andrew89 Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 Witam, zabrałem się remont starego Mistrala, udało mi się całość rozkręcić, ale mam problem z wolnobiegiem. Mocowanie mam takiego typu http://naforum.zapodaj.net/9c15b7a3cb7c.jpg.html Chciałbym go odkręcić bez użycia specjalnego klucza, za pomocą młotka i śrubokręta. W którą stronę mam uderzać aby go odkręcić? Próbowałem z obu, ale ani drgnie.
rodszyld69 Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 Gdy jedziesz rowerem dokręcasz wolnobieg więc musisz odkręcać w drugą stronę.
andrew89 Napisano 25 Września 2014 Autor Napisano 25 Września 2014 Zdemontowałem oś, psikałem WD40, próbuję odkręcać w lewo, ale nic nie idzie. Jakieś rady?
rodszyld69 Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 W takiej sytuacji przydałby się klucz i imadło. Klucz ściskasz w imadle a odkręcasz kołem.
Garlock Napisano 26 Września 2014 Napisano 26 Września 2014 Masz skancerowane wycięcia pod klucz (od odkręcania przecinakiem). Doprowadź je pilnikiem do stanu prawidlowego. Potem wkręć w imadło kawałek płaskiej stali (płaskownik, pilnik plaski itp) ktory bedzie pasowal idelnie w te wycięcia. Nakladasz na niego kolo i odkręcasz (przeciwnie do ruchu wskazowek zegara) jednocześnie dociskając koło do tego plaskownik aby nie wyskoczył. Choc pewnie i tak wyskoczy i bez klucza sie nie obejdzie
BikoBiko Napisano 26 Września 2014 Napisano 26 Września 2014 Pierwsze, drugie i trzecie primo - jak coś takiego odkręcasz to co najmniej wytrzyj do sucha również w szczelinach najmniejszych, żeby nic nie objeżdżało w wycięciach, a nie pchasz śrubokręt czy cokolwiek innego w wycięcia pełne syfu i smaru.
andrew89 Napisano 26 Września 2014 Autor Napisano 26 Września 2014 Dałem zdjęcie poglądowe, które przedstawia typ mojego wolnobiegu. Mój jest oczywiście wyczyszczony i wytarty do sucha. Spróbuję w weekend zrobić jakieś własne narzędzie, a jak nie to oddam do serwisu, bo szkoda czasu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.