Skocz do zawartości

[Licznik] Jaka srednica dla kola 27.5"?

OldXCRider

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jakie podac parametry przy ustawianiu licznika dla 27.5"?

Dodam jeszcze ze opona to Racing Ralph 2.1

Niestety CicloSport nie podaje w wsojej instrukcji :/

Z gory dzieki.

Napisano

Zmierzyc po obwodzie opone, licznik powinien miec opcje manualnego wprowadzenia obwodu kola.  Opcje fabryczne mozna potluc o kant tylka, sa przyblizone dla jakiejs tam wielkosci opony, a te potrafia sie bardzo roznic dla tej samej szerokosci opony.

Chyba ze precyzyjny pomiar nie ma dla Ciebie znaczenia.

Napisano
  W dniu 1.03.2014 o 13:23, OldXCRider napisał:

Witam,

Z gory dzieki.

Zaznacz kreskę na oponie i na podłodze, wsiądź na rower i przejedź idealnie jeden obrót kołem, zejdź z roweru i znowu zaznacz na podłodze kreskę z opony. Zmierz długość pomiędzy jedna kreską na podłodze a drugą i podaj tą wartość w mm. Proste straszliwie. A żeby idealnie to zrobić, wsiądź na rower z butach rowerowych w ciucha i z plecaki

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja mierzę tak, że rysuję długopisem cienką kreskę w poprzek opony na środkowych klockach bieżnika(cienką, ale z dużą ilością tuszu ;) ) i robię na podłodze "stemple" tej kreski, potem pomiar odległości między 2 stemplami, obwód wychodzi bardzo dokładnie, polecam! :)

PS: Zamiast długopisu można użyć tuszu do pieczątek/piór

PS2: Radzę nie robić tego w domu(przynajmniej nie na dywanie ;) )

Napisano

Witam,

Z gory dzieki.

Możesz tu zerknąć i ewentualnie się dopisać. http://goo.gl/T5HIZX

Napisano

Ja przy tej oponie wpisalem 2170. Srednia z 3 pomiarow oraz mnozenia srednica x pi

Wysłane z mojego OV-Vertis-01 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Witam,

Z gory dzieki.

Spójrz na oponę i przepisz z opony dane  xx-xxx. Potem według wzoru xx pomnożyć razy 2 i dodać xxx. Wynik pomnożyć przez 3.141. Masz pożądaną wartość.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam identyczne opony - Racing Ralph 2.1 i w liczniku Sigma BC 12.12 STS ustawiłem wartość 2139. Koło zostało zmierzone ręcznie - różnica na 19km w stosunku do Endomondo 10-50m.

• 2 tygodnie później...
Gość krzysiekx84
Napisano
  W dniu 12.03.2014 o 20:34, astrogator napisał:

Spójrz na oponę i przepisz z opony dane  xx-xxx. Potem według wzoru xx pomnożyć razy 2 i dodać xxx. Wynik pomnożyć przez 3.141. Masz pożądaną wartość.

Wychodzi jeszcze mniej niż powinno 2,161 a to chyba troche mało jak na pełny obrót koła bez obciążenia miałem 2173, a w sklepie mi ustawili na 2193. Dodam że na oponie mam 52-584 27,5x2,10

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.