Skocz do zawartości

[łańcuch] wymiana - co wybrać?

bigwalus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Przymierzam się do wymiany łańcucha. Rower trekingowy. Na tej kasecie jeździł tylko jeden łańuch HG53 ale zakuwany. Teraz chciałym przejść na łańcuch na spince (łatwość czyszczenia)

I mam dylemat

1. HG53 na spince connex-link

2. KMC X9

A może coś innego w podobnej cenie? (tj ok 50-70zł)?

A może to wszystko bez różnicy bo to w sumie podobny sprzęt?

Napisano

mowisz o zuzyciu lancucha, w jakim sensie? przeskakuje? jezeli tak, to sam lancuch prawdopodobnie nie zalatwi sprawy. ile przejechales na tym zestawie? mozliwe, ze bedziesz musial wymienic kasete, bo jezeli jest bardzo zuzyta, to nie przyjmie nowego lancucha. zazwyczaj wymienia sie komplet lancuch-kaseta plus ewentualnie srodkowa tarcza korby (w najgorszym przypadku wszystkie).

Napisano

Z tego co wiem łańcuchy Shimano i kmc w niższych grupach są produkowane w tej samej fabryce. ( niższych czyli do SLX włącznie, chyba ), jakość jest podobna. ale skoro miałeś shimano to można wypróbować coś innego, próbować można cena nie za wysoka a łańcuch i tak w końcu po iluś tam km trzeba wymieniać a jak nie będzie Ci pasował kmc to kup shimano do tego spinkę i jeździj na dwa łańcuchy wymieniając je co około 400 km zwiększysz w ten sposób trwałość napędu.

Napisano

A jesteś pewny ze wymiana nie skończy sie powrotem do starego

Kaseta była założona nowa razem z tym łańcuchem. Wszystko ma przebieg ok 1700km?!

Napisano

Ja z Kmc nie byłem specjalnie zadowolony i opuścił mój napęd po 200km. Mój za nic nie chciał się ułożyc i przestac hałasowac, natomiast z Shimano nie było takiego problemu nigdy ani przedtem ani potem.

Mimo iż mówią że robione w tej samej fabryce to dla mnie to dwa różne produkty jesli chodzi o wykonanie.

Kupił bym Connex lub pozostał przy Shimano. U mnie do łańcucha Shimano mam spinkę KMC.

Napisano

No panie 1700 ... szansa jest ale nie nastawiałbym sie za badzo ...

To co dobić kasetę na tym łańcuchu i już? Ale to ile jeszcze przekręce? Na HG53 i kasecie alvio HG50-9? Z 2000-3000?

Poprzednia kaseta 8 rzędów przejechała 4500km ale łańcuch był zmieniany co 1200km mniej wiecej

1700... tym bardziej pochwal sie, w jakim sensie lancuch jest "zuzyty"

Wydłużenie? No i facet na serwisie twierdził że zaczyna mieć luzy?

Napisano

Czego tak mało? Co się z nią działo że po 4500km nie nadawała się do jazdy.

Moja HG51 ma ponad 6000 przyjmuje nowy łańcuch i nic się nie dzieje.

A rowerek głównie teren, piach i błoto.

Hmm..... "luzy" to on ci chce zrobic w portwelu ;)

Napisano

Czego tak mało? Co się z nią działo że po 4500km nie nadawała się do jazdy.

To była mega tania acera dawana w stanradzie do roweru. po 4500km już była tak zjechana że łańcuch przeskakiwał jak głupi

Napisano

No ale teraz masz HG50?

To powinna znieśc duuzo więcej.

Ja bym na tym łańcuchu zrobił przynajmniej drugie tyle i dopiero założył nowy łańcuch (na tą samą kasetę) i cieszył się dalej jazdą :thumbsup:

Rower trekking więc pewnie błocka specjalnie nie widuje, siłowych podjazdów pod górę pewnie też tak średnio to napęd powinien pożyc dużo dużo dłużej.

Napisano

Hmm..... "luzy" to on ci chce zrobic w portwelu

Jeśli łańcuch jest mocno zużyty to ma "luzy" - tulejki mogą być wytarte. 

Napisano

Oczywiście, ale po 1700 km? HG53? Toż to nie jakiś sunrace czy inny badziew.

Może to nie górna półka ale juz całkiem przyzwoity wyrób. Na niższych ludzie robią po 2x tyle.

Mam na zapasie (na wypadek W) HG51 z przebiegiem 2000 km gdzie według przyrządu w serwisie wykazywał minimalne zużycie. łańcuch po użytkowaniu w terenie, często smarowany.

Napisano

Wydłużenie? No i facet na serwisie twierdził że zaczyna mieć luzy?

I nic nie przeskakuje, nie halasuje jakos nienaturalnie? Cos mi sie wydaje, ze pan z serwisu znalazl stale zrodlo przychodu  :whistling:

Jak chcesz przedluzyc zycie kasety stosuj dwa lancuchy. Zamiana co 150-200km i tak w kolko (rowerowe oczywiscie).

Ja bym z obecnym nic nie robil, ewentualnie dokupil drugi za jakis czas. Jak sie nie przyjmie bedziesz mial do nowej kasety.

Napisano
Ja bym z obecnym nic nie robil, ewentualnie dokupil drugi za jakis czas. Jak sie nie przyjmie bedziesz mial do nowej kasety.

Czyli co skatować tą kasetę na amen tym łańcuchem i tyle tak? No bo im bardziej bedzie się wydłużał tym bardziej będzie ścierał koronki chyba co?

No bo jedni pisza że po 1700 kaseta nie przyjmie nowego łańcucha a drudzy że po 1700 niemożliwe żeby łańcuch był tak zużyty i żebym jeździł dalej......

Napisano

Ale kto ci każe katowac? Po prostu nie bardzo wizymy że po tak małym przebiegu jest z nim tak zle. Według mnie możesz zrobi drugie tyle bez obawy o stan kasety. Tyle, takie jest moje skromne zdanie, kończę bo nie mam czasu.

Napisano

Czyli co skatować tą kasetę na amen tym łańcuchem i tyle tak? No bo im bardziej bedzie się wydłużał tym bardziej będzie ścierał koronki chyba co? No bo jedni pisza że po 1700 kaseta nie przyjmie nowego łańcucha a drudzy że po 1700 niemożliwe żeby łańcuch był tak zużyty i żebym jeździł dalej......

Kup taki sam, sprawdz czy dziala. Jak tak, zamieniaj obecny i nowy co jakies 150km, az do smierci kasety. Ja bym tak zrobil. Jezeli lancuch sie nie przyjmie bedziesz mial na przyszlosc.

Nikt Ci dokladnie nie powie po jakim przebiegu kaseta nie przyjmie nowego lancucha, czy ile pociagniesz na obecnym zestawie. Nasze krysztalowe kule sie potlukly ;]

Napisano

Oczywiście, ale po 1700 km? HG53? Toż to nie jakiś sunrace czy inny badziew.

Może to nie górna półka ale juz całkiem przyzwoity wyrób. Na niższych ludzie robią po 2x tyle.

czemu uważasz że sunrace to badziew? jeździłeś kiedyś na tym? bo ja tak i mam całkiem odmienne zdanie.Sunrace czy falcon jak dla mnie przebijają inne a że są rzadko spotykane na naszym rynku gdzie panuje zasada że klient ma płacić na nie jeździć i sprzedaje się to co "schodzi"(w sensie szybkozużywalne) to już inna sprawa

Napisano

2i regulaminu - treść usunięta przez moderatora.

tak? na makrokeszowym crossie na wolnobiegu falcona własnie a potem sunrace i przerzutce TZ zrobiłem 20 tysięcy km,bezawaryjnie.jakieś pytania? nie zawsze markowy,certyfikowany czy wręcz błogosławiony produkt znaczy lepszy.Siedze w sporcie 20 lat(sporty siłowe,walki,rower) i z autopsji wiem że mniej markowe rzeczy i te trudno dostępne bywają lepsze,a papier przyjmie wszystko,co na nim napiszesz,jak napiszesz że shimano jest najlepsze,cudne a wręcz święte to takowe właśnie będzie ale tylko na papierze

Napisano

nie mialo to byc nic uszczypliwego  :icon_wink:  troche sie rozczulilem... mile wspomnienia zostaja.

jakosc sprzetu jest weryfikowana przez jego uzytecznosc i trwalosc, nie logo firmy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...