Rophoe Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 Witam. Posiadam z przodu hamulec Avid BB5 na 180, który kupiłem w komplecie z tarczą, ale bez adaptera. Jakiś czas później zdecydowałem się również na BB5 z tyłu ze względu na okazję, gdzie do kompletu dostałem adapter 160. Dzisiaj założyłem oba zaciski i z tyłu wygląda to chyba tak jak powinno . Do przedniego zacisku kupiłem adapter Shimano na 180 do przodu z opisem m.in. "Pozwala zamontować zaciski PM do widelca z uchwytem IS". Niestety po złożeniu wygląda to inaczej niż po drugiej stronie (jakby zacisk był za mało przesunięty do tarczy) . Nie wiem gdzie leży problem ani czy te tuleje powinny tam być. W opisie hamulca było, że jest do Post Mount. Adapter z kolei opisuje " Pozwala zamontować zaciski PM do widelca z uchwytem IS". Sam adapter prezentuje się tak: i
dzemi15 Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 Spróbuj zamienić tulejki miejscami, jak nie będzie ok to znaczy że tulejki są za długie lub nie powinno ich tam być. Zacisk jest pod mocowanie post mount (PS) a w amortyzatorze masz IS, wiec jest z tym jest wszystko dobrze.
realkrzysiek Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 A co robią tam podkładki, tulejki "12,5MM" między zaciskiem, a adapterem? Według mnie tego nie powinno być, chyba, że tarcza ma większą średnicę, ale wtedy trzeba adapter na większą tarczę.
Rophoe Napisano 5 Maja 2014 Autor Napisano 5 Maja 2014 Właśnie nie wiem czy te tulejki powinny być. W opisie było, że hamulec na PM. Kiedy stosuje się w ogóle te tuleje, bo nigdzie indziej ich nie widziałem? Dodatkowo po ich usunięciu, śruby są za długie (zawsze można uciąć). Po południu jeszcze po próbuję. Wymazane na Tetce
realkrzysiek Napisano 5 Maja 2014 Napisano 5 Maja 2014 Jak śruby o nic nie zawadzają i raczej tak jest to mogą sobie zostać. Te tuleje prawdopodobnie są do 180 tarczy na PM i chyba nawet gdzieś widziałem takie rozwiązanie. Dodam jeszcze, że standardowo PM jest na 160, więc te tuleje są adapterem na 180.
lyndowss Napisano 6 Maja 2014 Napisano 6 Maja 2014 Coś nie za bardzo widzę zamontowanie tego. Takie tuleje nie przeniosą siły hamowania według mnie i gołym okiem widać, że je po prostu zetnie. Według mnie bardziej by pasował adapter przeznaczony niby na tył niż ten co masz na przód. http://rowerowy.com/sklep/czesci/adaptery/is_post_mount/prod/shimano_ksmmar180psa Te tuleje to jest badziewny pomysł. Dla porównania jeden i drugi adapter. http://rowerowy.com/sklep/czesci/adaptery/is_post_mount/prod/shimano_ksmmar180psa http://rowerowy.com/sklep/czesci/adaptery/is_post_mount/prod/shimano_180ps Próbowałeś w ogóle montować bez tulei?
Rophoe Napisano 6 Maja 2014 Autor Napisano 6 Maja 2014 Dziękuję Wam za pomoc. Trochę pokombinowałem i w końcu wyszło jak powinno. Tulejki wyrzuciłem. Niestety były już one wydrążone na ten stożkowaty pierścień (do regulacji pozycji zacisku) przez co brakowało mi tego krótkiego co mam w tylnim hamulcu. Szczęście w nieszczęściu, że takie same są w klockach od v-ek, z których to już starych shimanowskich wziąłem - dwa tego samego rozmiaru i dwa większe. Włożyłem na razie te większe i chyba będzie dobrze. Śruby okazałyby się dobre gdyby nie to, że na dole adapter nie był przegwintowany na wylot. Tylni już jest więc musiałem podmienić śruby :-P. Wymazane na Tetce
realkrzysiek Napisano 6 Maja 2014 Napisano 6 Maja 2014 To fajnie, że pomoc się przydała. Szerokiej drogi!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.