zajcen Napisano 14 Lipca 2014 Napisano 14 Lipca 2014 Cześć i chwała, witam wszystkich chcących odrobinę pomóc laikowi! Szukam roweru crossowego na jednodniowe wycieczki (30-60km). Nawierzchnia to 90% asfalt, 9% utwardzane drogi żwirowe. No i ten 1% na jakiś nieco trudniejszy teren - bo nie wiadomo gdzie poniesie. Budżet (nieprzekraczalny) jakim dysponuję to 1500zł. Model który jak dotąd najbardziej przykuł moją uwagę to Kands Maestro (http://rowerykands.pl/rowery/56-kands-maestro-men-model-2014-28.html) - znalazłem o nim bardzo dużo pozytywnych opinii. Za resztę pieniędzy mógłbym go troszkę dozbroić w dodatkowy osprzęt, co również byłoby mi bardzo na rękę. Chyba, że istnieje inny, lepszy wybór, o którym po prostu nie wiem - dlatego zwracam się z prośbą do Was. Czy w tym budżecie znajdę coś konkurencyjnego dla modelu Kandsa? P.S. Pytanie zupełnie dodatkowe. Na allegro Maestro są odrobinę tańsze niż w - jak rozumiem - autoryzowanym sklepie internetowym. Czy to normalne zjawisko i można bez obaw kupować na allegro? Sami rozumiecie - przy tak ograniczonym budżecie liczy się każda złotówka, a te zaoszczędzone mógłbym wydać na lepsze oświetlenie.
PjeseczeQ Napisano 15 Lipca 2014 Napisano 15 Lipca 2014 Na forum było pierdyliard razy, kilkanaście razy dziennie. To nie jest sklep Transroweru.
zajcen Napisano 15 Lipca 2014 Autor Napisano 15 Lipca 2014 Albo i dwa pierdyliardy. Jednak jako alternatywy wymieniane były najczęściej Unibike Crossfire (albo i Viper - oba poza budżetem), Lazaro Integral / Senatore v3 (jeszcze taniej, jeszcze więcej osprzętu... ale strasznie trudno dostępny!), Romet Orkan 2.0 (chyba nigdy nikt go nie wskazał jako faworyta), Kross Evado 2.0 (poza budżetem), dwa modele Meridy (do 1500zł nie znalazłem nic wyżej niż Altus)...... Spokojnie. Odrobiłem pracę domową, nie wszedłem tak z ulicy. Realna konkurencja dla Maestro w tym budżecie to moim zdaniem Lazaro i ewentualnie Romet. Z tym, że Romet mnie z jakiegoś dziwnego powodu nie przekonuje, a Lazaro... cóż... jakoś tak podejrzanie tanio. Stąd moje pytanie - może nie wiem jeszcze o czymś w tym budżecie, co mogłoby być korzystniejszym wyborem od modelu Kandsa? Nie twierdzę, że mój temat jest niesamowicie oryginalny. Po przekopaniu wielu tematów (nie tylko na tym forum) wytypowałem Maestro jako najlepszy wybór, niemniej dalej mam wątpliwości. I uznałem, że skoro istnieje dział opisany "Jeżeli posiadasz określoną kwotę pieniędzy i masz problem z wyborem roweru, ten dział jest dla Ciebie!"... cóż, ukrzyżujcie mnie jeśli jest taka potrzeba.
copone Napisano 15 Lipca 2014 Napisano 15 Lipca 2014 Jeżeli pasuje Ci cross i Masz ponad 176 wzrostu to nie ma alternatywy dla maestro do 1200 zł. Dobrze być trochę technicznym - bo wymaga przez jakiś czas drobnych regulacji typu dokręcenie śrub czy regulacji przerzutek. Poza tym idealnie nadaje się do Twoich potrzeb i te 300 stowki spokojnie można przeznaczyć na coś fajnego do roweru
zajcen Napisano 15 Lipca 2014 Autor Napisano 15 Lipca 2014 Dobrze być trochę technicznym - bo wymaga przez jakiś czas drobnych regulacji typu dokręcenie śrub czy regulacji przerzutek. Czytałem o tym, jestem świadom, nie jest to żaden problem. A odnośnie tego wzrostu - przypomniałeś mi o jeszcze jednej sprawie. Mam 182 cm wzrostu (±, wiadomo). Według tabeli (http://rowerykands.pl/content/4-jaki-wybrac-rozmiar-ramy-) odpowiedni rozmiar ramy dla mnie to... "19 lub 21". Świetnie. Który rozmiar powinienem wybrać w takiej sytuacji? Odległość podłoże-krocze to mniej więcej 80cm, stawiałbym więc na 19 cali. ...ale przecież nie zaszkodzi poprosić o radę, prawda?
rodszyld69 Napisano 15 Lipca 2014 Napisano 15 Lipca 2014 jeżeli preferujesz bardziej sportową sylwetkę to proponuje 21" mam 180 cm wzrostu noga 85 cm jeżdzę na crosie 21" i mogłaby być 1-2 cm dłuższa do tego założyłem oponki 35 mm planuje jeszcze 28 mm
zajcen Napisano 15 Lipca 2014 Autor Napisano 15 Lipca 2014 Do tej pory jeździłem w pozycji dosyć wyprostowanej, dlatego pozostanę przy wyborze ramy 19". Tak będzie chyba bezpieczniej. Dzięki za pomoc, panowie! Temat zdaje się być wyczerpany. Jeśli w najbliższym czasie nie pojawi się żadna nowa propozycja - oznaczę sprawę jako rozwiązaną. Pozdrawiam
pokerman9 Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Jesli zdecydujesz sie na kands'a a chcesz troche zaoszczedzicto proponuje napisac,najlepiej zadzwonic do sklepu rowerynajtaniej.pl Sklep dostepny na allegro,tam jest pod inna nazwa,chyba ...fhu rower..znajduje sie w miejscowosci Ropczyce, Mila obsluga,dobre rabaty poza allegro,reklamacje zalatwiaja od reki,wysylaja kuriera na wlasny koszt itp.
zajcen Napisano 16 Lipca 2014 Autor Napisano 16 Lipca 2014 Cenna rada. Faktycznie, wybrałem na allegro dwóch sprzedawców - jeden z nich to właśnie wspomniany przez Ciebie FHU_rower_pl . Z tym że jeśli chodzi o http://www.rowerynajtaniej.pl to po wejściu na nią widnieje piękne "Sklep został czasowo wyłączony przez administratora.". Jeśli włączą ją z powrotem - na pewno się zainteresuję, dzięki!
pokerman9 Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Rowerynajtaniej.pl jest chyba stale juz niedostepny,ale ich sklep na allegro jest godny polecenia...sam u nich kupilem 2x kands 1300 ,zadnych problemow,zeltelni ludzie Kupowalem u nich jeszcze pare rzeczy tak wiec przekonalem sie na sobie jak sie z nimi robi interesy Pomoglem? + :- ) Pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.