Skocz do zawartości

[napęd] kaseta i łańcuch

skorupa55

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, otóż wymieniłem w swoim rowerze lanczuch łańcuch i kasetę na nowy bo juz czas.

Poprzednia kaseta i lanczuch łańcuch były srama, teraz mam deore, dokładny model nie mam pojecia bym musiał sprawdzić. Przerzutka tylna sram x5 i tu mam pytanie . Poprzednio mi nie przeskakiwał lanczuch łańcuch z przerzutki 6-7 teraz przeskakuje. Regulacja przerzutki była zrobiona i wszystko ładnie chodziło lecz po regulacji pojeździłem przez jakies 10 kilometrow i nastapił problem, taki jak wyżej wymieniłem że, przeskakują przerzutki 6-7 czasem 5 . Chodzi o to że, nie przeskakują lecz to tak wyglada jak by lanczuch łańcuch nie wchodził na zębatkę. Jakieś propozycje naprawy  ? Dziękuję za odpowiedzi.

• Mod Team
Napisano

A manetki także masz X5 ? łańcuch poprawnie założony ? Chodzi ci o to że miedzy 6 a 7 biegiem łańcuch jak by nie mógł sie zdecydować na której zębatce chce byc ??

Napisano

Także sram x5 i nie chodzi o to że, nie może sie zdecydować ;] lanczuch łańcuch jest na zębatce non stop na tej 5 lub 6 lub 7 i jak dam mocniej w pedal siły to tak jak by łańcuch schodził z zębatek, może to tak nazwę, bo tak to mniewiecej wygląda.

Napisano

przy depnięciu na pedał i tak jak by na tej samej przerzutce łańcuch po prostu wypadał po za zębatki wychodził z nich ze tak to może ujmę

• Mod Team
Napisano

Ja ciągle nie rozumiem, chodzi ci o to że jak naciśniesz na pedał mocno to korba przeskakuje mimo że koło w tym czasie stoi ? to zużyty napęd i przeskakujący łańcuch na zębatce, jak łańcuch pływa miedzy zębatkami czyli miedzy biegami to kwestia regulacji lub juz zużytej przerzutki.

Napisano

Hehe Puklus ja też nie moge za bardzo ogarnąć co na myśli ma autor tematu. Do łańcucha jest spinka? Rozumiem że łańcuch HG53 a kaseta HG50?

Bo co my tu mamy: Nowy łańcuch przeskakuje na nowej kasecie?! - raczej słabo.

Czyściłeś łańcuch porządnie od nowości, bo według mnie jest to niezbędne z tego smaru - ULEPU!!!

Skracałeś sam łańcuch?

Czy podczas regulacji przerzutki tylnej ruszałeś śrube regulacyjną przy haku przerzutki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...