Skocz do zawartości

[kolorki] Przemyślenia dotyczace kolorystyki rowerów

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

W sprawie żółtego się nie zgodzę, bo zarówno jako dodatek i jako całość prezentuje się moim zdaniem fajnie.

ubsxh.jpg
8751280188_7c9599d0cc_b.jpg

Poza tym zawsze podobało mi się to malowanie Kleina. Szkoda, że poza customami nikt już tego nie robi.

003tw.jpgErik_AWOL_Specialized-34.jpg

I prawdą jest, że nawet jak się dobrze zestawi kolory "pedalskie" lub "choojowe", to też można odnieść niezłe efekty. :)

1655997_586393641444923_1417308569_n.jpg
10510863856_7651b7b49a_o.jpg

No i oczywiśćie RAW z pstrokatym :P

large_2013_Kona_Honzo_Rhein_11.jpg?0
387980_10151020186570326_2090466235_n.jp

Napisano

W przypadku rowerów z reguły stosuje się podobną metodologię malowania jak w przypadku samochodów i motocykli.

Wyczynówki mają kolory jaskrawe i kontrastowe.

Crossy, cruisery, ogólnie rowery do jazdy spokojnej, miejskiej,  mają kolory łagodne.

Przy od powyższego zdarzają sie odstępstwa :)

Ja lubię kontrastowe, "technicznie" wyglądające rowery - u mnie dominuje czerń, szary, zmieszane z żółtym, białym, okazjonalnie czerwonym. 

Są oczywiście jeżdżące przykłady bezguścia kolorystycznego - zarówno fabryczne jak i składane. Ale każdy, kto coś niecoś liznął plastyki mniej wiecej wie jakie kolory ze sobą współgrają,a jakie nie :)

Napisano

Zalezy gdzie sie uzywa roweru i gdzie go zostawia :-)

Uwazam ze rzucajacy sie w oczy rower zostanie zauwazony nie tylko przez pasjonatow-cyklistow ale takze przez pasjonatow cudzego mienia.

Stonowany, nawet najlepszy rower, nie bedzie tak interesujacy aby nagle i niechcianie zmienic wlasciciela.

Co nie zmiania faktu ze fajnie pomalowany rower jest bardzo atrakcyjny,

• Mod Team
Napisano

Co nie zmiania faktu ze fajnie pomalowany rower jest bardzo atrakcyjny

Pod warunkiem,że jest czarny.

Są dwie grupy rowerów- czarne i reszta. Czarne są dla facetów, a reszta jest dla reszty,która nie weszła do pierwszej grupy.

Napisano

Kolor ramy mozna zawsze zmienic oklejajac ja nie tracac przy tym gwarancji   . Poczatkowo wygladał tak:

96578194.jpg

Po oklejeniu i calym sezonie ok 12kkm  wyglada tak

05la.jpg

We wtorek umowiony jestem na delikatne poprawki , niestety nie sa to tanie rzeczy.

Napisano

Oj przesadzacie troche z ta czernia i meskoscia. Świetnie sie prezentują, ale bez przesad, zeby od razu inne zaliczac je do nie meskich :)

Napisano

@GhOsTwrc: nie wszystkie firmy(np. Trek, Surly) zgadzają sie na przemalowywanie swoich produktów - w końcu co z logo, nazwą modelu - przecie to "jeżdżąca reklama firmy" ;)

POZDRo-:ver

Napisano

Ja przychylam się do wypowiedzi MBARANKa. Malowanie roweru musi być uzależnione od sposobu jego użytkowania. Jeśli rower nam służy do lansowania się to zastosujemy ubarwienie kontrastowe, jeśli rower użytkujemy na codzień to malowanie będzie stonowane. Zarówno w pierwszym jak i drugim kolorów nie powinno być za dużo. Najczęściej jest to paleta 2-3 kolorów chociaż czasami 4 kolory umiejętnie zestanowione dadzą porządany efekt.

• Mod Team
Napisano

Pod warunkiem,że jest czarny.

Są dwie grupy rowerów- czarne i reszta. Czarne są dla facetów, a reszta jest dla reszty,która nie weszła do pierwszej grupy.

Pitolicie Hipolicie... Czarny, tak samo jak biały, to nie kolor :P Z ta róznicą, że przy zastosowaniu białego trzeba mieć zupełnie skastrowany lub niewykształcony zmysł estetyczny :icon_mrgreen:

Szacunek...

I.

Napisano

NIe lubię bieli bo to "brudny" kolor. Kupując szosę wiedziałem jednak że nie będę jeździł przy złej pogodzie więc brudzenie się nie będzie aż tak duże.

Gdy koła trafiły w moje ręce były bardzo brudne, szprychy wyglądały na zniszczone (odrapane), okazało się jednak że to tylko dzieło użytkownika. 

Napisano

Jak by się Wam podobała moja merida (widoczna w garażu) z czerwonymi pancerzami, chwytami, obręczami i detalami na siodełku? Pomóżcie proszę :) Ostatnio miałem wizję, że będzie fajnie jak coś zmienię...

Napisano

siodełka nie podniosę bo rower za duży :P NIebieskiego moim zdaniem mam za dużo, może jakiś inny kolor by ładnie współgrał z biało - niebiesko - czarnym?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...