Skocz do zawartości

[korba] coś dziwnie puka

VectoRrr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,
Korzystając z wolnego dnia i ładnej pogody postanowiłem przygotować rower do sezonu. Po naoliwieniu łańcucha i innych drobnych "naprawach" postanowiłem pokonać kilka kilometrów. Podczas jazdy okazało się, że coś puka  (dźwięk przypominający uderzenie śrubokrętem w łańcuch) w okolicy korby. Dźwięk pojawia się w momencie silniejszego naporu na prawy pedał -  zawsze w tej samej pozycji (zdjęcie), kręcąc wstecz, czy też jadąc z wiatrem dźwięk nie jest słyszalny. Siedząc nad tym kilka godzin (joga przy figurach jakie wykonywałem by podejrzeć wszystko ze wszystkich stron to pikuś) wykluczyłem na 100%:
łańcuch i jego osłonę, tylne koło i kasetę. Na każdej możliwej przerzutce nie ma możliwości by łańcuch o coś ocierał, tarł itd.  Wszystkie elementy są sztywne, dobrze dokręcone (korba, pedały).  Logiczne jest myślenie, że silniejszy napór na pedał powoduje odchylenie  korby i wtedy powstaje jakieś "tarcie", uderzenie. Niestety u mnie dźwięk powstaje w jakiś inny, niewyjaśniony sposób. By mieć pewność zmieniłem pedały na inne, odkręciłem osłonę łańcucha, regulowałem przerzutki na tysiąc sposobów.
Skąd może brać się ten irytujący dźwięk, który pojawił się ni stąd ni zowąd? macie jakieś pomysły?
może jestem pedantyczny ale strasznie nie lubię jak mi coś w rowerze hałasuje.
Czy taki dzwięk może powstawać na osi mechanizmu korbowego? Ta wydaje się być dobrze skręcona (od nowości nie ruszana)

post-165124-0-39241500-1395332649_thumb.jpg

Napisano

A masz wkład suportu czy suport starego typu?

W tych starych jak słabo nasmarowany,co od nowości bywa częste,zdarzają się wżery w miskach i kulki się zacierają przez co mogą pojawić się stuki.

Proponuję przejrzeć,wyczyścić,nasmarować,wyregulować i wyrzucić wianki.Kulki luzem są znacznie lepsze.

Napisano

dzięki za odpowiedź.
Jest to suport nowego typu, niestety bez odpowiednich narzędzi się do niego nie dostanę.
Rower jest jeszcze dwa tygodnie na gwarancji więc zawiozę go do serwisu, niech się inni martwią.
Szlag mnie tylko trafia na myśl, że będę musiał  go wieźć autem ponad 200 km

Napisano

Miałem podobny problem przy korbie na kwadracie. Raz na jakiś czas musiałem ściągnąć korbę z suportu, przesmarować i na nowo skręcić. Na jakiś czas przechodziło. U mnie prawdopodobnie problem tkwił w mojej sporej wadze :) , jak syn jeździł na moim rowerze to nic nie stukało ...

Napisano

Czy w przestrzeni między zębatką a prawym ramieniem korby  masz bolec zapobiegający zakleszczeniu się łańcucha na wypadek gdy spadnie na zewnątrz z korby ?

Jeżeli tak to sprawdź czy nie uderza w osłonę ...

Pozdrawiam 

Napisano

Panowie wielkie dzięki za poświęcony czas i rady.
Rozkręciłem co się dało (korbę, pedały itd.) dałem towotu tu i ówdzie,  z powrotem skręciłem i.. cisza! :D
właściwie to dalej nie wiem co dokładnie pukało ale najważniejsze, że przeszło.
Jeszcze raz dzięki

• Mod Team
Napisano

przecież to dwa różne gwinty ?

Co nie znaczy ze sie nie da :D ale korba po tym zabiegu ... no może wykazywać ... nazwijmy to mniejsze walory użytkowe :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...