Skocz do zawartości

[rower] Scott Scale 770 vs Aspect 30

maciejga

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam spory dylemat co do sensowności mojego wyboru.

Obecnie mam Aspecta 30 V-brake z 2011r i do tej pory byłem z niego bardzo zadowolony, ale wszystko się nudzi, z uwagi że zacząłem jeździć więcej i bardziej sportowo zainteresowałem się Scale. 

Jeździłem na Scale 720 i 920, geometria jest ok, szczerze mówiąc różnicy wielkiej nie widziałem może to kwestia przyzwyczajenia.

Z racji budżetu jedyne na co mnie stać to Scale 770/970, skłaniam się ku 770 i tutaj mam następujące pytanie, czy jest jakikolwiek sens dokładać ponad 1500 by zmienić Aspecta na Scale ? 

Amortyzatory chyba są te same (Suntour XCR) - Scale ma dodatkowo blokadę manetką, przerzutki Acera/Alivio vs Deore/Deore, hamulce V-brake vs Shimano BR-M395 Disc no i 1,5 cala większe koła.

Specyfikacje:

Aspect 30: http://www.scott.pl/product.php?id_cat=394&id_prod=2035

Scake 770: http://www.scott.pl/product.php?id_cat=905&id_prod=5100

Napisano

Czy warto dokładać nie wiem, ale jedno jest pewne. Aspect jako seria to rowery o geometrii bardziej turystycznej (wygodniejsza pozycja na asfalcie i w lżejszym terenie) z kolei Scale to już zdecydowanie racing. Agresywna pozycja typowo pod trasy terenowe/góry. I to zasadniczo odróżnia rowery z tych dwóch serii. To równie ważna a może i nawet ważniejsza sprawa od osprzętu jaki posiadają konkretne modele.

Napisano

Niby Scale lepszy, ale pozostaje niedosyt, głównie przez amortyzator. Znowu musiałbyś zmieniać i kombinować, żeby to jakoś działało po ludzku. No i drogo, chociaż wiem że u Scotta to normalka.

Ja bym dziergał oszczędności na zupełnie lepszy rower, tak abyś wsiadł i od razu poczuł różnicę. Czyli spokojnie poczekać, a może trafi się przez zimę jakaś okazja? ;)

Teraz zmieniasz rowerek z bocznymi kółkami na rowerek z kijem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...