoji14]

Napisano

Na podstawie Touring plusa, to może za krótko biegałeś i czujnik nie zdążył się wychłodzić. Termometr ma sporą bezwładność, a i zbyt dokładny też nie jest.

Napisano
  W dniu 19.02.2015 o 06:01, cinek1987cinek napisał:

Prawie godzina biegu. Wychłodził się z 16 na 10 stopni. A na dworze może z 2 były.

Próbowałeś wrzucić do Edga kurs przygotowany np. w bikeroutetoaster?. U mnie dość często krzyczy, że jadę poza kursem a po chwili znowu, że znaleziono kurs. Na prostej drodze, nic jej nie zasłania.
Napisano
  W dniu 19.02.2015 o 07:05, Kekacz napisał:

Czujnik jest od spodu więc nie ma możliwości aby termometr nie był oszukiwany przez temperaturę ciała.

No właśnie. Głupie rozwiązanie [emoji14]

W dniu 19.02.2015 o 07:24, BlackSabbath napisał:

Próbowałeś wrzucić do Edga kurs przygotowany np. w bikeroutetoaster?. U mnie dość często krzyczy, że jadę poza kursem a po chwili znowu, że znaleziono kurs. Na prostej drodze, nic jej nie zasłania.

Nie próbowałem w sumie jeszcze. Ale będę się bawił.
Napisano

@ BlackSabbath

To nie ma znaczenia. Mi też krzyczy "poza trasą" a jadę po wcześniej przejechanej już osobiście trasie. Garniak liczy chyba 5-10 m odchyłki i jeśli jest większa, to drze papę ;) To jest chyba zależne od siły sygnału GPS

Napisano
  W dniu 19.02.2015 o 07:58, cinek1987cinek napisał:

No właśnie. Głupie rozwiązanie [emoji14]

Nie takie głupie. Od spodu słońce ma mniejszy wpływ na oszukiwanie termometru. W rowerze się to sprawdza, a na ręce, no cóż, nie do tego stworzyli Edka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.