venom7 Napisano 25 Lutego 2014 Napisano 25 Lutego 2014 Witam Założyłem specjalony temat bo mam problem między tymi dwoma rowerami. Który jest lepszy? Cena podobna, marka marką. Nie znam osobiście Unibików- dobra firma, dobre ramy robią? Bo akurat Cube słyszałem same dobre opinie. Budrzet 2900zł. http://www.rove.pl/rowery-kolekcje/rowery-cube-2014/cube-tour-2014/rower-cube-curve-pro-men-black-anthrazit-grey-2014.html http://www.unibike.pl/zethosgts.html Rower będzie częstow w sezonie letnim wykorzystywany ( co dwa dni) dystanse 40-60km a czasem 100km)- potrzebuję konkretnego roweru, staram się też walczyć o dobrą średnią prędkość. Pozdrawiam
okiloki Napisano 25 Lutego 2014 Napisano 25 Lutego 2014 Wg mnie za tą cenę, tymbardziej kupując nowy rower, grzechem byłoby nie mieć suportu Hollowtech. Hamulce tarczowe wg mnie są zbędne w crossie, bo to nie jest zjazdówka, a wątpię że będziesz nim jeżdził po nie wiadomo jakich górach. V-brake'i wystarczą w zupełności. Szukałbym raczej lepszego napędu w tej samej cenie. Tu masz 3 moje typy: http://rowery-happy.pl/product_info.php?cPath=289_339_345&products_id=3038 Najdroższy a zarazem najwięcej oferuje. Przerzutki XT, szkoda tylko, że prawa manetka nie jest XT tylko SLX, do tego powietrzno olejowy amortyzator, musisz tylko dołożyć 2 stówki ale moim zdaniem warto. http://rowery-happy.pl/product_info.php?cPath=289_339_345&products_id=3039 http://rowery-happy.pl/product_info.php?cPath=289_339_345&products_id=3301 Właściwie to różnią się tylko wyglądem i ceną. Nie mają powietrznego amortyzatora, ale sprężynowo-olejowe też bardzo dobrze spełniają swoją funkcję. Troszkę gorszy osprzęt ale nadal nic poniżej Deore. Wszystkie wymienione mają napęd 3x10 więc na pewno będziesz miał do nich nowy napęd za kilka lat bez konieczności zmiany manetek. Polecam Ci jeszcze do roweru tej klasy dokupić drugi łańcuch i jeździć na zmianę co 200-300km żeby napęd się wolniej zużywał. Nie wiem które łańcuchy 10s są najlepsze ale standardowo wziąłbym albo connexa albo campagnolo. EDIT: Cube który pokazałeś to wybitne zdzierstwo za tą cenę, za prawie 3000zł nie dostać chociaż suportu Octalink? Na dodatek pojawiają się tam jeszcze części Acera. Dla mnie jest wart max. 2400zł. No ale to Cube. Za snobistyczny znaczek na ramie się płaci. Unibike jest minimalnie lepszy, ale też szału nie robi. Z dwojga złego wziąłbym tego. Ale oba mają napęd 3x9 do którego części pewnie za 3-4 lata będzie okrojona ilość.
FigoiFago Napisano 25 Lutego 2014 Napisano 25 Lutego 2014 Z tych dwóch to Unibike. Do wyboru jest jeszcze Evado 5.0 z Top Narty Gesendet von Sam
venom7 Napisano 25 Lutego 2014 Autor Napisano 25 Lutego 2014 Powiem tak- budrzet mam jasny 2900zł, chce kupić rower w salonie z gwarancją, a ten proponowany Author- fajny ale kosztuje i z rocznika 2012 3500zł a to nie jest cena moja. O rowerach z topnarty, allegro używanych, ze stron internetowych nie chcę słyszeć i tam nie kupię. Chcę dobrze wydać te pieniądze dlatego tak długo męczę ten temat po forach, do czego go potrzebuje napisałem wyżej dodam, że 90% nawierzchni to asfalt. Szosówki ani fitnessów, urbanów nie chcę bo jestem dość ciężki i nie ma zdrowia na te rowery- stąd cross. Chce, żeby ten rower posżłużył mi na lata, nie jestem dłubakiem stąd chcę w salonie by na przyszłość dokonywac w nim jakiś modernizacji. W tym rokui zrobiłem 5000km więc rower dostanie za swoje stąd szukam porządnego i nowego.
okiloki Napisano 25 Lutego 2014 Napisano 25 Lutego 2014 lol, ten author kosztuje 2800, sprawdziłeś wszystkie 3? tam żaden nie kosztuje 3500, najdroższy 3100. To są rowery z promocji. http://rowery-happy.pl/product_info.php?cPath=289_339_345&products_id=3039 nawet najtańszy jest o niebo lepszy od tych co zaproponowałeś, ale to Twoje pieniądze więc sam zdecyduj
venom7 Napisano 25 Lutego 2014 Autor Napisano 25 Lutego 2014 http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/airline-2012 - 3100zł akurat mi się podoba http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/codex-2012 3500zł jak mnie wzrok nie myli Ten salon mam w swoim mieście. Warszawa daleko. PS Co więcej czytam tym mniej wiem hehe człowiek ma kase a i tak nie może kupić do końca czegoś w 100% dobrego ale jaja. Powiedzcie mi czy Unibikie to dobra firma wiem, że Polska. Ma blokowany amortyzator i jest dość lekki ale w jego wypadku bałbym się o ramę czy jest dobra.
okiloki Napisano 25 Lutego 2014 Napisano 25 Lutego 2014 Gdzie jest Twoja logika? Bo nie wiem czy rozmawiam z człowiekiem który chce kupić rower czy z trollem. Wysłałem ci link do sklepu gdzie masz ceny nad zdjęciami, tańsze niż katalogowe, bo to nowe rowery a starsze modele, cena - prawy górny róg, a ty wysyłasz mi stronę ich dystrybutora importera z cenami katalogowymi. Powiesz mi o co Ci chodzi? Z całym szacunkiem ale zaczynasz mnie denerwować. EDIT: jeżeli naprawdę nie widzisz ceny to na dole przeglądarki masz suwak i przesuń sobie stronę na prawo.
venom7 Napisano 25 Lutego 2014 Autor Napisano 25 Lutego 2014 Mam obecnie rower Authora i zamówienie było realizowane z tej strony którą podałem- jutro idę do tego sklepu spytać jak jest z tymi cenami może dadzą upust na rower z 2012 roku. A ty widzę też nie czytasz uważnie- tłumaczę Ci, że ten sklep który podajesz jest z Warszawy- dlamnie za daleko- nie rozumiesz widzę tego. Chcę kupić w swoim mieście gdzie sporwadzają rowerki te co podałem i Authory ale w cenie jak to powiedziałeś producenta bo chcę kupić w salonie. Właśnie coraz mocniej się gubię bo zauważyłem ,ze i tutaj marketing działa i dalej wolę nie mówić ... Przez okrągły tydzień na tym forum mówiono mi bierz hamulce hydrauliczne teraz ty mówisz lepiej nie - człowiek głupieje i trzeba się z tym wszystkim przespać przysłowiowo. A ja jestem taki, że działam impulsywnie i pisze co myślę. Nie chcę kupować, przez internet ani allegro ani niepewnych źródeł chce iść do salonu dotknąć pójść na jazdę próbną mieć gwarancje 2 letnią i kupić sprzęt to takie trudne. PS Troll jaki miałbym ku temu cel. Jestem taki, że pytam " bo nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi". Za takie pieniądze wolę posłuchać każdej opini. Jestem Ci wdzięczny bo podrzuciłeś mi pomysł z tym jednym Authorem jutro pójdę do salonu spytać czy sprzedadzą go za mniejszą kwotę np taką jak ta z twojego linka. A jeśli to nie wypali to wraca stara koncepcja wolę Unibike bo mam salon blisko siebie wrazie problemów z rowerkiem. Cube mam dużo dalej ale czytałem same dobre opinie.
okiloki Napisano 25 Lutego 2014 Napisano 25 Lutego 2014 rób jak chcesz. Twoje pieniądze twój rower. Ja jestem zwolennikiem zakupów przez internet, pod warunkiem że ze sprzedawcą jest dobry kontakt. Części jak części, na nich nikt nie powinien Cię oszukać w gotowym rowerze. Rozmiar ramy powinieneś umieć dobrać na podstawie swojego aktualnego roweru, różnych tabel i informacji producentów. Jeszcze raz mówię, rób jak uważasz. Jak chcesz hydrauliki to bierz. Chcesz suport na kwadrat za 3000zł - droga wolna.
venom7 Napisano 25 Lutego 2014 Autor Napisano 25 Lutego 2014 http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/horizon-2011 Taki model mam obecnie- co bym nie wybrał to skok osprzętowy będzie. okiloki dzięki za opinię, doceniam to Muszę się z tym przespać i pomyślę- zrobię jeszcze jutro rekonesans w salonie i dowiem się jak to jest z tymi cenami i opustami na starsze roczniki. Rower ma sprawiać frajdę, pokonywanie km a nie przejmować się o to co ja teraz hehe zbyt ambitnie do tego podszedłem zawsze kupowałem tanie rowery ten wyżej podany był najdroższy. Postanowiłem " łyknąć trochę tego miodu" z wyższej półki a co by nie mówić w sezonie letniem dużo jeźdzę. Pozdrawiam i dziękuję
venom7 Napisano 26 Lutego 2014 Autor Napisano 26 Lutego 2014 Witajcie. Byłem w sklepie i trochę się dowiedzialem. Meridy jak sądziłem są do niczego, Unibikie chwalone ale gość z salonu polecał mi rowery Authora. I właśnie ten model co polecał okiloki : http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/airline-2012 Co za nim przemawia najmocniej to to, że wszystkie osprzęty są sobie równe a nie jak w modelach innych super przerzutki ale kiepskie kasety czy manetki a nawet piasty. Ten rower ma wszystko na poziomie BDB. Jest bardzo lekki 12,7 kg a mój obecny 14 kg to sporo dla roweru. Mam 2 letnią gwarancję na osprzęt i 5 lat na ramę i serwis na miejscu- sprawdzony człowiek u niego kupowałem obecny zna się na tym ( sklep jest na rynku już z 20 lat więc nie upadnie). A i ma zwykłe hamulce tektro a nie hydrauliki które nie są mi raczej potrzebne po górach nie jeźdzę one sa dobre dla MTB a cross-owi wystarczą zwykłe= to jest trik marketingowy z tymi hydraulikami). Tylko cena kosztuje 3100zł i tu się muszę zastanwić dostanę za to bon 250zł na jakieś osprzety na stronie velo. Jeśli chodzi o ten rower musze się namyślić dość szybko bo rocznikowo 2012 i idzie sezon moga się skończyć. I nawet zmierzyliśmy ramę - źle mi wycenili w Giantcie ja mam dlamnie powinna być 18 calowa rama. PS; Już wiem na czym jest różnica w velo płace 3100zł ale dostaje 250zł bon na zakupy- koszulkę, kask, błotniki i tp A w happy 2800zł i tyle. Gdybym był z Warszawy to bym wziął u nich bez gadania ale w razie reklamacji nie będę leciał 150km w jedną stronę to wtedy te 300zł szybko mi się tczkwaką odbije.
okiloki Napisano 26 Lutego 2014 Napisano 26 Lutego 2014 Za ten bon możesz sobie wziąć np. jakąś fajną lapmkę i extra łańcuch, jeżeli z velo to tylko connex, nie znam się na 10sp ale pewnie i tak connex jest lepszy od shimano tak jak w 8s i 9s. W rowerze tej klasy aż szkoda jeździć na jednym, lepiej zamieniać co jakiś czas, jak nie wierzysz to poczytaj na forum. Szkoda tylko, że velo ma tak kosmiczne ceny katalogowe, bo na allegro ludzie wystawiają towar kupiony od nich znacznie taniej. Pozdro.
venom7 Napisano 26 Lutego 2014 Autor Napisano 26 Lutego 2014 Jeszcze mnie parę osób namawiało na rowery typu Fitness i Urban np: http://www.rove.pl/rowery-kolekcje/rowery-cube-2014/cube-tour-2014/rower-cube-sl-road-anthrazit-black-white-2014.html Ale jestem dość ciężki i doszedłem do wniosku, że lepiej żeby rower miał amor. Myślę, że ten Author poradzi mnie Obecny nie robił problemów No niestety szkoda, że Velo nie daje lepszej obniżki na starsze modele - model ten sam z 2014 roku 3400zł czyli wyliczyli sobie 150zł za rok. Dobry i ten bon można coś dokupić- jak mówiłeś łańcuch np
marcin_ostrów Napisano 26 Lutego 2014 Napisano 26 Lutego 2014 Tak z ciekawości , ile to jest "dość ciężki " , i ile masz wzrostu żeby w ramę 18 celować ? M
venom7 Napisano 26 Lutego 2014 Autor Napisano 26 Lutego 2014 175 cm wzrostu i ważę z 98 kg. Przymierzałem się dzisiaj do ram 20 za wysoki rower a 18 w sam raz. Jakbym ważył 80-85 kg to bym myślał o szosie.
ugupu Napisano 26 Lutego 2014 Napisano 26 Lutego 2014 to bym myślał o szosie. ale dostałem raz paraliżu ręki po jednej intensywnej jeździe na kolarce i niestety nie mogę Ale jestem dość ciężki i doszedłem do wniosku, że lepiej żeby rower miał amor. ale ale myślę, że może nie potrzebuję amortyzatora. decyduje się na Cube Curve Pro 2014. Nie rozpatruję rowerów typu fitbess czy urban bo nie mam na nie dobrych gabaretów- przez co odrazu odrzuciłem szosówkę. a ja myślałem, że dostałem raz paraliżu ręki po jednej intensywnej jeździe na kolarce i niestety nie mogę Zapisz sobie wersję oficjalną i się jej trzymaj. I po co zakładasz drugi, praktycznie identyczny temat? Czy w tym wątku http://www.forumrowerowe.org/topic/153243-rower-author-czy-cube/ nie wyjaśniono wszystkich Twoich wątpliwości? [quot name=venom7' timestamp='1393247119' post='1435391] Jak mi powiedzial mój dobry kolega z czym się zgadzam- największą radość w kupnie roweru dają właśnie jego poszukiwania, przeglądanie ofert, modeli, czytanie ich specyfikacji, sprawdzenie poszczególnych cześci. To jest najlepsze w samym zakupie Teraz czas już chyba udać się do sklepu i przejść dzielnie przez tą najgorszą część kupowania. Jeśli oczywiście chcesz kupić rower a nie tylko sobie o tym pogadać.
venom7 Napisano 26 Lutego 2014 Autor Napisano 26 Lutego 2014 Jestem taki, że dużo analizuje i czytam. Nie rozmawiam o tym tylko na forum ale też ze znajomymi którzy dorzucają mi coraz to nowe rowery i zastosowania. Chce kupić rower ale chcę zrobić tak zwany strzał w dziesiątkę. Dla mnie to będzie najdroższy zakup rowerowy. Jestem wszystkim wdzięczny za opinię bo bez tych opini byłbym zielony- dzisiaj wiem już naprawdę dużo. Jeden temat zalożyłem dla ludzi takich jak ja szukających ale już napisałem by moderator go zamknął a ten obecny bo znajomy mocno namawiał mnie na Zethosa. Tutaj kolega doradził Authora. Fajnie ustawiłeś moje wypowiedzi spójż na czas- ja myślę głośno rozpatrywałem rowery bez amora ale byłem w sklepach posłuchałem ludzi i odszedłem od tej opcji. Zakup z zagranicy czy używek nie wspomnę odkryłem parę faktów naciągania marketingowego. Dzisiaj sprzedawca powiedział celnie- internet to wir opinii- można zgłupieć - zgodzę się. Jak kupię rower to napiszę- plan na sobotę- zamówić. Zapisz sobie wersję oficjalną i się jej trzymaj. Opinie mi się przydały i pisałem co myślę na bieżąco- chyba to ma w sobie sieć. Rower kupię będę użytkował a ty myśl sobie Kolego co chcesz Możesz nawet referat pisać z moich postów jeśli masz ochotę. To był ostatni wątek który prowadziłem tamte dwa już zamknąłem i ten też zamykam- dowiedziałem się wystarczająco dużo- napisze jeszcze tylko za tydzień wrażenia. Dziękuję Wszystkim Pozdrawiam. PS Proszę moderacją o zamknięcie tematu- problem rozwiązny i nie chcę drażnić co niektórych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.