Skocz do zawartości

[korba, wolnobieg, przerzutka] kompatybilność po założeniu większej korby

maccloy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Bawię się w upgrade swojej Meridy Matts 10V, która ze sklepu wyjechała tak: link. Są chęci i umiejętności praktycznie, lecz najwyraźniej zabrakło na tę chwilę wiedzy merytorycznej. Stwierdziłem, że brakuje mocy "pod maską" i obecnie założyłęm nową korbę Shimano FC-M391 48-36-26T. Już zastanawiam się, czy dobrze zrobiłem, bo czy ta korba będzie kompatybilna z wolnobiegiem 7-mio rzędowym?

Kolejna sprawa: stara przednia przerzutka oczywiście na bank nie jest kompatybilna, na co też wcześniej nie zwróciłem uwagi (stara korba 42-34-24T) i tu pojawia się drugie pytanie- czy z powodzeniem będę mógł dobrać przerzutkę do takiej kombinacji (ww. korba + wolnobieg)? Jeśli tak, to jaki model mógłby się sprawdzić? Grzebię w internecie, ale nie mogę znaleźć nic sensowego. Co więcej, czy podawana "kompatybilność z tyłem" to wartość maksymalna? Czyli czy 9 będzie działać z wolnobiegami 9/8/7, czy jest to jednak wartość sztywna?

Z góy dzięki za odp.

Napisano

...czy ta korba będzie kompatybilna z wolnobiegiem 7-mio rzędowym?...

Będzie.

...stara przednia przerzutka oczywiście na bank nie jest kompatybilna...

Dlaczego??? Podaj model przerzutki -nie wróżymy z fusów ;)

Napisano

przerzutka na 100% się sprawdzi, tylko skoro wrzuciłeś większy blat na przód to będziesz musiał całą przerzutkę podnieść wyżej na ramie :thumbsup:

https://www.youtube.com/watch?v=GLAFCV_eFow

co do pytania:czy przerzutka obsługująca 9 skoków będzie dobrze działać z wolnobiegiem? No więc tu nie chodzi o wolnobieg, tylko o manetkę-to ona musi być kompatybilna z przerzutką...a czy manetka siedmioskokowa będzie dobrze współgrać z taką przerzutką? chyba kwestia regulacji...ale zabij mnie- to tylko gdybanie, nigdy nie miałem okazji sprawdzać

Napisano

Dzięki za rady. Stara przerzutka to zgodnie ze specyfikacją podlinkowanego roweru to Shimano TY10, dedykowana do korby, która wcześniej była założona. Namęczyłem się niemiłosiernie, żeby ją wyregulować (oczywiście, że podniosłem ją na rurze podsiodłowej), ale się nie udało. Inna sprawa, że też już swoje przeszła. Udałem się więc na zakupy, ale w dwóch sklepach nic nie mogłem porządnego dobrać. Kupiłem więc uniwersalnego Tourneya i wygląda na to, że jest OK. Regulacja sprawnie poszła i w sumie jestem zadowolony. Za rok i tak pewnie zmienię cały osprzęt.

• Mod Team
Napisano

Różnica między 18t i 22t, to dość sporo. Jest to pewnie regulowalne, i da sie na tym jeździć ale jak autor wspominał, mordował sie z tym dość długo.

Napisano

Serio aż takie problemy? Mam przerzutkę przód shimano jakąś niską półkę, kupe lat ma. Zmiana korby z 42 na 48 nie zrobiła jej problemów...

Jeśli zmienisz np. 44-32-22 na 48-36-26 to będzie działać.

Jeśli zmienisz 42-32-24 na 48-36-26 to mogą być problemy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...