Skocz do zawartości

[Do 3500] Męski + damski cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako nowy najpierw się przywitam, witam wszystkich serdecznie :)

Proszę o pomoc przy wyborze 2 crossów, męski i damski. Problem jest z rowerem dla mnie z uwagi na moją wagę. Obecnie ważę około 130 kg i mam 190 cm wzrostu. Większość polecanych rowerów jest do max 110 kg rowerzysów. I teraz pytanie, czy należy tego ograniczenia rygorystycznie przestrzegać? Jeśli tak, to pozostaje mi chyba tylko Unibike Viper, który jest do 140 kg. A może macie jakieś inne propozycje dla ciężkiego? Dodam, że po krawężnikach skakać na rowerze nie mam zamiaru :)

I drugi rower to damka. Dla mojej kobiety wybraliśmy Kands Maestro, z racji tego, że droższego niż 1300 zł roweru nie chce :) Dobry wybór?

Napisano

Zarówno Viper, jak i Maestro to znakomite opcje w swoich przedziałach cenowych. Nie wiem tylko, czy jednak nie powinieneś pomyśleć o rowerze z tarczami hydraulicznymi. Hamulce w Viperze są po prostu przeciętne, a tu będą miały jednak trochę pracy... Jeśli zdecydujesz się na tarcze, to rzuć okiem na to: http://nrowery.pl/rowery-2014/cross/caledon-28-db. Niestety nie wypatrzyłem nigdzie informacji o DMC, ale może ktoś pomoże ;)

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Tego northteca też biorę pod uwagę, o dmc chyba nigdzie nie ma informacji.

W oko wpadły mi jeszcze:

MEDANO VANITY VT.3 28

Kellys Cliff 90

Jednak oba są do 110 kg.

Ostatnia propozycja to Cube Curve Pro 28" szary 2013, osprzęt dobry, jest hydraulika, co myślicie? W manualu znalazłem taki zapis:

Permissibletotal weight:

Racing bicycle: 115 kg
MTB:115 kg
Trekking bicycle: 115 kg + 25 kg equipped
Trekking bicycle fully equipped 115 kg + 25 kg equipped
Child‘s bike up to 16“ (*) 30 kg
Child‘s bike up to 20“ (*) 105 kg
BMX 105 kg

Z tego wynika, że na gołym crossie może jeździć rowerzysta o masie do 140 kg. Bagażników ani innych obciążaczy nie mam zamiaru zakładać.

Jeszcze pytanie odnośnie Unibike Viper, czy jest możliwość wymiany vbraków na hydrauliczne?

Napisano

Cube nie jest taki zły. Ma trochę lipny amortyzator bez blokady, ale całość jest do przełknięcia.

Żeby wymienić V-ki na tarcze musiałbyś wymienić też piasty w kołach (by to dobrze zrobić trzeba porządniejszego serwisu).

Napisano

Posiadam Cube Curve (troszke starszy) i z czystym sumieniem moge polecic. Co do obciazen to poruszam sie czasem z corka w foteliku. Ja jakies 88kg + corka jakies 18kg (siedzace centralnie na tylnim kole). To maksymalne obciazenie jakie testowalem. Ale w ten sposob po dolinkach podkrakowskich czasem jezdze, wiec sciezki lesne i lekkie bezdroza. Rower spisuje sie bezproblemowo.

Napisano

Cube nie jest taki zły. Ma trochę lipny amortyzator bez blokady, ale całość jest do przełknięcia.

Do przełknięcia, czyli całość gorsza od Vipera?

Napisano

Ma amortyzator ze słabym tłumieniem mechanicznym i bez blokady (w Viperze olejowa i z blokadą).

Poza tym jednak ogólny poziom osprzętowy obu rowerów jest zbliżony. No i ma tarcze. 

Napisano

Bardziej zależy mi na komforcie jazdy niż na hamulcach jak żyleta, dlatego wybiorę Unibike Viper. Dodatkowym (małym) argumentem jest fakt, że mogę go kupić na miejscu. Różnicę w cenie przeznaczę na osprzęt. Teraz pozostaje wybór bagażnika na rowery (hak czy relingi), ale to już temat na inny wątek :)

Dziekuję wszystkim za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...