Skocz do zawartości

[Korba] dziwne pikanie na 2 biegu

dio94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam taki problem, szukałem na forach, ale nigdzie nie jest opisany taki przypadek.

Posiadam korbe Deore Shimano FC-M522.

Mój problem wyglada tak:

Na srodkowym biegu podczas jazdy dziwnie pika naped. Zeby proste, aparat nigdzie nie trze sprawdzane na całej szerokosci tylnej kasety. Na trzecim biegu naped chodzi cichutko, natomiast 2 bieg mnie dobija. Dodam jeszcze ze pikanie nie wystepuje w jednym miejscu tylko na całym obrocie korby tak jakby cos tarło, a nic nie trze. 
Spotkał sie ktos kiedys z tym? Prosze o pomoc.

pozdrawiam

Napisano

Ja mam jakby "cykanie" łańcucha na tej korbie, ale to chyba nie wina korby. Nie ustapiło po zmianie środkowej zębatki na zupełnie inną. Łańcuchy KMC X10 i X10sl. Z tyłu mam m610 sgs i hg62, suport 118mm. Właściwie już się przyzwyczaiłem, ale jak masz podobny zestaw to może razem tego świerszcza uciszymy:)

Napisano

byłem w serwisie, niestety bez roweru, ale gosc mi powiedzial ze łancuchy do 10 rzedów czasami tak "pyrkocza", ale powiedzial ze dziwne ze tylko na jednym biegu z przodu.

Wykluczam wklad, koby, pedała, nic nie ociera, brak krzywych zebów.
jakies propozycje co to mogłby być jeszcze ?

Napisano

Wszystko. Może zła linia łańcucha. Shimano zaleca w tej korbie oś 113mm, ja mam fabrycznie 118. Może krzywy hak, ale to u mnie już sprawdzilem. Może faktycznie ten typ tak ma. Może każdy typ tak ma i to my mamy paranoje :)

Tapatalk. Jak palnąłem głupstwo to to wina autokorekty!

Napisano

A dobrze jest skręcona ta korba? Ja miałem takie "pykanie" i okazało się że jedna ze śrub mocujących środkową zębatkę do blatu była poluzowana.

Napisano

Własnie to nie jest pikanie w jednym połozeniu korby tylko cały czas cos "pierdzi"

Koniec suportu tez wykluczam raczej bo dzieje sie to tylko na drugim biegu. Gdyby był suport to raczej na kazdym biegu by pierdziało.

Napisano

U mnie po zmianie zębatki z 32 na 36 cyka tak jak cykało równo na całym obwodzie korby. Brzmi to jakby każde ogniwo wydawało cyknięcie.

Tapatalk. Jak palnąłem głupstwo to to wina autokorekty!

• Mod Team
Napisano

To sie może zdecyduj, czy pika, pierdzi, trzeszczy, skrzypi, dzwoni czy może tańczy czacze, bo każdy z tych wyrazów niesie za soba inne dźwięki, powodowane przez inne dolegliwości ...

Napisano

jaki to dzwięk to trudno powiedziec, ale jest tak jak to pisze DRAN2, ze brzmi to tak jakby każde ogniwo wydało cykniecie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...