Skocz do zawartości

[pedały] SPD

piotrekla

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jestem przed zakupem pierwszych pedałów typu SPD do tej pory jeździłem na zwykłych platformach. Pedały będą do szosy obecnie robię około 300km / tydzień w różnych warunkach pogodowych (używam merida race 880-16) pytanie jakie pedały SPD + buty byście mi polecili (jako że jestem amatorem z niewielkimi zasobami finansowymi to liczy się też cena - budżet orientacyjnie około 300 pln, ale jak będzie cos o niebo lepsze za np. 50 czy 100 pln więcej to też ok.)

Mam też pytanie czy spd będą miały wpływ na bezpieczeństwo na  trasie ? Chodzi mi o to ze używając zwykłych pedałów nie muszę się wypinać przy upadku, a w SPD podejrzewam że jak przy upadku nie uda mi się wypiąć np. na śliskim to jest możliwosć połamania nogi jak utknie w zapięciu - czy moze się mylę w tej kwestii ??

--

pozdrawiam,

Piotr

Napisano

Temat był przerabiany 1 356 874 razy na tym forum. Wersje ekonomiczne zestawów, najlepsze zestawy, najlepsze zestawy stosunek cena - jakość, technika jazdy, technika jazdy na spd wpiętych, w wypiętych, platformy vs. spd...

Napisano

300 zł to wersja budzetowa : http://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-spd-sh-xc30-czarne-shimano,88286.html

to buty i pedały  http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/pedaly-rowerowe/mtb-zatrzaskowe/p,pedaly-spd-pd-m520-srebrne-shimano,6882.html

i dołożysz parę groszy i dokupisz bloki wielokierunkowe wypinasz wtedy buta podczasz przesunięcia stopy na boki i podnoszenia do góry:  http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/pedaly-rowerowe/bloki-do-pedalow-zatrzaski/p,bloki-do-pedalow-spd-sm-sh56-bez-blaszki-shimano,12800.html i możesz przyzwyczajać sie jeździć na spd te bloki co dodają do pedałów są jednokierunkowe czyli wypinasz je gdy przesuwasz buta tylko na boki. Ja zaliczyłem trzy razy glebe zanim się nie przyzwyczaiłem i teraz jeste zadowolony że się zdecydowałem na spd :w00t: polecam teren na naukę jazdy na spd jakąś trawiastą łąke bądź inny podobny teren :thumbsup:

Napisano

Taki zestaw sobie znalazłem...

Pedały SPD SL PD-R540 z blokami biały

Buty SH-R078 białe r.45

W sumie to mieści się prawie w budżecie jaki mam do przeznaczenia.

Na forum nie znalazłem żeby ktoś mógł opisać taką kombinację jak sie sprawuje.

Generalnie to chce butów i pedałów pod szosę bo poruszam sie praktycznie tylko ulicami (ścieżki,łąki dróżki leśne nie wchodzą w grę, a te pedały 520 które podesłałeś to poczytałem że raczej do MTB).

Pytanko wiec jak ktoś używa tych SPD SL PD-R540 + SH-R078 o ocenę i odczucia z uzytkownia (słabe / mocne strony i dlaczego wybrał taką kominację).

Napisano

Chodzi mi o to ze używając zwykłych pedałów nie muszę się wypinać przy upadku, a w SPD podejrzewam że jak przy upadku nie uda mi się wypiąć np. na śliskim to jest możliwosć połamania nogi jak utknie w zapięciu - czy moze się mylę w tej kwestii ??

Tak z ciekawości: ile razy zaliczyłeś upadek jeżdżąc na platformach?

Napisano

od zeszłego roku 2 może 3 razy... (z czego 2 razy to w ostatnich 2 miesiącach raz przy skręcie w lewo poślizg na deszczu, a to drugie to wina że ktoś mi zajechał samochodem i strasznie gwałtownie hamowałem i się przechyliłem a potem skończyło się upadkiem)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...