Skocz do zawartości

[łańcuch] Problem z przeskakiwaniem.

prettygoodshit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam bardzo serdecznie!
Na wstępie chciałbym się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post. Proszę też o wyrozumiałość :)

A mój problem polega na tym, że podczas jazdy gdy mocniej się naciśnie na pedały, lub też jedzie się pod górkę zdarza się, że przeskakuje mi łańcuch. Nie wiem za bardzo co jest, problemem, ale przeglądając łańcuch zauważyłem, że jedno ogniwo jest wykrzywione:

post-176950-0-42977000-1404670999_thumb.jpg

Nie wiem czy tak ma być, czy samo się skrzywiło i to jest powodem? Doradźcie mi, bardzo proszę. 

Napisano

skrzywiłeś je ty , zmieniając bieg pod obciążeniem .

bardzo możliwe że to jego wina , u siebie gdy miałem ten sam problem poprostu wyprostowałem nieszczęsne ogniwo :)

Napisano

jeżeli nie masz skuwacza możesz spróbować wyprostować to zapomocą 2 kombinerek

jedne kombinerki przytrzymujesz na lewej stronie ogniwa, a drugimi wyginacz w przeciwną stronę do skrzywienia,

pewnie idealnie tego już nie wyprostujesz ,ale i tak nie masz nic do stracenia , możesz tylko zyskać

Napisano

Ok, to w takim razie wywalę z łańcucha to jedno ogniwo. A przy okazji, przyjrzałem się też koronkom w korbie i zauważyłem, że kilka jest już startych: 

post-176950-0-86121700-1404678333_thumb.jpg

Takich ząbków jak te zaznaczone jest gdzieś z 8. Myślicie, że to też może wpływać na to, że łańcuch przeskakuje? A jeśli tak, to co z tym zrobić? Wymieniać?

Napisano

Parę zębów nie będzie wpływało na to, łańcuch zazębia się z większą ilością niż z 8 zębami :)
Lecz musisz się już przygotować na wymianę zębatki. Najlepiej jak najszybciej, aby nie psuła łańcucha.

Napisano

Podratować można (prostowanie i wymiana ogniwa), ale jak dużo jeździsz to trzeba się przygotować na wymianę kompletu. Pamięta, że prostowanie - wyginanie osłabia materiał. Po za tym wiadomo, że jak ma coś strzelić, to strzeli Ci w najbardziej nieodpowiednim momencie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...