Skocz do zawartości

[napęd] Niby wszystko dobrze, a jednak wciąż przeskakuje

Blacksmith2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Na wstępie się przywitam, bom całkiem nowy, ale dobrzem wychowany - Piotrek, Gliwice, jazda rekreacyjna, Scott YZ3, żółtodziób :) Z góry też przeproszę za amatorski język, ale jestem technicznym lajkonikiem - jeżdżę dla frajdy i funu. Niestety mam problem, który sprawia, że ostatnio tego funu jakby trochę mniej. Otóż od jakiegoś czasu mam tak, że co jakiś czas, gdy tylko mocniej nacisnę na pedał, on nagle dziwnie szarpnie i przeskakuje. Szaprnięcie takie, jak by na chwilę się "wysprzęglił", by za moment zaczepił. Najczęściej zdarza się przy większych naciskach - przy jeździe pod górę, wzniesienie, podczas tzw. jazdy w stójce. W trudnym terenie zdarza się, że na 1 km potrafi nawet 6-7 razy szaprnąć, co skutkuje nierzadko chwilową utratą równowagi. Trzy miesiące temu oddałem rower do serwisu. Powiedziałem, w czym jest problem, ale też od razu poprosiłem o wymianę czego się da - wszak rower już 5 lat od zakupu i kompletnie nic nie było robione. Wymienili mi pół roweru, wierzę, że trzeba było, bo i zmiana od razu wyczuwalna, ale... tego jednego nie naprawili. Znaczy po odebraniu roweru wszystko było ok, tak jakby zrobili, ale z każdym kolejnym kilometrem problem wraca i się nasila. Czy ktoś wie, w czym może być problem? Może wystarczy jedynie coś podkręcić, podregulować? Zębatki nowe, przerzutki nowe, łańcuch nowy, a problem... stary. Pozdrawiam.  

• Mod Team
Napisano

Zębatki nowe, przerzutki nowe, łańcuch nowy, a problem... stary

A korba lub też jej zębatki? Czy to zjawisko ma miejsce na każdej zębatce z przodu i z tyłu czy tylko w określonym położeniu?

• Mod Team
Napisano

Mógł bębenek zakończyć żywot.

Jak korba stara to może jakieś foto co by pooglądać. Chociaż z moich zabaw z napędem wynika że jak problem tego typu to z tyłu a nie na korbie.

Napisano

Przy normalnych oględzinach jest ok, wszystko działa jak należy. Po płaskim względnie też. A jak już człowiek musi depnąć mocniej - , szarpnięcie i lecę do przodu.

Napisano

ciężko odnieść się do twoich informacji, bo nie wiadomo co takiego wymienił serwis.

Generalnie przy "przeskakiwaniu" łańcucha trzeba wymienić łańcuch i "tylne zębatki". Czasem to nie pomoże, konieczna jest także wymiana "przednich zębatek", czyli korby - najlepiej razem z suportem, bo nie jest jakoś bardzo drogi, jeśli kupujesz budżetowe elementy.

Na twoim miejscu poszedłbym do serwisu, gdzie robiono ci rower i dopytał, co dokładnie wymieniono. Polecam także nauczyć się co trzeba naprawić a co nie, bo inaczej będziesz krojony przez serwis, który kocha takich klientów.

Najprostszą metodą jest opisywanie problemu na forum,, możliwie najdokładniej, zawsze znajdzie się ktoś, kto podpowie właściwe rozwiązanie. I wtedy łatwiej będzie ci rozmawiać z serwisem.

Napisano

Może się mylę, ale jakby przeskakiwało na korbie, to zaliczałbyś glebę za każdym razem. Powiedziałbym, że pewnie bębenek/wolnobieg siadł. Przynajmniej ja tak odbieram uczucie 'wysprzęglania'

Napisano
Może się mylę, ale jakby przeskakiwało na korbie, to zaliczałbyś glebę za każdym razem. Powiedziałbym, że pewnie bębenek/wolnobieg siadł. Przynajmniej ja tak odbieram uczucie 'wysprzęglania'

Wiele nie brakuje, a dwa razy już poleciałem. @OutOfMemory - dzięki, to cenne rady.

OK, mam paragon. Wymienione zostało:

* Łańcuch (CN-HG40)

* Kaseta zębatek (HG31)

* Fajka V-B

* Zestaw hamulcowy (Clark's Stal MTB)

* Zestaw przerzutkowy (Clark's Stal MTB)

* Końcówki pancerza

* Mechanizm korb. z osłoną

+ kompletny przegląd i usł. serwisowa.

I faktycznie przez kilka dni rower szedł jak burza, ale potem problem wrócił. Mogło więc to być coś, czego w serwisie zwyczajnie nie zauważyli.

• Mod Team
Napisano

Jak wynika z opisu serwisu to całe uzębienie + łańcuch wymienione. Pozostaje do sprawdzenie bębenek.

Albo go olali podczas tego przeglądu albo coś poknocili jeśli rozebrali.

Jeżeli nie przeskakuje nagminnie to nie wytropili problemu, bo wątpię w próbną jazdę a na sucho się nie ujawni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...