Skocz do zawartości

[korba]Jaką korbę wybrać?

Wiekoma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam rower trekkingowy Cossack Impuls z korbą cyclone precision. Chciałbym kupić nową korbę jakąś Shimano (np. Alivio) do kwoty ok.120zł. Zależy mi na tym aby zębatki były stalowe(stawiam na trwałość). Mozecie mi jakąś polecić?

PS. Chciałbym aby suport został ten sam, musze sprawdzić czy jest octalnik czy kwadrat.

Napisano

Mhm... A co Pan sądzi o tej Cyclone podobno szału nie ma ale mam takie pytania. Co to jest ta mufa? Czy ta kaseta wymaga cięcia lub kupna nowego łańcucha i ile w szklepie taki suport mniej więcej może kosztować.

Napisano

Byś już przestał z tym "panem" bo jakoś tak dziwnie się czuję. Mufa to miejsce w które wkręca się suport.

Co do samej kasety to wymiana polega na jej wykręceniu. Niestety trzeba mieć do tego odpowiednie narzędzia. Jakie i jak to się robi to już się dowiedz wklepując w "szukajkę" hasło 'odkręcanie kasety rowerowej". Czy wymiana jest konieczna to już zależy ile przejechałeś km.

Koszt suportu to w porywach okolice 40-50 zł.

Napisano

Stan dobry to względne pojecie. Zasadniczo wymian samej korby nie musi się wiązać z wyminą kasety. Łańcuch powinno się wymienić. Jest tu tylko jeden problem bo może się okazać, że łańcuch będzie przeskakiwał a wtedy i kasetę trzeba wymienić. Reasumując kup korbę potem odpowiedni i odpowiedniej długości suport a na końcu sam łańcuch. Jak się nic nie będzie działo to kaseta zostaje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...